Skogsarbeider Gar Haugeland ser at maskinene i hogstområdet på Nyland i Lyngdal står. Trolig må han permittere medarbeidere dersom det ikke kommer store mengder nedbør snart. Foto: Torrey Enoksen

– Hadde jeg hatt en metalldetektor og funnet noe metall rundt steinen her, hadde jeg sikkert funnet biter som var blåfarget. Så varmt blir det når metall skraper mot steinen, sier Gar Haugeland.

Må utsette

Siden 1990 har han drevet med å hugge og ta ut skog som sagbruk og trevirkevirksomheter i Sør-Norge ønsker tilgang til.

I et området på Nyland i Austad i Lyngdal, har han og en medarbeider siden begynnelsen av juni hugget og gjort klar rundt 1.000 kubikkmeter gran. Planen er at de skal ta ut ytterligere 1.000 kubikkmeter trevirke.

Hadde jeg hatt en metalldetektor og funnet noe metall rundt steinen her, hadde jeg sikkert funnet biter som var blåfarget. Så varmt blir det når metall skraper mot steinen

Tømmerstokkene ligger for tiden i store stabler inne i området, men planen er at de i løpet av få måneder skal fraktes til Mandal og der etter skipes til Tyskland.

– Det at det er opprettet en kai for utskiping av gran i Mandal til eksport til Tyskland, er veldig bra. Normalt hadde jobben her på Nyland vært fullført i løpet av august, men nå må vi vente, sier Haugeland.

Skogsarbeider Gar Haugeland ser at maskinene i hogstområdet på Nyland i Lyngdal står. Trolig må han permittere medarbeidere dersom det ikke kommer store mengder nedbør snart. Foto: Torrey Enoksen

Trolig permittere

Haugeland er en av flere aktører i regionen som lever av skogen. Utfordringene for dem som driver i skogen har vært mange de siste par årene, ikke minst værmessig. I fjor skulle han og hans medarbeider ha tatt ut tømmer i et område i Spind i Farsund, men mye nedbør førte til at han valgte å utsette hogsten til i vår.

På Nyland er mesteparten av skogen han er i ferd med å ta ut i et myrområde. Midt i området er det gravd ut en kanal som skal lede vekk vannet. Tirsdag var det så vidt det var vann i bunnen av kanalen.

– Etter som det er myr og fortsatt litt vann i jordsmonnet, kunne vi nok fortsatt. Men brannsjefen besluttet fredag for halvannet uke siden at det var for farlig til å fortsette. På grunn av en svært lite nedbør i vår, har vi siden midten mai drevet på dispensasjon. Det har vært tørre år før, men da har det vært senere i sesongen. Det at det ble stans nå passet på sett og vis, for vi hadde tenkt å ta ferie. Men blir det ikke regn i store mengder snart, må jeg nok permittere medarbeideren min, sier Haugeland.

500 rammet

Haugeland er ikke den eneste arbeidsgiveren som må la hogstmaskiner og utstyr til flere millioner kroner stå urørt ute i feltene eller ved bedriftens hjemmebase.

Nærmere 500 skogsarbeidere i begge Agderfylkene er nå rammet av den ekstreme tørken i landsdelen. I Eiken i Hægebostad er arbeidet stanset i et område hvor det skulle vært tatt ut flere tusen kubikkmeter tømmer. Det samme er situasjonen andre steder i landsdelen.

Økonomisk tap

Selv om det tirsdag kom meldinger om nedbør flere steder i Indre Agder, er det usikkert om det var nok til at skogbrannfaren i disse områdene kan avblåses.

Til helgen er det flere steder i regionen meldt om mellom ti og 30 millimeter med regn.

Haugeland og andre arbeidsgivere må trolig forberede sine medarbeidere på at de kan bli permittert dersom faren for skogbrann fortsatt er til stede.

– Jeg må vel en av dagene kontakte NAV og få vite hva jeg skal gjøre, ikke minst om jeg som arbeidsgiver må betale for de ti første permitteringsdagene. Det jobbes med en ordning sentralt. Det at vi ikke får gjort noe fører til økonomisk tap, mener Haugeland.