Forhandlingene mellom Norwegian og flere av deres piloter er allerede på overtid. Skulle de ikke komme i mål kan flyene stå på bakken i sommer.

– Det er den norske forhandlingsmodellen, og selvfølgelig kan vi ende der. Men vi er i dialog, og vi ønsker å finne en løsning, sier Alf Hansen, som representerer Norwegians piloter basert i Norge til E24.

Lederen for Norwegian Pilot Union forteller at de er i dialog med Norwegian og at han håper de kommer i mål.

Forhandlingene er på overtid, men det er ikke satt noen forhandlingsfrist. Dermed kan det i verste fall ende med pilotstreik i den mest travle perioden, sommerferien.

– Vi både håper og tror vi at vi skal kunne komme til enighet med pilotene, slik vi nylig har gjort i Spania og Danmark, forteller Norwegians kommunikasjonsdirektør, Esben Tuman, til avisen.

Pilotenes forhandlingsleder understreker at de ikke ønsker å skade passasjerene.

– Uansett tid på året flyr vi mange mennesker, så det er ikke et strategisk valg at dette pågår nå, det er fordi selskapet har vært opptatt, sier til E24.

Næringslivsavisen skriver at Norwegian allerede har solgt over 300.000 flere billetter til årets sommersesong enn i fjor.

NTB

Baneheia-forsvarere ba om frifinnelse – peker fortsatt mot Viggo Kristiansen

Forsvarer Svein Holden under prosedyrene i rettssaken mot Jan Helge Andersen i Sør-Rogaland tingrett onsdag. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Forsvarerne til Jan Helge Andersen gikk langt i å trekke frikjente Viggo Kristiansen inn i Baneheia-saken igjen som mulig gjerningsperson under sluttprosedyren i Sør-Rogaland tingrett torsdag.

Med utgangspunkt i at det er betydelig og reell tvil om tiltalte Jan Helge Andersen virkelig kan ha vært alene om drapene i Baneheia for 24 år siden, varslet advokat Svein Holden tidlig at det ville bli lagt ned påstand om frifinnelse i saken.

Det var Holdens kollega, advokat Celine Krogh Fornes, som la ned påstanden om frifinnelse, alternativt at Andersen skulle anses på mildeste måte.

Dom i saken faller 2. juli klokka 9. Da må Jan Helge Andersen møte personlig i retten.

Onsdag argumenterte påtalemyndigheten med at DNA-bevisene og telebevisene i saken taler for at Andersen var alene under drapene, og at han derfor også bør dømmes for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10). Statsadvokaten la ned påstand om to års fengsel, det maksimalt mulige ettersom Andersen allerede er dømt til 19 års fengsel i saken.

Forsvarerne er helt uenige i at bevisene i saken er så klare. Holden trakk fram flere ting rundt relasjonen mellom Kristiansen og Andersen, og forhold knyttet til selve forbrytelsen, som han mener strider mot tanken om bare én gjerningsmann, og at det skulle være Andersen alene.

NTB

Store dataproblemer under eksamen på videregående

Det oppsto nye dataproblemer for elever som skulle ta eksamen onsdag. Illustrasjonsfoto: Frederik Ringnes / NTB Foto: Illustrasjonsfoto: Frederik Ringnes / NTB

Det oppsto flere dataproblemer under eksamen for videregående elever onsdag. Tekster ble slettet og regneprogrammet er ute av drift.

Utdanningsdirektoratet publiserte onsdag en melding om at det var problemer med både skrive- og regneprogrammene til Mac-brukerne.

Programmene frøs gjentatte ganger gjennom eksamensdagen, melder Aftenposten. Da programmet begynte å virke igjen, var deler av teksten borte.

Rektor ved Elvebakken videregående skole i Oslo, Espen Rueness, sier omfanget av eksamenskaoset er større en det meldingen fra Utdanningsdirektoratet tilsier.

– Nå har jeg jobbet med eksamensavvikling i 20 års tid, og det framstår tydelig for meg at eksamen i dagens form ikke er gjennomførbar, sier Rueness til avisen.

For kun to dager siden sa avdelingsleder i Utdanningsdirektoratet, Per Kristian Larsen-Evjen, til NRK at de hadde kontroll.

– Problemene vi hadde på norskeksamen i fjor skyldtes en feil hos en av våre leverandører. Vi forventer ikke å ha slike problemer i år, sa han.

Julie Johansen

Rykket ut på melding om brann - var grunneier som brant bål

Klokken 14.12 ble brannvesenet varslet om en krattbrann ved Grislevatnet i Lindesnes kommune.

De rykket ut med mannskap fra både Vigmostad og Mandal. Da de ankom stedet viste det seg at det bare var en grunneier som hadde tent et bål.

– Det var en nabo som så røyk og varslet oss. Da vi ankom holdt grunneier på med gravemaskin og brant kvister og diverse, forklarer innsatsleder Terje Spilling.

Han tydelig på at grunneieren skulle ha meldt fra om planene om båling, så hadde brannvesenet sluppet den unødvendige utrykningen.

– Han har fått klar beskjed om at det var en feil vurdering. Et slikt bålprosjekt er ikke klokt på et så tørt tidspunkt som nå, men han skulle ha tatt kontakt med oss først. Ansvaret ligger alltid hos den som tenner på, sier Spilling.

NTB

Regjeringen stenger grensen for russiske turister til Norge

Grensestasjonen ved Storskog. Foto: Terje Bendiksby / NTB Foto: Foto: Terje Bendiksby / NTB

Fra 29. mai strammer regjeringen inn tiltakene langs grensen mot Russland, som blir stengt for russiske turister.

– Beslutningen om å stramme inn innreisereglene er i tråd med norsk linje om å stå sammen med allierte og partnere i reaksjonene mot Russlands ulovlige angrepskrig mot Ukraina, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) i en pressemelding.

Politiet kan bortvise russiske borgere som omfattes av instruksen.

Våren 2022 strammet regjeringen inn praksisen knyttet til visum for russere. De nye innstrammingene gjelder både de som har visum utstedt av Norge før visumpraksis ble strammet inn våren 2022 og for visum utstedt av andre Schengenland.

Regjeringen opplyser at det vil bli gjort noen unntak, for eksempel når det gjelder besøk til nær familie bosatt i Norge eller for russiske borgere som skal arbeide eller studere i Norge eller andre Schengenland.

– Norske myndigheter følger godt med på grensen og grensetrafikken over Storskog, og vil ta grep hvis det skulle bli nødvendig, skriver regjeringen.

NTB

En halv million har tatt båtførerprøven i Norge

Sankthansfeiring i Sandefjord med båtkortesje på vei ut fjorden. Foto: Solveig Vikene / NTB Foto: Foto: Solveig Vikene / NTB

500.000 mennesker er registrert i det norske båtførerregisteret, opplyser Sjøfartsdirektoratet.

– Det skjer for mange ulykker med fritidsbåter. Kunnskap er viktig for å ferdes trygt til sjøs, både for den som fører båten og de som sitter på, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) i en pressemelding.

– Det er kjempebra at en halv million nordmenn nå har tatt båtførerprøven, og ikke minst at flere kvinner også gjør det, legger hun til.

Båtførerbevis ble innført som en obligatorisk ordning, på visse vilkår, i 2010. Det er Norsk Test AS som drifter selve båtførerregisteret.

– Ser vi på snittet for de som tar prøven, så er 35 prosent av kandidatene kvinner. Dette er et tall som har økt kraftig fram til for et par år siden, sier administrerende direktør Bernt Nilsen i Norsk Test AS.

Nilsen forteller at rundt 15 prosent av dem som stiller til prøven stryker.

NTB

Klokka tikker mot storstreik i staten

Første møte hos Riksmekleren i statsoppgjøret 2. mai. Fra venstre: Riksmekler Mats Wilhelm Ruland, Kari Tønnessen Nordli, leder i Akademikerne stat, Egil André Aas, leder i LO Stat, Guro E. Lind, leder i Unio stat, Jens B. Jahren, leder i YS Stat og Gisle Norheim, statens personaldirektør. Foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland har mindre enn 24 timer på seg til å få partene med på å unngå den første streiken i staten siden 2012.

Om man ikke blir enige før klokka 23.59 torsdag, er streiken et faktum allerede fredag morgen. Da vil 2700 ansatte i staten gå ut i streik – noe som rammer eksamener ved universiteter og høyskoler, polititjenester, arbeidet i en rekke departementer, og flere andre tjenester.

YS, Akademikerne, Unio og LO Stat brøt forhandlingene med Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet 30. april, og partene har siden 2. mai meklet hos Riksmekleren.

Storstreik på universitetene

LO Stat vil i første omgang ta ut 1097 ansatte dersom det blir streik, de aller fleste fra Norsk Tjenestemannslag (NTL). Disse holder til i Oslo og er fordelt utover regjeringsapparatet, samt nærmere 550 ansatte på Universitetet i Oslo og Oslo Met. NTL slår fast at «både undervisning, eksamen og sensur vil bli påvirket» av en streik på universitetene.

YS Stat har varslet at de tar ut 320 medlemmer fra fredag, mens Unio kun tar ut 21 medlemmer i første omgang. Det største streikeuttaket fra fredag skjer imidlertid hos Akademikerne – der går 1240 ansatte ut i streik i store deler av staten, blant annet i politiet og i flere departementer.

Et viktig stridstema i forhandlingene er hvilke tariffavtaler man skal ha i framtiden. I dag er det to avtaler i staten – én for ansatte organisert i YS og LO og én annen for Akademikerne og Unio. Slik har det vært siden 2016. LO, YS og statens forhandlere ønsker å samle alt i én avtale, slik det var tidligere. Akademikerne og Unio ønsker to avtaler.

Kun to tidligere statsstreiker

Streiken vil imidlertid bli utvidet kraftig allerede fra mandag. Da vil Unio ta ut nærmere 1600 medlemmer, mens LO Stat har varslet staten om at til sammen 4240 medlemmer kan tas ut i streik.

Ansatte i staten går sjelden ut i streik i forbindelse med lønnsoppgjøret. Kun i 1984 og 2012 har det tidligere oppstått en slik konflikt, skriver FriFagbevegelse.

Også i Oslo kommune er det fare for streik. Hovedstaden er et separat tariffområde fra det vanlige kommuneoppgjøret, der man kom i mål 1. mai. LO og Fagforbundet har opplyst at de vil ta ut over 1800 medlemmer i Oslo kommune i første omgang, mens YS og Unio tar ut et mindre antall medlemmer i første omgang. Akademikerne avventer utviklingen før de eventuelt tar ut medlemmer i streik i Oslo.

NTB

Dette skjer i dag

Foto: Beate Oma Dahle / NTB Foto: Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Foto: Tatan Syuflana/AP Photo/NTB Foto: Foto: Tatan Syuflana/AP Photo/NTB
Foto: Emilie Holtet / NTB Foto: Foto: Emilie Holtet / NTB
Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB

Dette er blant de ventede hendelsene i dag, torsdag 23. mai.

Rettssaken mot Jan Helge Andersen

Rettssaken mot Jan Helge Andersen går mot slutten. Saken tas opp til doms når forsvarer Svein Holden er ferdig med sin prosedyre i Sør-Rogaland tingrett torsdag ettermiddag. Onsdag la aktor ned påstand om to års fengsel for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10). Andersen kan maksimalt dømmes til to år i fengsel, ettersom han i 2002 ble dømt til 19 års fengsel for voldtekt og drap på Stine Sofie Sørstrønen (8) og medvirkning til voldtekt av Sløgedal Paulsen.

Meklingsfrist for statsoppgjøret

Ved midnatt går fristen ut i meklingen for statsoppgjøret. Om man ikke blir enige er streiken et faktum allerede fredag morgen. Da vil 2700 ansatte i staten gå ut i streik – noe som rammer eksamener ved universiteter og høyskoler, polititjenester, arbeidet i en rekke departementer, og flere andre tjenester. Både YS, Akademikerne, Unio og LO Stat brøt forhandlingene i hovedtariffoppgjøret i statlig sektor – og oppgjøret gikk dermed til mekling.

Meklingsfrist for kommuneansatte i Oslo

Også i Oslo kommune går fristen ut i meklingen og det er fare for streik. Hovedstaden er et separat tariffområde fra det vanlige kommuneoppgjøret, der man kom i mål 1. mai. LO og Fagforbundet har opplyst at de vil ta ut over 1800 medlemmer i Oslo kommune i første omgang, mens YS og Unio tar ut et mindre antall medlemmer i første omgang. Akademikerne avventer utviklingen før de eventuelt tar ut medlemmer i streik i Oslo.

Begravelse for Raisi

Irans avdøde president Ebrahim Raisi blir begravet i hjembyen Mashhad. Raisi omkom, sammen med sju andre personer, i en helikopterulykke i helgen. Helikopteret styrtet på vei til byen Tabriz nordvest i landet søndag. Raisis kiste er fraktet til hjembyen Mashhad, hvor han i kveld skal gravlegges.

ICJ-avgjørelse etter ambassadestorming

Den internasjonale domstolen (ICJ) skal i dag ta stilling til Mexicos begjæring om hastetiltak mot Ecuador etter at ecuadoriansk politi i april tok seg inn i Mexicos ambassade i Quito og pågrep Ecuadors tidligere visepresident. Mexicos president sier hensikten med søksmålet blant annet er «å sikre at noe tilsvarende ikke skjer i andre land, og at internasjonal lov blir respektert». ICJ er FNs øverste juridiske organ og behandler rettslige tvister mellom stater.

Regjeringen legger fram tilbud i trygdeoppgjøret

Regjeringen legger i dag fram sitt tilbud i årets trygdeoppgjør. Fagorganisasjonene krever blant annet økt kjøpekraft og mener oppgjøret må tette gapet mellom pensjonister og lønnsmottakere. Trygdeoppgjøret skal sluttbehandles av Stortinget før sommeren.

Ruuds første hinder i Roland-Garros trekkes

I dag trekkes hovedturneringen i Roland-Garros -og da blir det kjent hvem Casper Ruuds første hinder blir i Grand Slam-turneringen. På rødgrusen i Paris har nordmannen avansert hele veien til finale de seneste to årene. I 2022 ble Rafael Nadal for sterk i finalen, mens Novak Djokovic gikk seirende ut av duellen om den prestisjetunge tittelen i fjor.

Geir Willy Haugen

Fikk motorstans på E39

Det er meldt om en bil med motorstans i Kirkeheitunnelen i Mandal. Politiet er på stedet.

– Bilen har kommet seg ut av tunnelen og bergingsbil er rekvirert, melder operasjonsleder Linn Andresen ved Agder politidistrikt.

Politiet melder dette klokken 16.02. Lindesnes avis sin journalist på stedet melder at trafikken går som normalt klokken 16.10.

Geir Willy Haugen

Vet ikke når Sørlandsbanen åpner igjen

Sørlandsbanen er stengt på ubestemt tid mellom Vegårshei og Gjerstad. Foto: Bane Nor

– Dette er en stor jobb, og den er vi i gang med å gjøre. Vi setter selvfølgelig sikkerheten foran alt annet. Vi jobber for å få i gang klimavennlig gods- og persontransport så raskt som mulig, men åpner vi først når alt er på plass, trygt og i orden, sier senior kommunikasjonsrådgiver Harry Korslund i Bane NOR i en pressemelding.

Et godstog sporet av mellom Vegårshei og Skorstøl rundt klokka 22.45 mandag 2. pinsedag. Årsaken til avsporingen var brudd i én av akslingene på ett av togets lokomotiv.

Den ødelagte akslingen førte til skader på sporet over en strekning på om lag 11,5 kilometer. Foreløpig er det avdekket at cirka 4500 sviller er påført så omfattende skader at de straks må skiftes ut.

Arbeidet med å skifte ut svillene er ikke påbegynt, men mannskap og maskiner fra Bane Nor og entreprenørselskapet Banefjell AS står klare til å ta fatt på jobben.

Bane Nor melder at det foreløpig er for tidlig å gi en sikker prognose for gjenåpning av Sørlandsbanen, blant annet fordi det fortsatt er usikkert hvor store skadene er.

NTB

Løveunger født i Kristiansand

Det er Dyreparkens løvinne Kira og hannløve Mufasa som er foreldre til de tre små. De er allerede foreldre fra før. Foto: Dyreparken / handout / NTB Foto: Foto: Dyreparken / handout / NTB

Dyreparken i Kristiansand utvider løvefamilien med nye medlemmer. Natt til 18. mai kom tre friske løveunger til verden.

Alt står bra til med både mor Kira og de tre ungene, opplyser Dyreparken.

– Kira er rolig, men på vakt, og passer godt på de tre små som hun dier. Nå er det viktig at alle fire får mest mulig ro, slik at moren får tatt seg av ungene på best mulig måte. Derfor har vi stengt Løvehuset for gjester inntil videre, sier dyrepasser Olav Åsland.

Det ble født fire løveunger lørdag, men den ene overlevde dessverre ikke. De tre søsknene er imidlertid friske og aktive, sier dyrepasseren.

Det er Dyreparkens hannløve Mufasa og løvinne Kira som er foreldre til de små. Begge ankom dyreparken våren 2022 etter anbefaling fra bevaringsprogrammet de er del av. Løveparet, som begge er fem år gamle, ble da introdusert som starten på en ny løveflokk i Dyreparken.

Det er imidlertid ikke første gang Mufasa og Kira blir foreldre. Høsten 2022 ble flokken utvidet med fire unger, en hunn og tre hanner, som fremdeles er å se i løveinnhegningen i Dyreparken.

Første gang Dyreparken fikk løveunger var i 2008.

Natt til 18. mai ble det født løveunger i Dyreparken i Kristiansand. Alt ser ut til å gå fint med mor og tre unger. Foto: Dyreparken / handout / NTB Foto: Foto: Dyreparken / handout / NTB
Geir Willy Haugen

Kontroll på skogbrann

Brannvesenet har rykket til stedet med flere biler. Foto: Geir Willy Haugen

– Det har vært en brann, og vi har nå kontroll på frontene. Det er folk i hele området. Alt av flammer er slått ned, men det er varmt i terrenget og det ryker fortsatt av tuer og greiner, sier Torbjørn Høyland i Brannvesenet Sør til Lindesnes avis.

Brannvesenet rykket tirsdag ettermiddag ut til brann ved Skoieveien, mellom Mandalskrysset og Valand. Politiet meldte at brannen var lokalisert til Drivartjørna.

Klokken 17.32 meldte 110-sentralen at brannvesenet var framme og at det brant en front på 150 meter. Én drøy time seinere ble det meldt at brannmannskapet hadde kontroll på brannen.

– Vi kommer til å være her en del timer til, for vi blir nok utover kvelden for å kontrollere brannen. Vi fikk tatt det før det ble spredt til store områder, sier Høyland.

Brannvesenet hadde på det tidspunktet syv mann ute i skogen rundt vannet.

Torbjørn Høyland i Brannvesenet Sør på stedet. Foto: Geir Willy Haugen

Skoieveien var stengt på grunn av slukkearbeidet.

– Per nå er det ikke spredningsfare til bolighus. Fylkesvei 3973 er midlertidig stengt på stedet i forbindelse med slukningsarbeidet, meldte operasjonsleder Ole B. Kleivane ved Agder politidistrikt klokken 17.59.

Vegtrafikksentralen Sør meldte at veien igjen var åpen klokken 23.52.

Det er funnet en engangsgrill i området. Foto: Geir Willy Haugen
NTB

Dagens høyeste badetemperaturer i sjøen

Dagens beste badetemperatur i sjøen blir i Oslo med 16,9 grader. Det er mellom klokken 15 og 18, og ved samme tid blir det svært små bølger.

Bergen får sin høyeste sjøtemperatur mellom klokken 16 og 19. Da er det 16 grader og noen mindre bølger.

Skal stavangere ut og bade i havet vil dagens høyeste badetemperatur være 15,6 grader mellom klokken 17 og 18. I tillegg er det da nesten stille sjø.

Sjøtemperaturen i Trondheim når 10,6 grader klokken 22 med rolig sjø.

Mellom klokken 15 og 16 blir det 14 grader i havet i Kristiansand, med noe urolig sjø med bølger på 0,5 meter.

Det er mellom klokken 13 og 16 som blir varmest for tromsøværinger om de skal bade i havet. Da er det 5,5 grader og noe rolig sjø.

I Alta når havtemperaturen toppen mellom klokken 14 og 16, med 6,1 grader. Samtidig er det noe rolig sjø.

Kilde: havtemperaturer fra Meteorologisk institutt.

NTB

Sørlandsbanen stengt på grunn av avsporing

Det vil ta tid før togtrafikken på Sørlandsbanen begynner å gå igjen etter at et godstog sporet av. Foto: Jenny Ovlien Frisholm

Sørlandsbanen er tirsdag morgen fortsatt stengt mellom Vegårshei og Gjerstad på grunn av at godstog som har sporet av.

– Det skal bare være lokomotivet som har sporet, ingen av vognene, sa pressevakt Harry Korslund i Bane Nor til Fædrelandsvennen mandag kveld.

Det er ikke meldt om skade på lokomotivføreren.

Korslund sa at det kan ta noen timer før strekningen åpner igjen. På sine nettsider varsler Bane Nor en ny oppdatering klokken 12.

– Det er noen tonn som skal opp på sporet igjen. Det kan fort gå noen timer.

Togselskapet Go-Ahead skriver på sine sider at det er satt inn buss for tog. De skriver at det er snakk om store skader på strekningen, og det vil ta tid å utbedre.

Sent mandag kveld brøt det ut to krattbranner langs skinnene. Også dette førte til problemer for Sørlandsbanen. Klokken 0.42 var imidlertid begge brannene slukket, sier operatør Emily Gjertsen i 110-Agder til avisa.

Sørlandsbanen går fra Oslo til Stavanger via Kongsberg og Kristiansand.

Jenny Ovlien Frisholm

Ulmebrann langs toglinjen

Brannvesenet er ute og slukker en ulmebrann langs toglinjen ved Brelandsveien i Marnardal.

– Det var toget som ringte og ga beskjed om at det ulmer langs linja, sier Mona Stusvik Ellingsæther i Brannvesenet Sør IKS.

De fikk beskjed om brannen noe over klokken 5.30 tirsdag morgen.

Det skal ikke være åpne flammer på stedet.

Iselin Vårøy

Tre i veien

Det ligger et tre i veibanen langs fylkesvei 455, Marnarveien ved Sandnes.

Politiet informerer om at veitrafikksentralen er varslet.

De skriver videre at det er mulig å kjøre forbi.

NTB

Hjemfart fra langhelg ventet å skape kø

Vegvesenet oppfordrer bilister som skal hjem etter langhelg om å kjøre forsiktig. Det er ventet kø og forsinkelser. Foto: Frederik Ringnes / NTB Foto: Foto: Frederik Ringnes / NTB

Vegvesenet venter kø på hovedfartsårene ut og inn fra hovedstaden mandag som følge av folk som skal reise hjem etter langhelg med 17. mai og pinse.

Mest kø og forsinkelser er ventet på E6 mellom Svinesund og Oslo og E18 mellom Kragerø og Oslo.

– Regn med mer kø enn normalt inn mot Oslo på grunn av nylig innført elbilforbud i kollektivfelt. Kjør forsiktig og vis hensyn, skriver Vegvesenet i en melding på X.

NTB

Ny leteaksjon etter savnet mann i Stryn

Leteaksjonen er gjenopptatt etter en mann i 30-årene fra Risør, som ble meldt savnet da han ikke kom hjem igjen fra en fjelltur i Stryn.

Det har ikke vært livstegn fra mannen siden forrige fredag, da familien fikk en melding fra ham, melder NRK.

Søndag er politiet og 20–25 personer fra lokalt Røde Kors med i leteaksjonen etter ham. De søker i utgangspunkt fra områder der mobiltelefonen til den savnede mannen sist sendte signal, opplyser politioverbetjent Vidar Stavik til avisen Fjordingen.

Det var familien som meldte mannen savnet ved 18-tiden mandag. Han hadde leid en hytte på Stryn Camping som han skulle ha sjekket ut av på lørdag.

NTB

Vinmonopolet selger mer alkoholfritt

Vinmonopolet selger alltid mer når det blir varmere i været og «nordmenn henter fram sin indre søreuropeer», ifølge kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Foto: Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Salget av alkoholfri drikke øker mest av alle varer på Vinmonopolet. I årets fire første måneder ble det solgt 22 prosent mer enn samme periode i fjor.

– Vi satte rekord i fjor med 1,1 millioner liter alkoholfritt og kommer til å sette ny rekord i år med god margin, sier kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet til VG.

Også andre varer har solgt bra i det siste, mye takket være godvær, nasjonaldag og pinsehelg. Denne uken har polet solgt 2,6 millioner liter, noe som er 250.000 liter mer enn ventet.

– Når det er varmt, kjøper folk mer enn vanlig. Sånn er det alltid når nordmenn henter fram sin indre søreuropeer, sier Nordahl.

NTB

To personer skadet i voldshendelse i Kvinesdal – én til sykehus med luftambulanse

To personer er skadet etter en voldshendelse i Kvinesdal i Agder søndag formiddag. Én person er pågrepet i forbindelse med hendelsen.

Politi og ambulanse rykket ut til en privat adresse i kommunen søndag formiddag etter å ha fått melding om en alvorlig hendelse. Der fant de én skadet person.

– Da vi kom fram til stedet, var den fornærmede våken og bevisst, og vi kunne kommunisere med vedkommende. Det er et godt utgangspunkt, sa operasjonsleder Knut Odde i Agder politidistrikt til NTB klokken 10.38.

– Per nå er det ingen opplysninger som tilsier at det er snakk om livstruende skader, men det er for tidlig å si helt sikkert, og kan endre seg, understreket han.

Vedkommende ble fløyet til sykehus med luftambulanse, og skadeomfanget er ellers ukjent.

I en oppdatering klokken 11.25 melder politiet at ytterligere én person får tilsyn av ambulansepersonell. Vedkommende har lettere skader.

Like før klokken 12 søndag bekrefter politiadvokat Geir Magne Søfteland til VG at én person er pågrepet i forbindelse med hendelsen.

Politiet ønsker ikke å gå ut med detaljer om antallet involverte, kjønn eller alder. Det jobbes med å innhente opplysninger om hendelsesforløpet og eventuell foranledning.

Politiet meldte om hendelsen klokken 10.32 søndag formiddag.

NTB

Ny rekord for Vipps på 17. mai

Nesten 3 millioner betalinger ble utført med vipps på nasjonaldagen. Foto: Frederik Ringnes / NTB Foto: Foto: Frederik Ringnes / NTB

På en 17. mai med strålende vær ble 2,9 millioner betalinger utført med Vipps. Det er ny døgnrekord.

– Det er ikke så rart når man tenker på alle is, brus, kaker, pølser, vafler og lodd som selges på skolegårder rundt om i hele landet. Størst betalingstrykk var det klokken 12.35. Da ble det gjennomført hele 7550 Vipps-betalinger i minuttet, sier Vipps-sjef Rune Garborg i en pressemelding til NTB.

Den gamle døgnrekorden var på drøyt 200.000 mindre og ble satt på samme dag i fjor.

På fylkesnivå ble flest transaksjoner gjennomført i Akershus, med over 409.000 betalinger. Størst prosentvis vekst i antall transaksjoner var i Trøndelag, med 19,4 prosent flere betalinger enn på nasjonaldagen i fjor.