Alf Erik Andersen (Frp) var Mandals ordfører fra 2015 til 2019. Nå starter Andersen på sin andre periode med ordførerkjedet, med Even Tronstad Sagebakken som varaordfører.

Siste innlegg

Julie Johansen

Takk for følget!

Nå har ordføreren svart på de spørsmålene han fikk tid til. Takk for nå.

Hva skal konkret gjøres for å sikre familier å kunne fortsette å leve? Priser på barnehage, SFO, bolig, mat og strøm?

Stine

Det er ingen tvil om at utvikling i samfunnet har gjort at levekostnadene har gått betydelig opp i det siste. Da er det viktig at vi som lokalpolitikere må ha fokus på de tiltak vi kan gjøre noe med. I den store sammenheng er det relativt lite som hviler på lokale politikeres vedtak. Mat- og strømpriser kan lokalpolitikere jobbe mot nasjonale miljøer for å påvirke.

Som lokalpolitikere kan vi gjennom budsjett og økonomi påvirke lokale skatter (eiendomsskatt) og ulike avgifter og gebyrer. Dette er noe vi vil ha spesielt fokus på inn i denne høstens budsjett, men vi er helt avhengig av at vi får økte inntekter til kommunen, for å redusere skatter og avgifter til innbyggerne. Samtidig som vi må effektivisere kommunens tjenester. Dette er en vanskelig øvelse, men som politikere er det vår jobb. Vi må tåle både ris og ros i slike prosesser.

Alf Erik Andersen

Hvordan vil man oppleve prioritering av skoler annerledes med deg som ordfører?

Gudmund

I denne fireårsperioden vil alle skoler bestå. Samtidig har vi sagt i plattformen at vi må ha en grundig gjennomgang på hvordan vi skal utvikle skolene og læringsmiljøet i vår kommune i framtiden.

I tillegg er jeg veldig glad for at vi nå har et eget utvalg for oppvekst som ledes av Åse Lill Kimestad (Ap). Utvalget har nå mulighet til å komme enda tettere på de ulike prosessene i hele oppvekstsektoren.

Alf Erik Andersen

Hva er grenseverdiene for støy til friområder? Hvordan skal denne grenseverdien overholdes? Kan ordføreren garantere at verken fastboende eller turister blir plaget av støy når vi soler oss og går tur på Sjøsanden og langs strendene?

Tone Fredriksen

Grenseverdier for støy er regulert gjennom regjeringens retningslinjer. Det er ulike verdier i dette reglementet.

Når det gjelder reguleringsplanen for Sodevika, som jeg antar dette gjelder, har vi satt strengere krav enn regjeringens grenseverdier, for at støynivået skal bli så lavt som mulig. Vi erkjenner likevel at i anleggsperioden vil det kunne oppleves støy fra enkelte områder. Derfor er det viktig at oppstartsmelding for Sodevika tydelig viser hvordan utbygger skal ivareta tiltak som omhandler blant annet støy.

Ordføreren kan ikke garantere at støy ikke vil kunne høres fra ulike byggeområder i kommunen generelt.

Alf Erik Andersen

God morgen, Alf Erik! Hva skal du gjøre i ordførerjobben den første måneden?

E. Nilsen

Først skal jeg bruke dagen og helgen på å få en oversikt over min egen kalender. Den første måneden skal jeg prioritere tid til å bli kjent med det nye kommunestyret, bli kjent med ansatte og ikke minst ta imot innbyggere som ønsker å besøke meg på rådhuset. Så fort som mulig vil jeg ut og besøke lag, foreninger, frivillighet og næringsliv for å lytte.

Alf Erik Andersen

Rådmannens stab virker fra utsiden ganske enerådende, og det virker som om den kommunen vi har hatt de siste årene er veldig administrativt toppstyrt og mindre politisk styrt. Har du noen tanker om dette ?

John Roger Sørbøe

Absolutt. Vi skal nå behandle delegeringsreglementet som skal si noe om samspillet mellom administrasjon og politikerne. Vi ønsker å komme tettere på prosesser i kommunen.

I skrivende øyeblikk er delegeringsreglementet klart til behandling, og jeg ønsker en grundig politisk prosess på dette, slik at vi oppnår målsettingen i den politiske plattformen vi har sammen med Høyre og Ap, som sier noe om nettopp dette.

Alf Erik Andersen

Hva er status på helsehuset og evt utleie til sykehuset?

Anonym

Veldig godt spørsmål. Derfor har vi satt opp et møte mandag 16. oktober kl. 18 i kommunestyresalen for hele kommunestyret, der også tilskuere er velkommen. Møtet vil i tillegg streames på kommunens hjemmeside. Da vil vi få rykende fersk informasjon om hvordan status er.

Så hjertelig velkommen.

Alf Erik Andersen

På Spangereid har gatebelysning lenge vært mangelfull. Det er lysstolper, men de er ikke på, mangler pærer osv. Store deler av Båly og Spangereid ligger mørkt ettermiddag og kveldstid. Kan nytt kommunestyre prioritere også utkant?

P. A. Gabrielsen

Takk for innspill. Dårlig gatebelysning på Båly og Spangereid var ukjent for meg.

Vi har hele tiden vært tydelig på at vi skal prioritere hele kommunen. Vi ser på valgresultatene i de ulike valgdistriktene at Frp har fått stor oppslutning, også i utkantene. Derfor er det viktig for oss å komme ut og få innspill på ulike forbedringstiltak. Gjerne også med innspill direkte til meg som ordfører.

Når det gjelder gatebelysning, skal jeg sjekke det ut.

Alf Erik Andersen

Hva syns du om jobben ordføreren før deg har gjort?

Amalie

Jeg syns han har stått godt gjennom blant annet en utrolig vanskelig start med pandemien. Han håndterte det på en veldig god måte. Etter at landet åpnet igjen er jeg veldig glad folk er forskjellige. Vi har alle våre styrker, kvaliteter og svakheter, men personlig syns jeg tidligere ordfører har gjort en god jobb. Hvis jeg hadde ment at han ikke hadde gjort det, hadde det heller ikke vært aktuelt å gå i et samarbeid med han som varaordfører.

Alf Erik Andersen

1. Fortsetter du ditt verv som båtfører i RS nå som du er ordfører, eller tenker du at andre ting er viktigere?

2. Hvilket forhold har du til festing?

Jonas

1. Hei, Jonas. Selvfølgelig gjør jeg det. Men det forutsetter at Jonas Leyre Amstrup trer inn i mine vakter når jeg er opptatt.

2. Helt normalt. Fester veldig lite.

Alf Erik Andersen

Hva kan du gjøre med eiendomsskatten for eiendommer som er blitt usalgbare på grunn av reguleringsplaner?

Jan Lødner

Eiendomsskatt er regulert gjennom lov. Derfor ønsker jeg, sammen med rådmannen, å se på hvilke muligheter i loven som ligger for eiendommer som er omfattet av reguleringsforhold.

Selv om eiendommer er «usalgbare» vil de likevel ha en verdi i forhold til en eventuell innløsning, dersom det er tema.

Alf Erik Andersen

Holder FrP ord og fjerner eiendomsskatten i kommunen? Hilsen ufør som sliter med å beholde hjemmet.

Anita

Eiendomsskatten rammer hardest for de som har egen bolig og lav inntekt. Det er en usosial skatt.

Derfor er vårt mål at den skal reduseres trinnvis, men skal vi klare det må vi ha en økning i skatteinntekter gjennom arbeid til vår kommune, samtidig som vi må effektivisere driften, slik at vi får en økonomisk balanse.

Konklusjonen er å redusere trinnvis, forhåpentligvis sammen med våre politiske samarbeidspartnere. Det som er helt sikkert er at den ikke skal økes.

Alf Erik Andersen

Hva blir den største forskjellen på å ha deg og Even som vår ordfører?

Ragnhild H.

Det første som jeg er veldig glad for er at alle mennesker er forskjellig. Jeg vil være meg selv 100 prosent.

Så er det egentlig opp til innbyggerne å bedømme våre styrker og svakheter. Det jeg kan si er at jeg ønsker å være nær innbyggerne, jeg vil ha en åpen dør til ordførerkontoret, vil være synlig ute i kommunen og ikke minst bruke tid på å kjenne litt på enkeltmenneskers utfordringer og kvaliteter i hverdagen.

Det vil også være viktig for meg å komme tett på lag, organisasjoner, frivillighet og næringsliv for å på den måten få et inntrykk av hvordan vi i kommunen kan legge enda bedre til rette for at flere ønsker å bosette seg, jobbe i og være en ressurs for Lindesnes kommune. Det vil være noe av det viktigste for å få en god og stabil kommuneøkonomi.

Alf Erik Andersen

Hva kostet våre nye landsmenn Mandals innbyggere i fjor?

Einar

Det har jeg ikke oversikten på her og nå. Vi ønsker å se på våre nye landsmenn som en ressurs til samfunnet og vil heller jobbe for en god integrering.

De som kommer til kommunen, må raskt komme ut i utdanning eller arbeid, og for å få dette til er språkopplæring viktig. Vi ønsker å se på alle som flytter til kommunen som en potensiell ressurs og ikke en økonomisk byrde.

Alf Erik Andersen

Er Sodevika saken ferdig landet? Er det noe mer det nye kommunestyret kan gjøre?

Per Hansen

Sodevika ble endelig vedtatt 15. juni i år. Vi vil måtte behandle lovlighetskontrollen i ettertid, men reguleringsplanen er vedtatt.

Når det meldes oppstart, vil det nye utvalget og etter hvert kommunestyret se nøye gjennom at alle krav som stilles til en oppstartsmelding blir kvalitetssikret, og ikke minst ivaretatt for at støy og lignende ikke blir mer enn lovlige grenser.

Alf Erik Andersen

Furulunden pluss melder om full skole, PPT må spare og har ikke nok folk. Ordinær skole har ikke kompetanse til å møte barn med spesielle behov. Vi opplever at flere barn trenger ekstra støtte og hjelp. Likevel kutter dere i oppvekst?

Anonym

Først og fremst tenker jeg at vi nå har fått et eget utvalg for oppvekst. Nå er det utrolig viktig at vi kommer veldig tett på prosessene og problemene som ligger der.

Utvalget og meg som ordfører må komme tettere på utfordringsbildet ute i skolene og komme i tett dialog med lærere og FAU.

Vi er glad for at vi i alle fall kommer til å gjøre noe med toalettutfordringene umiddelbart på Furulunden skole. Vi må også se på Furulunden og PPT i et større og fremtidsrettet perspektiv.

Alf Erik Andersen
Julie Johansen

God morgen!

Nå er ordføreren klar til å svare på lesernes spørsmål.