Denne saken var først publisert 4. mars 2018.

Om ei uke reiser Espen Halvorsen fra Rismyr på sin årlige tur til Mali. Med seg i kofferten har han både fiskeutstyr og mobiltelefoner samt tre PC-er som han har pakket ferdig.

Ønsker fiskeutstyr

– Det er så mye som jeg klarer å få med meg, sier Halvorsen. Fortsatt har han plass til fiskeutstyr, spesielt wobblere, store skjesluker og korte fiskestenger. Lange fiskestenger er uaktuelt, de er vanskelige å få med på flyet. Formålet er klart:

– I stedet for å gi de en fisk, så lærer vi de å fiske, sier Halvorsen. Han forteller at vestlig fiskeutstyr er mye mer effektivt enn det som finnes fra før; håndsnører som de agner med levende fisk, og dårlige garn.

– En god dag der nede kan de få fisk tilsvarende ei månedslønn. Det er ikke alle dager en treffer, men av og til gjør de det, sier Halvorsen. De som fisker bruker ikke selge fisken, de gir den bort til andre.

– Et viktig tilskudd til kostholdet som ellers er ganske ensformig, påpeker Halvorsen.

Mobiltelefoner

Mali er et land som er i ferd med å utvikle seg ganske fort. For ikke altfor mange år siden måtte man kjøre noen mil for å komme seg til en fasttelefon. En samtale hjem til Norge kostet kanskje 40 kroner per minutt.

– Det var så dyrt at du ringte hjem bare ei gang per år. Nå fins det både 3G, 4G og mobildekning i nesten hele landet, forteller Halvorsen.

Så om du har en mobiltelefon eller to som du ikke har bruk for lenger, så tar Halvorsen gjerne i mot. De fleste vil ha oppgraderte telefoner for å kunne kommunisere på Facebook og andre sosiale medier, så alt av smarttelefoner er av interesse.

– Men jeg tar også i mot gamle telefoner. Det er ikke alle som kan lese og skrive. For de er det fint å kunne ringe, da trenger de bare tastene, sier Halvorsen.

Ikke bare for rike

Så kan man saktens spørre seg om dette ikke er å begynne i feil ende. Trenger de som ikke kan lese eller skrive en smarttelefon for å komme seg på facebook? Ja, mener Halvorsen. Smarttelefon og tilgang på facebook gjør at du eier noe, det gir kunnskap å strebe etter.

– Før var det gjerne slik at du dyrket noe. Så lenge du hadde en god høst, kunne du sitte under et tre og drikke te fram til neste høst. Vi hopper over mange ledd, men statusen det er å ha facebook og en fin telefon sprer seg som en farsott. Dette er ikke noe som bare er for de rike, slik bil og TV er, dette er for alle, sier Halvorsen. Jaget etter å eie noe var i sin tid pådriver til den teknologiske revulosjonen i Europa og verden forøvrig. Den som eier en telefon må jobbe for å ha penger på kortet til å kunne bruke den.

– Så får vi se på de sosiale skadene etterhvert, når folk begynner å snakke i mobiltelefonen i stedet for å snakke med hverandre, sier Halvorsen, snart klar for å forlate vinterkalde Norge med bagasjen full av fiskestenger og mobiltelefoner som gave til venner og bekjente i Mali.