– Det er mye krutt i det her. En del av tingene her jeg skulle ønske jeg hadde laget selv, påpeker kunstneren Erlend Helling-Larsen, som har ledet 8. klassingene i prosjektet.

Det tok ikke elevene mer enn to-tre måneder å få gjort klart sine eksemplarer til utstillingen. Om lag 250 perler er inkludert. Nå er årets juleutstilling klar til åpning søndag.

– Det de har fått til er både sterkt, tøft og gjerne tabubelagt. De har sprengt grensene for hva som er vanlig, og uten at de nødvendigvis vet det tar de opp samfunnsdebatter som Me-too og Homoterapi, sier Larsen.

Elevene har sprengt grensene for hva som vanligvis er tillat. På dette kunstverket er ordene «hasj», «Hitler» og «Gud» på samme papir. Foto: Sebastian Faugstad

Er det for drøyt?

Et av kunstverkene inkluderer ordene hasj, Gud og Hitler på samme post. Et annet er et bilde av et barn, med teksten «ønsker: Sexlyst», med en flaske sprit.

– Det ligger å balansere på noe som er for drøyt innimellom, men så det blir det hentet inn igjen av mengden, forklarer Larsen.

– Er det noe av dette som er for drøyt?

– Vi har snakka om dette underveis også. Jeg har sagt til dem at jeg vil ha de tingene som er over streken. Vri de tingene. Det skal sjokkere litt også, sier han.

Noen av verkene kan nok provosere. Men elevene står ikke til ansvar med eget navn på eksemplarene. Foto: Sebastian Faugstad

Står ikke til ansvar for kunsten

Larsen forklarer at kunstverkene gjerne kan tolkes på mange måter, men at barna ikke skal trenge å forsvare det de har laget om de ikke vil.

– Voksne kunstnere trenger ikke forsvare det de lager. Man sier at «jeg ønsker ikke å kommentere dette», eller «kunstverket får snakke for seg selv». Jeg har valgt å gi elevene denne muligheten, forklarer han.

– Ja, det blir jo litt fordi de ennå er barn også. De skal ikke stå til ansvar til hvorfor de har lagd tingene de har, kommenterer Marit Gjertsen, som samarbeider med Larsen gjennom Søgne Gamle Prestegård.

– De står under full kreativ frihet, og skal ikke måtte forsvare seg for hvorfor en mann med store tatoveringer har ansiktet til en liten jente, tilføyer Larsen.

Prosjektet har vært en god måte å ta opp ulike temaer for elevene. Foto: Sebastian Faugstad

Starter en dialog

Larsen mener dette har vært en god måte å åpne for dialoger elevene vanligvis ikke tørr å ta opp.

– De har vært flinke til å komme med spørsmål. Blant annet har de spurt om jeg er homofil, med tanke på at jobben min består mye av å brodere. Det er jo et spennende spørsmål. Det viser jo at broderi fortsatt er assosiert som en kvinnesyssel. De har også knyttet det jeg driver mot opp mot en legning, forklarer han.

Larsen berømmer elevene for hvordan de har tatt på seg oppgaven. De har også spurt han om kona hans blir sur, ettersom han abonnerer på playboy magasiner

Knut Elling-Larsen håper nå at kunstutstillingen kan gå videre etter den har vært ute på Søgne Gamle Prestegård. Foto: Sebastian Faugstad

Dette er har også blitt en god inngang for å snakke med 8. klassingene om retusjering og kroppspress.

– Når de først startet viste det seg jo at svært få av barna hadde et forhold til blader eller magasiner. Men det er mange fellestrek med hva de ser her og på sosiale medier. Mye av det består i å fikse på kropper, kommenterer Gjertsen.

– Det er jo svært få av kroppene/personene som ikke er retusjert, tilføyer Larsen.

Larsen håper nå at utstillingen kan tas med videre etter den har vært fremme på Prestegården. Han hedrer elevene for deres innsats.

En av elevene har inkludert en person de gjerne ikke kjenner til fra før. Ansiktet til tidligere kjøkkenstjerne Ingrid Espelid er her blitt limt på en mye yngre kropp. Foto: Sebastian Faugstad
250 eksemplarer er samlet opp fra elevene på 8. trinn fra ulike skoler i Søgne. Foto: Sebastian Faugstad