Det er snart to år siden de bestemte seg, og de er fortsatt like bestemt på å nå dette målet.

– Det ønsket som driver oss frem, er målet om å klare oss selv over hele innlandsisen, sier sersjant Thea Møll (22).

Hun jobber nå som stormlagfører i Panserbataljonen. Hun har akkurat startet på sitt andre år som ansatt, og sitt fjerde år i Forsvaret. Thea gikk rett fra videregående og inn i førstegangstjenesten, i felttroppen til militærpolitiet på Bardufoss. Hun gikk så befalsskolen i 2. bataljonen og søkte seg deretter stilling i Panserbataljonen.

Venninnen, Maja Erlandsen (25,) satset på landslaget i bryting i noen år, før hun søkte seg inn på befalsskolen. Hun gikk befalsskolen i Ingeniørbataljonen og er nå i sitt andre år som ansatt i Pansret ingeniørkompani A.

Thea er fra Mandal, mens Maja vokste opp i Tana, som ligger øst i det nordligste fylket i landet. Så det er to med svært forskjellige bakgrunner, som har funnet sammen i Forsvaret.

– Her fikk vi startet å teste grensene våre og prøvde oss på mange nye situasjoner vi ikke ville opplevd ellers, sier Thea.

– Dette har motivert oss til å teste oss ytterligere under vanskelige forhold, og slik har denne drømmen vokst frem, supplerer Maja.

Forberedt på ekstreme forhold

Turen er planlagt å ta nesten fire uker, hvor de ikke blir å se andre mennesker og det er ingen der til å hjelpe dem med de problemene de vil støte på.

– Vi vil ha med oss en satelittelefon dersom vi går på en skikkelig smell, og må evakueres ut, men det hadde vært den verste nedturen, mener Erlandsen.

Det vil være 3-4 uker hvor det eneste som gjelder er å ta de riktige valgene hele veien. De vil ikke ha noen som følger dem opp, eller som gir råd og føringer.

– Det vil være en test på om vi kan klare oss selv under ekstreme forhold, sier de begge.

Har de lært nok til å ta de riktige avgjørelsene og har de disiplin nok til å gjøre det hele veien? Har de ferdigheter nok til å navigere og klatre breen?

– Og så er vi spente på om vi er robuste nok til å tåle belastningen, sier Thea og Maja.

Den 29. april 2015 vil de ta det første skrittet ut på isen. De vil starte med en pulk hver som veier rundt 75 kg. Det er beregnet at de er tilbake igjen i slutten av mai etter å ha tilbakelagt 560 kilometer på ski!

– Vi gruer oss litt og er veldig spente, men mest av alt gleder vi oss veldig.