Monica Hattrem-Berge er distriktsrådsleder for hjelpekorpsene i Vest-Agder Røde Kors. Hun forteller at hjelpekorpsene i våre to kommuner, sammen med resten av korpsene i Vest-Agder, vil være i beredskap gjennom hele høytiden.

Ansvarsområder

Songdalen Røde Kors har hovedansvaret for beredskapen på Eikerapen. På Bortelid er det Søgne Røde Kors som er.

– På Eikerapen har vi hovedsakelig beredskap i skitrekket og skader i forbindelse med skitrekket. Vi er selvfølgelig også til stede ved aksjoner på heia, dersom noen skulle skade seg eller gå seg vill, sier Hattrem-Berge. På Eikerapen har hjelpekorpset tilgang på både ATV og snøscooter.

– Vi er der med minimum to mannskaper, men oftest er vi fire stykker på vakt. Beredskapen er litt avhengig av hvilke aktiviteter som er planlagt, og mannskapene som ikke er på fjellet, men hjemme, er også i beredskap, sier hun.

Tom Erik Dønnestad i Søgne Røde Kors hjelpekorps forteller at de vil være seks til ti personer klare for å gi hjelp til de som trenger det på Bortelid gjennom påsken.

Fjellsikringsposer

For hyttefolk er Røde Kors som deler ut påskeposer et velkjent syn. Hattrem-Berge forteller at mannskapene vil stå på hovedutfarsårene til påskefjellet, ved Kylland og Moisund, og dele ut posene fra fredag til torsdag i påska.

– Pengene vi samler inn i Fjellsikringsporten går uavkortet tilbake til hjelpekorpsene i Vest-Agder. Noen av pengene fordeles, mens andre legges i fjellsikringsfondet. Der kan korpsene søke om ekstra midler i ettertid. Pengene skal gå utelukkende til opplæring og utstyr til redning i fjellet, både vinter og sommer samt til forebyggende arbeid, sier hun.

Tips

På spørsmål om hun har noen tips til folk som skal ferdes i fjellet i høytiden, svarer Hattrem-Berge at det er viktig å følge fjellvettreglene.

– Man må kle seg etter været og ha med nok mat. Ta med en spade dersom man skal på langtur og ha med varmt tøy. Det går vel egentlig i at man må bruke sunn fornuft. Og alltid ha med kart og kompass. Solkrem kan også være lurt, sier hun.

– Hva vil du si til de som skal feire påske på fjellet, Dønnestad?

– Kjenn din begrensing og kunnskap. Se forholdene an, men for all del er det viktigste å nyte påsken og kose seg. Uansett om det er med snø eller sjø, sier han.

Fjellvettreglene

Planlegg turen og meld fra hvor du går.

Tilpass turen etter evne og forhold.

Ta hensyn til vær- og skredvarsen.

Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.

Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.

Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.

Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.

Vend i tide, det er ingen skam å snu.

Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.