Emily Berge fra Evje og Johanne Larsen Alvær fra Lund er elever på VG2 Interiør og utstillingsdesign ved Tangen videregående skole. I ei uke har de vært utplassert hos "Midt i blinken" på Tangvall, der de har hatt ansvaret for å lage vindusutstilling med tema Vår.

Kontaktlærer Ellen Hilde Jakobsen forteller at hun en dag var innom butikken og handlet med Birgitte Knutsen.

– Jeg hadde henne som elev for 28 år siden, det første skoleåret jeg jobbet, forteller Jakobsen. Samtalen førte til avtale om utplasseringselever i butikken. Faglærer Olga Wenche Mortensen har hatt ansvaret for å lage oppgaveteksten.

– Dette er skikkelig gøy. Hadde bare alle skoledager vært sånn, sier Emily. Både hun og Johanne verdsetter imøtekommenheten fra arbeidsgiver og føler seg godt mottatt av de ansatte i butikken.

Under planleggingen av vindusutstillingen med våren som tema, kom elevene fram til at de ville bruke bildekk malt i ulike farger som utgangspunkt.

– Våren er typisk grønn, så derfor ble bakgrunnen grønn i kontrast til dekkene i friske farger, forklarer Emily. Fargene skal fungere som blikkfang. Ellers var tanken å skape noe lekent, tomboy-aktig, både for gutter og jenter.

– Klær i lyse, varme farger. Når det er kaldt, legger folk merke til det, supplerer Johanne. Klærne er valgt ut fra vårens barnemote.

– Vi prøvde oss fram med forskjellige ting. Byttet tre-fire ganger til vi kom frem til det endelige. Det er jo klær vi skal selge, ikke dekkene, smiler Emily.

Når de kreative elevene er tilbake på skolen igjen må de skrive rapport der de forklarer og begrunner det de har gjort. Neste år er planen å fortsette på Tangen videregående skole med interiør, for å bli interiørkonsulent. De som velger å bli utstillingsdesigner må til Sandnes. Elevene har i tillegg rett til et fjerde år påbygg der de får generell studiekompetanse. På den måten får de både generell studiekompetanse og en yrkeskompetanse.

– De får både i pose og sekk, sier faglærer Olga Wenche Mortensen.