Torsdag kveld ble forberedelsene til årets julemarked på Søgne Gamle Prestegård gjort klare. I fjor var det om lag 4000 mennesker som var innom.

– Jeg regner jo med at dette blir oppmøte i år også. Ikke bare på grunn av den store deltakelsen fra utstillere, men det er jo også meldt strålende vær, smiler arrangør Anne Prestvold.

56 utstillere er rigget til inne, i tillegg til et par utenfor. I år er det hentet folk fra hele Agder, med en utstiller som kommer helt fra Risør. Det er også inkludert 18 nye utstillere i år.

– Alt vil stå klart til i kveld når vi setter i gang, kommenterer hun.

Janne Sødal Ringøen deltar for første gang som utstiller. Foto: Sebastian Faugstad

Av de nye utstillerne er Janne Sødal Ringøen klar med sin selvproduserte smykker og øredobber.

– Jeg gleder meg veldig til å delta på dette. Vet ikke helt hva jeg har i vente, smiler Ringøen.

Ringøen tok initiativet selv for å komme med på arrangementet. Etter å ha blitt henvendt fra kommunen kom hun i kontakt med Anne Prestvold.

– Det var ikke noe opptaksprøve, men jeg ble nødt til å sende litt bilder av produktene. Tror Prestvold leter etter kvalitet, tilføyer hun.

Greta Solheim er med å gjøre ene standen klar før åpning. Foto: Sebastian Faugstad

24 år på rad

Prestvold har vært med å arrangere julemarkedet hvert år, i det som nå blir hennes 24. år siden start.

– Planen var å bare drive med dette i 10 år. Men det har ikke stoppet. Av de seks av oss som startet ble det etterhvert bare færre og færre. Men uansett hvor få vi ble var det for vanskelig å stoppe, forklarer hun.

– Jeg fryktet det ville bety slutten

Etterhvert som det ble færre av de opprinnelige arrangørene ble det vanskeligere å holde julemarkedet i gang. For en tid tilbake siden var det bare hun igjen.

– Jeg fryktet at dette ville bety slutten, påpeker hun.

Men her kom redningen fra egen familie.

– Jeg har tre døtre som nå har involvert seg i arrangementet. De så bekymringen min, og valgte derfor å ta del i det. Når vi sender ut invitasjonene til utstillere heter det derfor «Anne og Jentene». Det er blitt en liten familiebedrift, sier hun.

Anne Prestvold passer på at det er kvalitet i produktene som blir stilt ut. Hun sender alt ut invitasjonene tre måneder etter julemarkedet, rett før Sankthans. Foto: Sebastian Faugstad

– Så lenge det er folk og mye liv

For datteren Sofie Prestvold som var tilstede under gårsdagens forberedelese blir dette fjerde året hun deltar.

– Det er jo teknisk sett jeg og du som driver det, sier Anne Prestvold til datteren Sofie.

– Ja, det er vel kanskje blitt det. Men det er jo et supert arrangement. Jeg kunne absolutt tenkt meg å fortsette med det, så lenge det er folk og mye liv, forklarer Sofie.

Tone Merethe Holte deltar for andre gang, hvor hun forbereder standen med sine insekthoteller. Foto: Sebastian Faugstad

I tiden fremover håper bare Anne Prestvold at julemarkedet ikke vil ha noe negative innvirkninger av kommunesammenslåingen.

– Det er jo faktisk blitt en av Søgnes tradisjoner nå. Jeg håper jo så klart vi kan fortsette med dette i lang tid fremover. Særlig neste år, da det er 25-årsjubileum satser vi gjerne litt ekstra, avslutter hun.