Her ser vi en strøbil i gang med strøarbeid på en innlandsvei i Vest-Agder denne vinteren. Foto: Statens Vegvesen/pressefoto.
Veivesenet tar i år i bruk et nytt verktøy for å få bukt med glatte veier; en børste- og strøbil. Foto: Statens Vegvesen/pressefoto.
Her fra Døle bro i dag morges, hvor bilister fikk oppleve en sleip veibane. Foto: Nils Bernt Rinde

MANDAL/VEST— OG AUST-AGDER

For selv om vinteren har vært mild så langt, har det den også vært preget av store temperatursvingninger - ofte med kalde netter, mildere dager og mye underkjølt regn.

Glattere enn på lenge

Det gir såpeglatte veier.

— Veiene har vært så glatte i desember-måned, at vi trolig har slått alle rekorder for strøing av både sand og grus i løpet av en enkeltmåned. Akkurat nå holder vi på med en rapport på eksakte tall for hvor mye vi har brukt, men det er allerede helt tydelig at det har vært en spesiell vintermåned, forklarer leder for veivesenets seksjon for drift og vedlikehold; Tor Alf Høye til Lindesnes.

Han forteller det også har vært strødd mer salt enn normalt på fylkesveiene i Agder.

— Men det er sand vi har strødd mest med, spesielt på innlandsveiene der det har vært veldig glatt, sier han.

Samme trend lokalt

I Mandal er tendensen den samme, som i kommunene i resten av Agder, i følge Mandal Bydrift. Men kommunale veier saltes ikke, de strøs.

— Vi har ikke målt opp noen tonnasje på dette for desember, men det har vært brukt vesentlig mer sand enn vanlig i vinter, sier Tormod Try, avdelingsleder for park og vei i Mandal Bydrift.

Sludd og glatt i morges

I dag morges sluddet det kraftig i Vest-Agder, og det førte til slapsete, glatte veier. Det meste har derimot nå regnet vekk.

Rundt klokken 09.45 ble en trailer stående fast midt i veibanen i bakkene vest for Lyngdal, rett ved Åtlandstunnelene, informerer Statens Vegvesen.

— Dette tilfellet skapte derimot ikke store problemer for veitrafikken, fordi biler kunne komme seg greit forbi den, og den står heller ikke nå, tilføyer Høye.

Burde ikke komme som sjokk

Kjøreforholdene har generelt vært vanskelige i morgentimene.

— At det sludder og snør i januar i Sør-Norge burde derimot ikke komme som en overraskelse på folk, så det gjelder å kjøre forsiktig. Men det brøytes kontinuerlig nå, sier kommunikasjonssjef i Statens Vegvesen Region Sør, Lars Helge-Rasch.

— Folk må lære seg å takle vinteren, innskyter han med spøkende tone.