Dagen markeres på fødselsdagen til Frederick Banting, som sammen med Charles Best var sentral i oppdagelsen av insulinet i 1922. Verdens diabetesdag ble opprettet i 1991 av International Diabetes Federation og Verdens helseorganisasjon i bekymring for den økende helsetrusselen som diabetes utgjør.

– Over 360 millioner mennesker i verden har diabetes i dag. Det er flere og flere mennesker som får det, så det er kjempeviktig med god kunnskap om sykdommen, både blant de som har det og blant de som har risiko for å få det, forteller leder i Diabetesforbundet Mandal og Omegn Lena Olava Stiland.

Over hele verden markeres dagen ved at bygg lyses opp i blått. Den internasjonale diabetesfargen er blå, og den blå sirkelen er et globalt symbol for diabetes og logoen til Verdens diabetesdag. Den betegner det viktige samholdet i det globale diabetessamfunnet.

– Vi ønsker å bidra til markeringen, og her i Mandal blir som i fjor Uranienborg lyst opp i blått for anledningen.

diabetes1.jpg

Her i Mandal blir dagen også markert med stand på senteret, så vil du vite mer om diabetes eller slå av en diabetesprat så kom innom oss, sier Stiland

I Mandal og Omegn finnes det nok bortimot 1000 personer med diabetes, dessverre er mange av disse uoppdaget avslutter Stiland.