– Vi har gjennomført en grundig prosess i SVs stortingsgruppe, for dette er ikke en enkel sak. SV gikk til valg på at tvangssammenslåtte kommuner skulle få si meningen sin. Jeg har stor forståelse for at dette er en krevende situasjon, sier kommunalpolitisk talsperson Birgit Oline Kjerstad i SV.

Dermed har regjeringen flertall i Stortinget for sitt forslag om å endre inndelingsloven. Det grepet gjør at staten kan gjennomføre en folkeavstemning om å dele Kristiansand kommune, selv om bystyret i Kristiansand to ganger har sagt nei til å gjennomføre folkeavstemning selv.

Fra før har regjeringspartiene Ap og Sp fått støtte fra Rødt. Med støtte fra SV har de flertallet på sin side, men hvis SV hadde stemt nei, kunne regjeringen fortsatt sikret flertall med Pasientfokus.

Lokallaget sa nei

Folkeavstemningen vil etter planen skje neste år. Innbyggerne i Søgne og Songdalen vil bli spurt om de fortsatt ønsker å være del av Kristiansand, eller om de vil bli egne kommuner.

– Dette er ikke en sak om oppdeling av kommuner, men en sak om hvem som skal bli lyttet til i denne typen prosesser. Vi har ikke her tatt stilling til oppdeling, vi tar stilling til om folk skal bli hørt, sier Kjerstad.

Samtidig har SV i Kristiansand vært tydelige på at de ville at partiet skulle si nei til regjeringens forslag. Partiets gruppeleder i sørlandsbyen, Andreas Landsmark, var onsdag i Oslo for å tale lokallagets sak.

– SV må si nei, fordi de økonomiske og menneskelige kostnadene er altfor store, sa Landsmark til VG før gruppemøtet der partiet avgjorde saken.

Opposisjonspartiene skuffet

Høyres kommunalpolitiske talsperson Mudassar Kapur sier han er skuffet over at SV ikke lytter til sine egne.

– Prislappen for skattebetalerne er nesten en halv milliard, dårligere tjenester og høyere gebyrer. Jeg registrerer at venstresiden nå samler seg rundt Vedums prestisjeprosjekt. Men jeg vil håpe til det siste at regjeringen tar til fornuft og legger bort hele saken, sier han til NTB.

Venstres Ingvild Wetrhus Thorsvik er også misfornøyd.

– Det er ekstremt skuffende at SV nå støtter regjeringen i å overkjøre lokaldemokratiet i Kristiansand på denne måten. De har solgt sine prinsipper, og taperne er alle de som bor, lever og jobber i Kristiansand kommune. Dette er en mørk dag.

Kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) kaller det til gjengjeld «godt nytt for demokratiet».

– Vi i Senterpartiet og Ap mener det er lurt å lytte til folk, sier han til NTB.