Etter fire år har Levi Sultan gitt over 10.000 behandlinger i Saltgruva.

Den første pasienten var Thomas Trysnes Thomassen. Han var 11 år da han begynte behandlingen.

– Han hadde slitt med astma siden han var baby. Han var mye innlagt på sykehuset og hadde flere antibiotikakurer i året. Han startet behandlingen i november. Det ble slutt på antibiotika den første vinteren. Etter den første måneden hadde han mye bedre pusteprøver hos sin faste astmaspesialist. Han gikk til behandling her seks måneder, og plagene har ikke kommet tilbake. I dag spiller Thomas fotball, forteller Levi Sultan om hans første pasient.

Etter Thomas er lista lang av folk som forteller om effekt i Saltgruva. Astma, kols, bronkiektasi, bronkitt, lungebetennelse, bihulebetennelse, pollenallergi, og luftveisplager generelt er det behandlingen skal hjelpe mot.

– Mikropartikler av salt blir sendt inn i behandlingsrommet ved hjelp av en maskin. Dette reduserer hevelse og tette i bronkiene, åpner luftveiene og slim løsner. Det blir lettere å puste, og tar knekken på bakterier, forteller Levi Sultan om hvordan behandlingen fungerer.

Dødehavet

Saltet han bruker kommer fra Dødehavet. Det var her alt startet.

– Jeg besøkte Dødehavet i 2009. Jeg har astma selv, og det var et klima som gjorde veldig godt. Jeg jobbet på den tiden i London. Det var en kollega som leste om saltbehandling i London i "The Times". Jeg bestilte time, tok behandlingen i ei uke, og snakket med dem som tok behandling der. Da jeg skulle starte selv hadde jeg valget å starte der eller ta det med hjem. Jeg valgte å ta det med hit, forteller han videre.

Folk kommer stadig langveis fra for å få behandling.

– Det er flere som kjører et par timer hver vei ukentlig for å få behandling. Andre reiser til Søgne, og bor en måned utenom sesongen på Åros camping for behandlingen. Den pasienten som bor lengst unna bor i Lofoten. Han tar tre til fire turer hvert år, sier Levi Sultan som nå hjelper mannen med å lage et eget anlegg med saltgruve for å ta behandlingen i et lite hobbyrom han har på tomta si. Saltgruva Heim kalles konseptet. Han hjelper også disse dager med å opprette en ny klinikk på Austrheim Vestlandet, de ansvarlige for behandlingen var på kurs i Saltgruva i Søgne i høst.

Til Tangvall

Hvorfor gründeren fra Greipstad valgte Tangvall var et bevisst valg.

– Det er nærme motorveien, gratis parkering, et greit og oversiktlig sentrum, og det er legesenter og apotek. Det et koselig sentrum å gå i. Det er mange som blir kjørt til behandling, påpeker Levi Sultan.

Pasientene varierer vidt i alder. Det er flere babyer som kommer til behandling. Den eldste pasienten til nå i Saltgruva var 95 år og med på landinga i Normandie.

Levi Sultan har satt fram leker for barna slik at de skal bli underholdt i Saltgruva under behandlingen. Det er barna han oftest ser fortest og best effekt på.

– Barn kan ofte gå til behandling i en til to måneder, så er de friske i et halvt år til ett år. Voksne må ofte holde det ved like med et par timer i uka, forteller Levi Sultan som har bygd opp hele bedriften på anbefalinger fra tidligere pasienter.

Resultatene er ikke til å legge skjul på. Levi Sultan viser fram en perm der resultater fra sykehus viser store forbedringer hos pasienter som har gått til behandling i Saltgruva. De årlige pusteprøvene fra sykehuset har økt betraktelig hos flere. Resultatene har også blitt lagt merke til internasjonalt.

Også UIA har bitt merke seg resultatene. UiA vil veilede til to hovedoppgaver om Saltgruva i Søgne og pasientenes erfaring. De er nå på utkikk etter mastergradsstudenter innen helse, som vil bli godt fulgt opp av profesjonelle forskere på UiA.

De fire årene Levi Sultan har driftet Saltgruva har han bare kunne sett langt etter ferie.

– Jeg drømmer om ferie, sier Levi Sultan med et glimt i øyet, og legger ikke skjul på at han elsker jobben sin. Og at det å se forbedring hos pasientene er den største motivasjonen.