Status for Birkelid mottak er fredag denne: De mindreårige flyktningene strømmer jevnt på, men i første omgang trenger de ro. Etter middag torsdag kveld sovnet de fleste, endelig har de fått en base etter usikker tid på norsk jord.

Dette fortalte mottaksleder Åsa Lindholm til Budstikka fredag etter et møte på rådhuset i Songdalen der kommunen samlet frivillige, Oasen skole, politi og mottaksledelsen.

– Det er viktig. Her skal de lande, her skal de bo i lang tid. Det var 30 veldig trøtte ungdommer som kom i går, sier Lindholm.

– De var glade de hadde kommet til Sørlandet og ikke lenger nord, tilføyde hun.

Nå som de har fått sitt sted å bo for en stund, skal de komme inn i et dagligliv. De har ingen familie og må klare seg selv. På mottaket får de frokost, men må ellers både kjøpe inn og lage egen mat. Og de kan ikke norsk ennå.

– Vi må lære dem å bli fungerende voksne, sier hun.

Torsdag kom det 30 beboere, av det som skal bli 54 i alt. De kommer fra Afghanistan, Syria, Eritrea og Etiopia. Fredag kom det flere. Til nå har det bare kommet to mindreårige jenter. Det er satt av et eget bygg til jentene.

– Vi må enten få flere slik at dette kan fylles opp, eller så må vi be UDI finne et annet sted til de jentene.Vi kan ikke la 11 plasser stå ubrukte, sier mottakslederen.

Mange ønsker å hjelpe til kunne hun fortelle.

– Det ringer folk hver dag og vil hjelpe, sier Lindholm.

Les også: De første flyktningene kommer i dag

Under samlingen kunne hun fortelle at rommene på Birkelid er malt og hvitevarer er på plass. Alt er skaffet brukt fra gjenbruk. Vipers har tatt hånd om oppussingen.

– Ei dame har sydd gardiner i fire uker, sier hun.