Per Ivan Thomsen er et kjent navn blant matglade mennesker i Mandal. Han er utdannet kokk, og sier selv han har laget mat hele livet. Han drev lenge restauranten «Biffen» i Mandal, før han begynte å jobbe offshore. På grunn av en slitasjeskade i hofta måtte han kaste inn håndkleet som kokk i Nordsjøen i fjor sommer.

– Jeg hadde vel egentlig nesten ikke trodd det selv, men nå er jeg back in business, sier han da Lindesnes besøker ham i de nyoppussede lokalene på Skinsnes.

Han begrunner valget med å starte egen bedrift med at han må ha noe å gjøre, og sier han egentlig er mest opptatt av å ha en arbeidsplass å gå til.

Pusset opp: Lokalene til Per Ivans Catering er aldri brukt til kjøkkenvirksomhet, og han har lagt mye tid og ressurser på å pusse opp, og ikke minst kjøpe alt kjøkkenutstyret. Foto: Marianne Furuberg

– På grunn av hofta så kunne jeg ikke jobbe offshore lenger. Men det er faktisk vondt å sitte stille en hel dag også, så jeg måtte finne en mellomting, sier han og legger til at en kokk ofte kan ha 30.000 skritt i løpet av en arbeidsdag.

Han har ansatt en kokk og en kokkeelev som skal stå for det meste av den daglige matlagingen.

Best på sandwich

Planen til Thomsen er å tilby Mandals befolkning et smakfullt produkt som i tillegg ser bra ut. På Per Ivans Catering vil det være mulig å bestille sushi, tapas, forskjellig varmretter og ikke minst sandwicher.

Supermat: Per Ivan Thomsen viser hvor supermaten, som består av sunne ingredienser, skal være i kjøledisken. Foto: Marianne Furuberg

– Jeg skal bli best på sandwich, sier han og begrunner det med at han skal lage sandwich av foccacia, som er en type italiensk brød.

– Og det skal lages med masse forskjellig garnityr, og jeg skal teste ut forskjellige ting. Jeg kommer nok til å gå litt bort fra smør, sier han.

På spørsmål om han kommer til å lage sunn mat svarer han først at man ikke alltid må tenke at alt skal være sunt, men forteller at han kommer til å ha veldig sunne alternativ tilgjengelig.

– Vi skal lage såkalt «supermat», med sunne råvarer som linser, fullkorns couscous og fiberpasta. Og alle salatene vi lager blir selvfølgelig servert med foccacia, sier han.

Mat til alle og enhver

Med beliggenhet bak Bay Auto på Skinsnes håper Thomsen å bli et lunsjalternativ til de som jobber i nærområdet.

Fjordland: Per Ivan Thomsen har kjøpt seg en pakkemaskin som kan pakke inn varmretter i plast som tåler varme, litt som middagene fra Fjordland. Foto: Marianne Furuberg

– Om det er arbeidere i kjeledress eller folk fra næringslivet i dress spiller ingen rolle, her er alle velkommen. Poenget mitt er å lage god mat, sier han, men innrømmer at forretningsideen er langt fra ferdig utarbeidet.

Selv om navnet inneholder ordet catering, kan man besøke lokalene og bestille mat rett fra disken. Han har også ulike aktiviteter i bakhodet. Blant annet leker han med tanken å la allergikere komme til ham å lage mat. Slik at han kan lære av dem som kan allergivennlig mat, og bruke sin egen kunnskap til å sette råvarene sammen.

– En annen ting er at vi åpner for at folk kan komme hit og lage mat sammen med oss, at det blir en slags aktivitet, sier han.

Fornøyd: Per Ivan Thomsen forklarer at han er strålende fornøyd med kokken, Monika Grabska. I tillegg til henne får Per Ivan hjelp av en kokkeelev. Foto: Marianne Furuberg

Kortreist mat

Thomsen har et ønske om å bruke mest mulig kortreiste råvarer, men har enn så lenge kun Fiskelaget på lista. Han oppfordrer lokale produsenter til å ta kontakt hvis de har produkter de vil selge.

– Industrimat er en kjeltring. Man putter inn alt mulig rart for at produktet skal holde seg lengst mulig, eller få riktig farge, sier han og understreker at norske varer er viktig.

– Jeg kommer til å etterstrebe å bruke norske, lokale varer, samtidig som det er viktig at prisen på sluttproduktet ikke blir så høy at ingen har råd til å spise her, sier han.

Fylle markedet: Thomsen mener hans tilbud er så forskjellig fra de eksisterende i Mandal, at han kaller det å fylle et hull i markedet. Foto: Marianne Furuberg

– Tror du det er plass til flere som deg i Mandal?

– Jeg er ikke ute etter å utkonkurrere noen, men å fylle et hull i markedet. Jeg mener vi er såpass forskjellig fra de alternativene som finnes idag at de andre kanskje ikke engang merker at jeg starter opp, sier han.