– Det kom som sjokk for alle som driver med dette. Vi vet jo ingenting om hva som skjer, sa en frustrert Regevik, da Lindesnes var i kontakt med han dager etter den nybakte regjeringen gikk ut med at pelsdyrnæringen skal avvikles.

Regevik savnet svar og inviterte derfor lokale politikere fra regjeringspartiene opp på farmen i Holum.

– Jeg har investert ti millioner kroner og frykter at det nå ikke blir verdt en dritt. Jeg har bygd næringen opp over tid, og en avvikling vil også gjøre gården langt mindre verdt, fortviler Regevik.

Jeg har investert ti millioner kroner og frykter at det nå ikke blir verdt en dritt.

Ordfører: – Stor kamel å svelge

Ordfører Alf Erik Andersen og Kaare Hjorth i Frp synes det som er i ferd med å skje er trist. Og selv har de aldri ønsket pelsdyrnæringen til livs.

Diskuterte: På brakka til Jan Ola Regeviks minkfarm gikk diskusjonen om pelsdyrnæringen skiller seg ut blant dyrenæringene. På telefonen lette Alf Erik Andersen, ordfører i Mandal, etter matministerens innlegg i Stortinget. Kaare Hjorth (Frp) i midten. Foto: Espen Sand

– Personlig har jeg aldri vært noen spesiell mening om pelsdyrnæringen. Okser står jo også i båser frem til de ender opp som biff på en tallerken. Jeg er mer opptatt av god dyrevelferd. For meg er det trist når all bærekraftig næring blir tvunget til å slutte, sier Andersen.

– Hvorfor gikk Frp med på å avvikle næringen?

– Innad i partiet er det delte meninger om temaet, men i regjeringsforhandlinger må man være villige til å svelge kameler, i dette tilfellet flere store kameler, mener ordføreren, og sikter til vern av Lofoten i forhold til oljeboring, økt dieselavgift og pelsdyrnæringen.

– Tunge saker å svelge alle tre, ingen tvil om det, sier Andersen.

– Et svik

Minkoppdretteren sier han var trygg på de siste årenes store investeringer og på næringens fremtid. Spesielt etter fjorårets publikasjon «Norsk pelsdyrhold - bærekraftig utvikling eller styrt avvikling?».

Fælt å si det, men jeg føler det som et svik

Rapporten konkluderer blant annet med at norsk pelsdyrnæring er veldrevet og underlagt omfattende kontroll.

«Det pekes på at vi i Norge har høy kompetanse hos dyreholderne, samt at vi har et regelverk og en offentlig kontroll som er godt utviklet, og allerede er blant de beste i internasjonal sammenheng», står det i rapporten.

Jan Ola Regevik har rundt 2000 mink på farmen i Holum i dag. Hvert år selger han rundt 6000 skinn. Prisen per skinn varierer, men de fineste kan han få 1000 kroner eller mer for. Foto: Espen Sand

– Fælt å si det, men jeg føler det som et svik. Pelsdyrnæringen er blitt den mest kontrollerte næringen i Norge, og beslutningen om avvikling er ikke basert på fakta eller forskning, men på følelser, kommenterer Regevik.

Ønsker å bli kjøpt ut

De to lokalpolitikerne ga Regevik få svar på når minkfarmen må avvikles og om han eventuelt får kompensasjon. Mandalsordføreren er likevel klar på at regjeringen raskt må ta stilling til hvordan næringen skal avvikles.

– Under neste års budsjettbehandling bør dette være en sak som skal diskuteres. De bør være utrolig kjappe med å kartlegge avvikling, nedtrappingsplan og en eventuell økonomisk kompensasjon, sier han.

Regjeringen kan ikke la folk sitte igjen med gjeld og store problemer

Regevik sier han har hørt snakk om at avviklingen kan gjelde fra 2024. Selv ønsker han ikke å fortsette på lånt tid.

– Vi kan ikke drive for halv maskin, og hvem vil investere i noe som skal legges ned. Det vil kunne gå ut over dyrene. Jeg ønsker et tilbud så fort som mulig. Det må jo være snakk om å bli betalt ut, regjeringen kan ikke la folk sitte igjen med gjeld og store problemer, mener han.

Frykter for dyrene

Kaare Hjorth mener det er en dårlig avtale for alle parter om man velger å trappe ned næringen over flere år.

– Her blir det snakk om seigpining eller et raskt, rent kutt. Vi må for all del håpe at en nedtrapping ikke går ut over dyrenes helse, sier Hjorth.

Store kostnader: – Jeg kjøper fôr for én million kroner i året, forklarer Jan Ola Regevik. Foto: Espen Sand

– Hva gjør du om minkfarmen blir avviklet, Regevik?

– Jeg har fremdeles et lite håp om å kunne fortsette. Ellers vet jeg ikke hva jeg skal gjøre. Kanskje Nav eller begynne å vaske biler for min bror, sier han oppgitt.

Ordknappe i Øyslebø

Det finnes to pelsdyrgårder i Lindesnesregionen. Leif Heddeland har flere tusen mink og rev i Øyslebø. Driverne av farmen ønsket ikke å kommentere regjeringens beslutning da Lindesnes snakket med dem.

Alternativet er at dyrene skal bli oppdrettet i Kina

– Vi har foreløpig ingen kommentar til det regjeringen har bestemt. Vi vet ikke noe mer enn det alle har sett på tv, sier Åse Gunn Heddeland ved pelsdyrfarmen i Marnardal.

I 2013 besøkte Sylvi Listhaug (Frp), daværende landsbruks- og matminister, pelsdyrfarmen til Leif Heddeland i Marnardal. I et intervju med Lindesnes var Heddeland opptatt av å få signal fra regjeringen om å kunne fortsette næringen.

Beroliget av Listhaug

Dette sa Listhaug den gangen:

– Jeg er opptatt av at det skal tilrettelegges for næringsutvikling i Norge. Og det er viktig for meg å legge til rette for at dyrene skal ha det så godt som mulig. Alternativet er at dyrene skal bli oppdrettet i Kina, sa Listhaug den gang.

Nå er det altså over. Med Frp i regjering, og etter press fra Venstre skal pelsdyrnæringen avvikles.

Besøk i Marnardal: I 2013 var daværende landbruks- og matminister, Sylvi Listhaug, på besøk hos Leif Heddeland og familiens pelsdyrfarm i Øyslebø. Foto: Inge T. Dalen

Den siste uken har dyrevernere landet over jublet over regjeringens vedtak. Aina Bø, styremedlem i Dyrebeskyttelsen i Mandal, innrømmer at beslutningen kom overraskende også på dem.

– Hører ikke hjemme i bur

– Ja, jeg ble veldig overrasket. Venstre samarbeider tross alt med to blå som er for pels, sier Bø.

Glad: Aina Bø i Dyrebeskyttelsen i Mandal er overrasket og fornøyd med at pelsdyrnæringen nå avvikles. Foto: Petter Emil Wikøren

Hun er svært glad for at pelsdyr ikke lenger skal leve i fangenskap.

– Et stort fremskritt og noe vi har ønsket oss i mange år. Disse dyrene hører ikke hjemme i bur, og det er bredt dokumentert at de ikke har det bra i fangenskap, sier Bø.

– Betyr ikke det bare at det blir flere pelsdyr i fangenskap i andre land?

– Det går jo an å holde seg varm uten pels også, svarer Aina Bø.