Dette er første året Mandal videregående er arrangør for skole-NM. Deltakerne kom fra hele Norge, helt fra Kirkenes i nord til Mandal i sør. Ungdommene skulle demonstrere ferdighetene sine innen helsearbeiderfaget, barne- og ungdomsarbeiderfaget og tømrerfaget. Mandal vgs stilte med lag i de to førstnevnte fagene.

I helsearbeiderfaget og barne- og ungdomsarbeiderfaget fikk hvert lag 20 minutter på å vise hvordan de ville utført typiske arbeidsoppgaver.

Laget med Sunniva Kviranta og Marit Rønnekleiv fra Måløy vgs, fikk i oppgave å planlegge dagen for en eldre dame som slet fordøyelsesproblemer i helsearbeiderfaget.

Lærer Jarl- Ivar Bendixen er ansvarlig for konkurransen i tømrerfaget. Foto: Helene Eriksen

Satt på vent i to år

– Det er så godt å endelig kunne være med å arrangere dette. Nå har vi ventet i to år. Vi skulle egentlig være arrangør i 2020, forteller lærer i byggfag og elektrofag på skolen, Jarl- Ivar Bendixen.

I tømrerfaget skulle alle bygge et hjørne av bindingsverk. Her hadde de fire timer til rådighet. Likevel stod de fritt til å velge framgangsmetoden til sluttproduktet selv.

En av dommerne følger med på arbeidet som utføres av elev Ruben Vårvik fra Gand videregående skole i Sandnes. Foto: Helene Eriksen

Bendixen synes det var gøy å se alle de forskjellige måtene deltakerne velger å løse oppgavene på.

– Nå i starten ser det de holder på med veldig forskjellig ut. En av elevene har for eksempel valgt å jobbe med to av veggene samtidig. Noen har begynt med den lille veggen, mens andre har begynt med den store veggen først.

Streamet konkurransen

Skolen livestreamet hele konkurransen for hver yrkeslinje og premieutdeling på youtube. Streamen skapte godt engasjement underveis i konkurransen, og Bendixen så seg nødt til å steppe inn som aktiv kameramann underveis for å vise arbeidet til de forskjellige tømrerne.

– Mange som kommenterte i feeden navnga elever de gjerne ville se underveis, så da tenkte jeg det var best å bevege meg litt rundt her.

Vinnerne

Til slutt var det elever fra Mandal, Hønefoss og Skien som nådde helt til topps og kunne stikke av med tittelen som norgesmester innen hvert sitt fagområde.

Jentene Zahra Ghanbari og Nathalie Sirnes Håbesland fra Mandal vgs stakk av med norgestittel i barne- og ungdomsarbeiderfaget.

Imre Stensrud fra Skogmo vgs endte opp med høyeste pallplass innen tømrerfaget.

Innen helsearbeiderfaget var det Tuva Tutanrud Åsen og Henrik Bølgenhaugen Solberg fra Hønefoss vgs som nådde helt til topps.