Berit Lauvsland og Marie Bjørnestøl, som begge har leiligheter i det tidligere bankbygget i Kilen, har nærmere 30 fjærkledde venner i Livannet. To ganger om dagen kommer endene opp for å bli matet med brødskalker.

– Jeg begynte å mate dem tidlig på våren, før parringstida. De hadde en voldsom kurtise, forteller Bjørnestøl. Kurtisen førte etterhvert til egglegging og klekking av søte små andunger. Dermed ble Lauvsland også med på matinga av små og store ender. hun glemmer aldri den dagen andemor kom med sine ti små unger.

– Hun ville vise de matfatet, sier Bjørnestøl.

En dag var det bare fem av ungene igjen. Hva som kan ha hendt med de andre, er ikke godt å si. Det fins rovfugler i distriktet. Mulig at kråkene også kan ha tatt dem? Ei andemor med seks unger, hadde plutselig en dag bare fem igjen.

– Her var ei med to unger. De ble klekt veldig tidlig på året. Vi har sett på at de har vokst opp, sier Bjørnestøl.

Så tamme er endene etterhvert blitt, at de ligger på verandaen til Lauvsland og lytter. Når hun åpner vinduet, kommer de.

– Jeg må dra for gardinene for at de skal gå igjen, ler hun. Bjørnestøl forteller om ei som er skikkelig nadig.

– Hun tar maten fra hånda mi. De blir trygge når en bare steller godt med de, sier hun.

Det gamle brødet kjøper de billig på Joker. Det er også nærbutikken som forsyner dem med gratis brødskalker.

– Vi så et TV-program om noen ender på Jæren, på Bryne. Time kommune hadde bevilget penger til de som gikk og matet dem. Så ville ikke kommunen gjøre det lenger. Men på Nærbø, i Hå kommune som ligger litt lengre sør, ville de ta kostnaden, forteller damene.

– Vi lurer på om vi må sende inn en søknad om støtte. Tror jeg må spørre Johnny (ordfører Greibesland) neste gang jeg ser han på butikken, om der er kommunale midler å få til dette, sier Bjørnestøl. For en ting er sikkert:

– Jeg kan ikke få sluttet å mate endene når de kommer og spør etter mat, fastslår Bjørnestøl.

– Nå skal de gå vinteren godt i møte, de skal være sterke, sier Lauvsland. For det er en ting de to damene bekymrer seg litt for, og det er isen som fryser til Livannet vinterstid.