– Vi har laget fire par så langt, men drømmen er at vi skal lage minst hundre par basert på laminert tre. Jeg gikk tur på disse senest på søndag, og jeg merker at mange er interessert i hvordan skiene som er produsert her på Hamran snekkerverksted fungerer, sier Hamran.

Så langt er det kun laget fire par, men Trond Hamran håper produksjonen av treski kan øke til hundre par. Foto: Torrey Enoksen

Moderne teknologi

På et jorde på motsatt side av fylkesvei 43 for verkstedet spenner styrelederen og kreativ ildsjel på seg treskiene. De er utstyrt med moderne rottefella-bindinger.

Det som skiller dem fra tradisjonelle treski, er at skiene består av to-tre millimeter tykke flak med ask som er limt og presset sammen. Dette er tilnærmet den samme prosessen som benyttes i laminering av tredragere som benyttes som takstoler i ulike typer bygg.

Det ene paret vi har laget skal tidligere landslagstrener Morten Aa. Djupvik få når han gjester Naglestad på søndag

– I hvert ski er det åtte-ni tynne lag med ask som er limt sammen. Takket være denne prosessen får vi spenn i skiene, som igjen gir godt fraspark. Utfordringen var å lage skituppen, men det klarte de som jobber her på verkstedet veldig bra. Disse jeg har tatt på meg i dag laget vi for fire år siden, men på verkstedet holder vi på med å klargjøre nye par. Det ene paret vi har laget skal tidligere landslagstrener Morten Aa. Djupvik få når han gjester Naglestad på søndag, sier Hamran.

– Du får en helt annen følelse og opplevelse av å gå på treski, sier Trond Hamran. Foto: Torrey Enoksen

Suksess i Oslo

For de aller fleste er Hamran Snekkerverksted mest kjent som produsent av kjøkkeninnredning. I januar 2017 tok de sammen med en produsent av vinduer, en trappeprodusent og en produsent av dører, et kjempesteg i Oslo. Sammen åpnet de Studio «Made By Wood», der de sammen med kundene kan designe og utvikle eksklusive innredninger til hytter og hus.

– Dette studioet er viktig for hvordan vi kan jobbe med kundene. Sammen med arkitekter og interiørarkitekter forsøker vi å finne felles løsninger som kan gjøre boligen til den enkelte kunden til å få et unikt resultat. Målet er at den enkelte kunden skal få et kjøkken som ingen andre har, sier Hamran.

Opptatt av historien

Satsingen på eget visningsrom i Oslo førte til at omsetningen ved Hamran snekkerverksted har steget med mellom 13 og 15 prosent i forhold til 2016. Hamran regner med at regnskapet for 2017 vil vise en positiv bunnlinje.

Han tror noe av årsaken til suksessen i Oslo og Østlandsområdet er at Hamran har sin egen historie tilbake til 1930. Produktene har en reise fra høvelbenken ble produsert på lisens fra skoleverket i 1938 til det Hamrankjøkkenet har blitt i dag med sine kvaliteter.

– Vi merker at kundene våre er opptatt av historien, på lik linje som vi er. I Oslo oppfatter de oss på Hamran som et lite sted og verksted langt inn i skogen, ja nærmest i «Ingenmannsland». Tid er blitt en luksusvare i dagens samfunn. Hamran er inspirert av hvem vi er og hvor vi kommer fra. Det inspirerer kundene våre til å bli med på en spennende reise, en Hamran-reise , sier Hamran.

Viser trebruk

Det er ikke første gang det er vært produsert treski på Hamran. En nær slektning til styrelederen ved snekkerverkstedet laget i sin tid ski, men da av hel ved. Nå er det ny teknologi som skal lokke skifolket.

– Men hvorfor vil dere også satse på produksjon av ski?

– Det er først og fremst å vise hvilke muligheter det er å utvikle og produsere nye produkter i tre. Samtidig er det en økende interesse for å ta i bruk naturlige produkter som tre. Når jeg er ute på treskiene merker jeg at interessen for produktet er voksende. Du får en helt annen følelse og opplevelse med disse skiene enn om en går på glassfiber. De vi har laget til nå er langrennsski. Nylig spurte en person fra Byremo som er en del på heia og jakter om det var mulig vi kunne produsere litt bredere ski som han kunne bruke ute i naturen. Jeg håper treski kan bli en ny nisje for oss, svarer Trond Hamran.

Foreløpig er det kun laget fire par, men Trond Hamran ved kjøkkenprodusenten håper moderne treski kan bli en ny nisjeprodukt fra hjørnesteinsbedriften i Hægebostad. Foto: Torrey Enoksen