Det bekrefter nærings- og fiskeridepartementet overfor Agder24 tirsdag. Departementet vil sende ut mer info om besøket, som finner sted tirsdag, senere i uken, ifølge pressekontakt.

– Vi gleder oss veldig til å få besøk. Det vi har fått beskjed om er at han skal besøke både oss og Alcoa og se på det som finnes i Lundevågen. Fra råvare til ferdig produkt. Vi føler vi har mye å vise fram, sier daglig leder på bildelfabrikken, Jon Ola Ystgaard.

– Vil dere komme med innspill for hva som kan forbedres fra politisk hold?

– Jeg tror det er en av grunnene til at han kommer, at han ønsker å få innspill fra oss, så det blir helt sikkert en debatt rundt dette.

Hektisk

Gruppeleder i Farsund Høyre, Edmund Stave, sier det ikke er planlagt politisk møte med næringsministeren fra samme parti.

– Det er det ikke tid til. Vi vil imidlertid stille med tre representanter fra lokalpartiet under besøket på Chassix.

Ifølge Stave har besøket ikke vært kjent lenge.

– Vi fikk mail først mandag ettermiddag. Det er ganske vanlig at slike besøk først blir kjent kort tid i forveien.

Chassix

Bildelfabrikken, som Røe Isaksen skal besøke, ble kjøpt opp av amerikanske Chassix i fjor høst. I mars byttet fabrikken navn til Chassix Norway AS.

– Bedriften i Farsund passer perfekt med Chassix vekstplan og styrker laget som skal videreutvikle Chassix’ kjernekompetanse som er å støpe og maskinere deler til drivlinjer og rammeløsninger for våre kunder globalt, kommenterte CEO og president i Chassix, Doug DelGrosso.

Daglig leder, Jon Ola Ystgaard, har tidligere omtalt dette om bytte fra Benteler Group til Chassix.

– Vi ser lyst på dette. Vi har jobbet i nesten ett år med å finne rette eier for oss. Vi mener det er vanskelig å se en bedre match mellom oss og ny eier enn det vi ser i Chassix.

Teknologi og digitalisering

Næringsministeren skriver i en epost via hans kommunikasjonsrådgivere at han er særlig opptatt av industriens satsing på teknologi og digitalisering.

– Utviklingen av ny teknologi og økt digitalisering skjer i en veldig rask fart. En utfordring for norske industribedrifter er å holde følge med de nyeste teknologitrendene, slik at de ikke blir utkonkurrert og går ut på dato. Jeg vil høre hvilke utfordringer de har og hvordan vi kan jobbe sammen for å løse dem. Dette er viktig for norske arbeidsplasser og for en bærekraftig velferdsstat, sier Røe Isaksen.

Internasjonal handel og importrestriksjoner blir også tema i møtet med de to bedriftene, som eksporterer aluminium og bildeler. Dette er begge markeder som vil påvirkes av amerikanske myndigheters importrestriksjoner, og eventuelt økte tollsatser på stål og aluminium.

– Jeg ser med stor bekymring på utviklingen i verdenshandelen vi har sett i den senere tid med økning av handelsrestriksjoner både fra USA og Kina. Vi arbeider for at industrien skal ha god tilgang til internasjonale markeder. Det vil vi også videreformidle til Alcoa og Chassix, sier næringsministeren.