Pastoren i Lyngdal Misjonskirke forrettet begravelsen i et fullsatt kirkerom med nærmere 800 personer til stede. Seremonien ble også strømmet direkte til storskjermer i både Kirkesenteret og Misjonskirken der også mye folk var samlet.

Rundt båren var det pyntet med kranser og blomsteroppsatser. Foran kisten, som også var omkranset av grønne ballonger, hadde de nærmeste plassert tre leketraktorer av merket John Deere, som sjuåringen lekte med, samt en tilsvarende traktor laget av blomster.

Alle var samlet for å ta avskjed med sjuåringen fra Lyngdal som forsvant under en jakttur ved Vigeland i Lindesnes søndag 15. oktober. Forsvinningen utløste en massiv leteaksjon der nærmere to tusen frivillige deltok - i tillegg til politiet, redningshelikoptre koordinert fra Hovedredningssentralen på Sola, Sivilforsvaret, Heimevernet og Røde Kors-mannskaper.

Etter to nesten to døgn med leting, ble Torjus funnet omkommet, under en steinheller rundt tre kilometer i luftlinje fra der han først ble meldt savnet.

– Vi vil i takknemlighet minnes Torjus - denne gutten som vi fikk så nær, som berørte så mange av oss, og som vi alle bar med oss i våre tanker og bønner - og håpet så inderlig skulle komme trygt hjem igjen, sa Foss også innledningsvis.

En stor folkemengde fulgte Torjus Seland (7) til hans siste hvilested på Lyngdal kirkegård torsdag ettermiddag. Foto: Torrey Enoksen

Gledesspreder

I pastorens minnetale ble Torjus, som var elev på Årnes skole, beskrevet som som en livlig, liten gutt. En «sprellemann» og en gledesspreder. En skikkelig «bondegutt» som var opptatt av livet på familiegården, elsket å kjøre traktor og som gjerne hjalp til når arbeid skulle utføres der. En «karslig» gutt - med stor G. Som hadde arbeidskarene som sine store forbilder i smått og stort - også ved å drikke juice eller melk rett fra kartongen.

– Om det er en ting som går igjen når de rundt - både nært og litt fjernt - skal beskrive Torjus, så er det gjentagende at i møte med ham, fikk de fikk med seg et smil på veien.

Det er gjentagende at i møte med ham, fikk de fikk med seg et smil på veien.

Pastor Jim L. Foss

I talen ble det videre tegnet et bilde av en gutt som var svært glad i å prate og som var glad i mat. En sjuåring som sparte penger for å realisere sin store drøm - å kjøpe sin egen campingvogn. Omtrent som den han hadde overnattet i sammen med venner under Dyrskuet. En vogn der han kunne samle familie og venner i.

Torjus ble også beskrevet som et friluftsbarn som elsket å være ute. Ski, jakt og fiske var toppen. Og han hadde egenskapene til å mestre det - ikke minst tålmodighet. Og det var trolig denne tålmodigheten som gjorde at han en gang fikk en laks på hele 3,7 kilo på egen fiskestang. Laksen havnet selvsagt på mors kjøkken der den ble middag til hele familien.

Sjuåringen var også glad i å ta bilder og film - og han elsket musikk og å danse og showe til favorittlåtene.

«Torjus-helleren»

Pastoren omtalte også den omfattende leteaksjonen som ble igangsatt da Torjus forsvant under jaktturen. Og hvordan mennesker over hele Norge ble grepet og hadde sjuåringen med i tanker og bønner.

– I et uoversiktlig og vanskelig skogsterreng, og når kvelden kom, så Torjus seg ut den beste plassen han fant i området. Han tok av seg jakken og capsen, og la dem tett under seg, før han la seg til for å sove, sa pastor Jim L. Foss.

Letemannskap fant sjuåringen under den nevnte steinhelleren.

– En steinheller som nå har fått navnet «Torjus-helleren». Stedet hvor han sovnet inn, beskrev Foss.

Etter minnetalen var det kranspåleggelse der blant annet sjuåringens foreldre, søsken, besteforeldre, tanter, onkler og søskenbarn sa noen ord. Det samme gjorde rektor ved Årnes skole, Silje Stråtveit og Konrad Grimestad som representant for de frivillige som deltok i leteaksjonen.

– Han åpnet hjertene til folk, han rørte ved en hel nasjon. Han var en sterk, kvikk og modig gutt, sa Grimestad blant annet.

Erik Lande i Landes Begravelsesbyrå leste for øvrig opp blomsterhilsener fra annen familie, venner og andre.

I begravelsen var det også solosang av Tommy Fredvang til pianoakkompagnement av Kristoffer Førland. Ham fremførte sin egen sang «Fall nå te ro». Stavangerkameratene, som består av Kjartan Salvesen, Glenn Lyse og Ole Alexander Mæland i tillegg til nevnte Fredvang, fremførte senere i seremonien Torjus’ egen favorittsang og deres store hit «Bare så du vett det».

Salmene som ble sunget i kirken, til tonefølge av organist Kaldo Kiis, var «O, bli hos meg» og «Ingen er så trygg i fare».

Stavangerkameratene, bestående av Ole Alexander Mæland, Glenn Lyse, Kjartan Salvesen, og Tommy Fredvang, fremførte Torjus’ egen favorittsang «Bare så du vett det» i begravelsen. Foto: Torrey Enoksen

Kjærligheten størst

Jim L. Foss baserte sin preken på bibeltekster hentet fra Johannes 14, 1. Korinterbrev 13 og Salme 23.

– I de siste dagene og siden leteaksjonen startet har det vært overveldende og sterkt å se så mange mennesker, fra hele Norge, bli berørt når Torjus forsvant. Og samtidig som vi blir berørt, er det også veldig mange over hele Norge, som også har kjent et behov for å uttrykke det de føler. Gjennom handling og med empati og medfølelse. For noen med sukk og bønn. Og andre igjen med støtteerklæringer for å vise at: «Vi er her, og vi bryr oss.» Men felles for oss alle er at disse dagene har rørt og enda rører ved noe helt i dypet av vårt innerste liv. Noe dypt inni oss - men allikevel gjenkjennelig. Noe i grunnvollen av - hva det vil si å være et menneske og et medmenneske, sa pastoren blant annet.

Han trakk frem teksten fra 1. Korinterbrev 13 om tro, håp og kjærlighet - men at kjærligheten er størst blant dem. Han pekte også på Jesus som kjærlighetens kilde.

– Når frivillige og mannskap gikk skulder til skulder sammen inn i skogen på leit, var det ikke Lysets kilde – kjærligheten - som vekket noe i oss? Rørte ved noe i oss? sa Foss.

Når frivillige og mannskap gikk skulder til skulder sammen inn i skogen på leit, var det ikke Lysets kilde – kjærligheten - som vekket noe i oss?

Pastor Jim L. Foss

Pastoren trakk også frem det naturlige det er at man tviler på Gud - og blir sint på Gud når meningsløse hendelser som Torjus’ bortgang skjer. Han pekte videre på at også Jesus ropte til Gud i sin fortvilelse.

– Kjærligheten vi trenger den er der. Guds kjærlighet er der. Denne grunnvollen, denne flere tusen år gamle bærebjelken, den er ikke borte, den er der enda. Det eneste som holder, og er sterkt nok, når også vi en dag, alene, skal møte det som kommer etter dette livet her, avsluttet Jim L. Foss.

Sjuåringens kiste ble båret ut av den nærmeste familien mens organist Kaldo Kiis spilte Simon & Garfunkel-klassikeren «Bridge over Troubled Water» på kirkens flygel. Rundt 30 kvinner og menn fra Sivilforsvaret stod æresvakt utenfor kirken da kisten ble båret til graven.

I stedet for rosenedleggelse på gravbakken, ble de grønne ballongene som omkranset kisten inne i kirken sluppet. Det var fordi Torjus selv var så glad i ballonger. På symbolsk vis steg disse til himmels.

De grønne ballongene ble sluppet da Torjus Selands kiste ble senket i jorden. Flere hundre fulgte ham til hans siste hvilested torsdag ettermiddag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB