Statistikken som forteller om omsetningen i detaljhandelen i 2018 – per innbygger - er klar. Her ser vi at det for aller første gang er nedgang på landsbasis. Det ble omsatt for 84.610 kroner, uten moms, per innbygger i 2018, og dette er en femtilapp mindre enn året før. Ned 0,1 prosent.

Utviklingen i Søgne

Dermed kan vi slå fast at utviklingen det siste året har vært en del bedre i Søgne enn hva vi ser ellers i landet. Her ble det omsatt for 58.862 kroner per snute, og dette er 1.459 kroner mer enn året før, noe som gir en vekst på 2,5 prosent.

Tilsvarende tall fra Songdalen kommune er hele 151.596 kroner per innbygger. Men disse tallene sier fint lite, da de store nettbutikkene som er registrert der gir misvisende tall. Eneste som kan være interessant å melde derfra, er at omsetningen per innbygger har hatt en nedgang på hele 2,1 prosent.

Dette er da omsetningen (eks moms) fra alle mva-registrerte utsalgssteder. Alt fra sportsbutikken, via gullsmeden og norske nettbutikker, til apotek og dagligvarer. Eneste unntak er handel på bensinstasjoner, bilforretninger og agentur, som altså ikke er medregnet her.

På landsstatistikken er det ofte kommuner med større nyetableringer som blir årets vinnere. Denne gang ser vi at Rømskog i Østfold topper med en vekst på nesten 39 prosent. På denne «Utviklings-Toppen» kommer Søgne på 173. plass i Kommune-Norge. Songdalen er nede som nummer 373 her.

I Vest-Agder er det hyttekommunen Åseral som har hatt best utvikling, med en økning på over ti prosent. I andre enden finner vi Hægebostad, som må tåle en nedgang på 2,5 prosent siste året.

Kommunene rangert

Det slår aldri feil at vi på toppen av disse listene finner kommuner med store turistattraksjoner, store nettbutikker, trafikknutepunkt og sentrale tjeneste- og handletilbud. Kommuner med forholdsvis mange hytter vil også havne høyt oppe på tabellen.

Kommuner i nærheten av landegrensene vil ofte oppleve lekkasje, men her kan jo handlingen gå motsatt vei også.

Ullensaker kommune med flyplassen Gardermoen er alltid øverst på listen. Det forteller naturligvis ingenting om handlemønsteret til innbyggerne i kommunen, og er således en svakhet i statistikken. Den vesle kommunen Åmli Aust-Agder er nummer to, takket være en stor nettbutikk som er registrert der. Hyttekommunen Nord-Aurdal i Valdres er nummer tre, mens Songdalen er på fjerdeplass.

På denne listen, med alle 423 kommuner, kommer Søgne midt i haugen på 203. plass. IKEA hjelper godt på for at Lyngdal stikker av med andreplassen i fylket.

Leder av i Søgne Handelsforening, Gunnar Pedersen er fornøyd med resultatet som kommer frem i statistikken. Foto: Arkiv

Fornøyd

Leder i Søgne Handelsforening, Gunnar Pedersen er fornøyd med resultatet som kommer frem i statistikken.

– Det viser at Søgne folk er like flinke som jeg trodde til å bruke lokale butikker, og at nisjebutikker som det er mye av i Søgne trekker bra kontra de store kjedebutikkene, sier Pedersen.