Fellesnemda valgte i sist møte å utsette spørsmålet om ungdommen skal ha møte og talerett i bystyret. I dag har Søgne den løsningen som ungdommen ønsker. Siri Heimdal Knudsen er leder av Søgne barne- og ungdomsråd og får både innkallelse og mulighet til å be om ordet i kommunestyremøtene.

Det er signaler på udelte meninger hos de voksne folkevalgte hvorvidt ungdommen skal slippe til. Unge representanter fra alle tre kommunene uttalte i en tidligere sak i Søgne og Songdalen Budstikke at de kjemper for å få møte og talerett i det nye bystyret etter høstens valg.

Ung vet best om ung

Leder av Kristiansand Unge Høyre, Nicolai Østeby er klar i sin tale når han skriver på sin facebookside at ungdommen ønsker å være på banen når beslutninger tas.

Vi ungdom ønsker ikke å være til pynt. Vi ønsker at unges stemmer skal høres i alle saker som angår barn og unge. Ikke bare er det en selvfølge etter vår mening, men det er faktisk en rettighet vi unge har gjennom FNs barnekonvensjon artikkel 12, skriver Østeby og utdyper:

– Bare ungdom vet hvordan det er å være ung, og derfor mener vi det alltid er sunt med innspill fra ungdommen.

Ikke stemmerett

Østeby minner også om at ungdommen ikke har stemmerett, og dermed ingen påvirkningskraft på hvem som de ønsker i bystyret og i utvalgene.

– Ved å gi oss talerett viser dere at Nye Kristiansand er en ambisiøs kommune som tar ungdommens stemme på alvor. For mens Nye Lindesnes jobber med å gi ungdommene forslagsrett, må vi fremdeles ta kampen for å i det hele tatt få lov til å dukke opp i møtene. Dette er en tankevekker for mange av dere som stadig sier at Kristiansand skal være en nasjonalt ledende kommune på alt mulig, skriver han videre.

Påvirkningskraft

Videre minner han politikerne på at et argument for sammenslåing var å ta det beste fra alle kommuner inn i Nye Kristiansand.

– Møte- og talerett i kommunestyret har neppe vært en ulempe i Søgne kommune, derimot kanskje noe av det beste med lokaldemokratiet i Søgne. Det forventer vi derfor at dere viderefører, fastslår han og sier at målet er at ungdommens bystyre kan være en kilde til løsninger voksne politikere kanskje aldri hadde tenkt over.

– Om disse ideene og løsningene dagens ungdom kommer opp med skal bli realitet, trenger vi påvirkningskraft. Dere politikere har et stort ansvar for å vise at dere bryr dere om ungdommens stemme i demokratiet, og at dere lytter når vi kommer med innspill, skriver han og avslutter:

– Det ansvaret forventer vi at dere tar!

Mandal

Også lederen av Barne og ungdomsrådet i Mandal, Johan Aatlo har engasjert seg. I sist møte i Mandal bystyre ba han politikerne om å snakke med sine kollegaer i Kristiansand for å sikre at ungdommene der får møte og talerett i politiske organ, likt det ungdommene i Mandal og nye Lindesnes har.

Tydelig

– Senterpartiet ønsker at representant fra Ungdomsrådet skal få talerett i bystyret. Det som skal utredes er kommuneloven og endringer, vi må vite at vi får lov. Også må det avklares om forslagsrett, men per dato er jeg svært tydelig på at ungdommen skal ha talerett, sier ordfører i Songdalen, Johnny Greibesland.

Ordfører i Songdalen, Johnny Greibesland (Sp) mener at plassen på talerstolen også skal være tilgjengelig for de unge. Foto: Anne Lise Riseng

Ikke generell talerett

Ordfører i Kristiansand, Harald Furre (H) er ikke så klar som Songdalens ordfører. Han ønsker ikke at de skal ha generell talerett i bystyret, men er positiv til at ungdområdet blir hetende Ungdommens bystyre i den nye kommunen. Det er ulike oppfatninger i Høyre omkring temaet.

– I Høyre har vi ikke tatt endelig standpunkt til om de unge skal få møte og talerett. Nå ble saken sendt tilbake til administrasjonen og vi får en drøfting av det fra administrasjonens side. Vi er positive til å gi ungdommen en tydeligere stemme enn i dag, der er det nok litt ulike meninger i partiet, men de fleste er negative til forslagsrett, sier Furre.

Han minner om at det er en plikt å sende saker til uttalelse, noe som vil gi en vesentlig bedring i forhold til å involvere de unge.

Ordfører Harald Furre (H) i Kristiansand ønsker ikke møte og talerett for ungdomsråd i bystyret. Foto: Anne Lise Riseng

– For min del så synes jeg det er en god ide å kalle det Ungdommens bystyre. Jeg synes de bør være representert i oppvekststyret, da dette er mest aktuelt for de unge, det har vi i dag i Kristiansand og det er bra. Har de behandlet noe i Ungdommens bystyre skal de kunne legge dette fram for formannskapet, men jeg mener ikke at de skal ha en generell talerett i bystyret, sier Furre.

Hva er argumentasjonen din for at de ikke skal møte i bystyret og kunne si de unges mening?

– Det er for å være tydelig på forskjellen på folkevalgte og de som ønsker å påvirke en sak. Gjennom beslutningsprosessen skal de folkevalgte få informasjon om interessegruppenes innspill, det er de folkevalgte som skal behandle det, ikke interessegruppene, fastslår ordføreren i Kristiansand som også nevner nye forskrifter som er på gang.

– Det er også en grunn til at vi ikke har vedtatt noe enda, sier Furre.

God erfaring

Ordfører i Søgne, Astrid Hilde (Ap) sier at hun har bare gode erfaringer med at ungdomsrådet har tale og møterett i Søgne kommunestyre. Det var hennes parti som foreslo å utsette saken i sist Fellesnemdsmøte.

– Det var fordi vi mente det var dårlig argumentert rundt disse tingene, det kommer også nye forskrifter, som vi må følge, sier Hilde som synes det er underlig hvis en voksen skal fortelle hva de unge mener.

Hun tror det er ulike oppfatninger også i Arbeiderpartiet, men noe entydig mening er ikke landet enda. Hun vil inn i sitt parti vise til de gode erfaringene Søgne har gjort med møte og talerett.

– Det er mange måter å organisere det på, i Mandal får de ti minutter i starten av møtet, mens i Søgne er det talerett i alle saker. En må se på hvordan en kan gjøre det og hva forskriftene sier, men en ting er sikkert, de unges stemme er veldig viktig, fastslår Hilde.

Astrid Hilde (Ap) og ordfører i Søgne viser til god erfaring med Barne og ungdomsrådets møte og talerett i kommunestyret i hennes kommune. Foto: Anne Lise Riseng