LISTA/MANDAL Årets humanistiske konfirmanter var med på rollespillet «På flukt» på Lista forrige helg, i regi av Røde Kors Ungdom. I løpet av 24 timer fikk konfirmantene en forenklet, men realistisk opplevelse av hva det vil si å være en flyktning. Delt inn i «familier» på femten personer, med hver sin unike rolle, satte de kursen fra Somalia til Norge i håp om å få oppholdstillatelse.

Nye landsmenn

Av godt over 200 «flyktninger», alle humanistiske konfirmanter fra Sørlandet, var det kun fire som fikk oppholdstillatelse i Norge, noe som reflekterer situasjonen til mange flyktninger. Én av de som fikk oppholdstillatelse var Marthe Træland, fra kurset i Mandal, som spilte førstekonen i familien Aidid.

Fikk opphold: Marthe Træland var eneste «flyktning» av Mandalskonfirmantene som sammen med de andre som fikk oppholdstillatelse, kunne nyte en matbit mens resten av de over 200 måtte gå videre. Foto: Hilde Holte

Én av de som fikk oppholdstillatelse var Marthe Træland, fra kurset i Mandal, som spilte førstekonen i familien Aidid.

– Det var tungt og slitsomt, men greit med tanke på at ekte flyktninger har det mye verre, forteller Træland. Hun synes opplegget er veldig bra, selv om hun vurderte å gi seg en periode det ble litt tøft.

– Vi måtte gjøre mange fysiske øvelser på grensa og noen av grensevaktene var skumle, sier hun.

Lang tradisjon

I 18 år har Human-Etisk Forbund i Mandal arrangert rollespill for sine konfirmanter. Dette er et av høydepunktene i kurset og noe av det konfirmantene lærer mest av å være med på. Tidligere i kurset har de gjennomgått temaet «Fordommer og toleranse» og de har også hørt en flyktning fra Kurdistan fortelle sin historie og hvilke utfordringer han og andre måtte gjennomgå i sin lengt etter et bedre liv uten krig og forfølgelse.

Målet med rollespillet er å skape forståelse og toleranse for personer som flykter og for noen er det lettere å sette seg inn i situasjonen til flyktninger, når de selv har kjent på fysiske og psykiske påkjenninger i et rollespill som «På Flukt». NRK-serien «Flukt» med Leo Ajkic, har også vært brukt i dette arbeidet.

På grensen: Flyktningene måtte gjøre mange fysiske øvelser for å komme forbi grensevaktene. Foto: Anja Garmann

Målet med rollespillet er å skape forståelse og toleranse for personer som flykter og for noen er det lettere å sette seg inn i situasjonen til flyktninger, når de selv har kjent på fysiske og psykiske påkjenninger i et rollespill som «På Flukt». NRK-serien «Flukt» med Leo Ajkic, har også vært brukt i dette arbeidet.

Frivillige fra Røde Kors Ungdom reiser fra hele landet for å arrangere og være med på rollespillet «På Flukt». De spiller byråkrater, grensevakter, leger, guider mm. Mange av de frivillige har vært med på rollespill flere ganger og lever seg godt inn i rollene

24 timer

I motsetning til personer på flukt rundt i verden, kan konfirmantene dra tilbake til sitt eget hjem etter 24 timer. Gjennom dette fluktdøgnet opplever de å vandre i timevis av gangen, bli ransaket ved tollstasjoner, bli jaget av militær og politi, og måtte forhandle med papirer med umulige grensevakter. Alt dette gjøre de med lite eller ingen mat med seg.

Anja Garmann (tekst/foto) og Hilde Holte (foto)

Tålmodige konfirmanter: Her venter familiene på å komme inn til blant annet legesjekk og toll Foto: Hilde Holte