MANDAL: Faizullah Muradi har skrevet kontrakt med Gyldendal forlag om at historien om hans liv skal gis ut i bokform. Det er forfatter og journalist Jon Gangdal som skal føre historien i pennen. Gangdal har tidligere gitt ut en rekke biografier og fagbøker. Boken er planlagt ferdig i april, med tenkt utgivelse neste høst.

BAKGRUNN: Fra kamptolk til asylsøker

– Det er vanskelig å grave så dypt tilbake i livet mitt. Det har vært mye vondt, men det er noe jeg bare må lære meg å leve med. Det hadde vært godt om min historie kan hjelpe andre, sier han.

Stor interesse

Det var gjennom felles venner av Morten Ekeland at de fant forfatter Jon Gangdal. Og Gangdal tente umiddelbart på ideen. Han fikk også ansvaret for å finne et forlag som kunne være interessert i å gi ut boken om Faiz. Det var ikke vanskelig. Alle forlagene viste interesse.

– Valget falt på Gyldendal. Det er et av de aller største i landet, og de gir også gode muligheter for utgivelser i mange land, mener Ekeland.

Vil nå mange

For Faiz tror selv at hans historie kan røre ved mange mennesker, ikke bare innen norske grenser, men også utenfor landet. Og det er langt fra umulig at boken fort kan bli gitt ut i flere land. For Faizullahs liv har rommet mye. Hans oppvekst i Mazar-e-Sharif, en by i det nordlige Afghanistan, var krevende og førteham inn i krig. Han har krysset flere landegrenser på en livsfarlig flukt til frihet. Han har også allerede en omfattende historie fra sitt første år i Norge.

– Det er litt slitsomt å tenke tilbake på alt nå. Men tenk at jeg får fortelle min historie gjennom en bok. Det kan rekke ut til mange mennesker, sier han.

Lære norsk

Allerede mandag begynner Faiz på skolen. Der vil han få undervisning i norsk og samfunnsfag. Deretter vil han få sin 12-årige skolegang fra Afghanistan vurdert, for å se hvor han skal plasseres i det norske skolesystemet.

– Det er vanskelig å dokumentere skolegangen min hjemmefra. Men egentlig kan jeg begynne på universitetet, jeg håper jeg kan det, sier han.

Vil studere juss

Hans tanker om framtiden har forandret seg mye de siste månedene. Nå kan han begynne å se for seg livet sitt i Norge, og foreløpig ønsker han å bli værende i Mandal. Han er fremdeles usikker på hva han ønsker å gjøre, men han vet at han vil bruke sin historie for å hjelpe andre.

– Da vil jeg studere noe som omhandler internasjonal jus. Jeg vet jeg kan endre mye, og hjelpe mange andre, fortsetter han.

Torsdag kveld blir det storstilt feiring på Stjerna i Mandal. Der er hele byen invitert.