– Vi er sist ute med betalingsløsning. Det er på tide at vi også har kommet dit, sier ansvarlig redaktør Roar V. Osmundsen. Han påpeker at dette er det siste leddet i de investeringer Budstikka har foretatt i år på produksjonssystem og nettside.

Fra og med onsdag kan folk registrere seg. Betalingsløsningen trår i kraft 05. oktober. Da vil alt innhold som er i papirutgaven også blir tilgjengelig digitalt. Dette som digital avis, samt nettsaker.

– Grunnen til at vi gjør dette er fordi vi mener at det å betale for innholdet er fremtiden. Noen må finansiere journalistikken, forteller Osmundsen, som også sier at flere lesere i flere år har gitt uttrykk for at de ønsker en betalingsløsning for å få tilgang til alt digitalt. Særlig etter at Fædrelandsvennen fikk betalingsløsning som en av de første i Norge.

Osmundsen poengterer videre at tross betalingsløsning, betyr det ikke at alt blir lukket fremover. Det kommer til å bli tatt løpende vurderinger av redaksjonen på hva som fortsatt vil bli gitt gratis.

Ikke nok med bare reklame

Små aviser har alltid vært mer avhengig av abonnementsinntektene enn de større, som tradisjonelt har hatt en større del av annonsekronene. Utviklingen i bransjen tvinger også de store til å se på leserinntektene.

– Vi tjener penger i dag, men må innrette oss slik at vi tjener penger også i morgen. Annonsemarkedet her er ikke stort nok til å leve bare av reklame, poengterer Osmundsen.

Han mener også at dette vil gjøre det litt lettere for avisen å jobbe hardere på en del digitalsaker, da men vet man kan ta betalt for dem. Innovasjon er en annen grunn til at det nå blir betalingsløsning.

Innovasjon

– Vi prioriterer så godt vi kan å drive innovasjon slik at vi har et produkt for fremtiden, og på sikt klarer å dra opplevelsen fra papir til digitale plattformer. Noe som mangler i bransjen, ikke bare i Norge, påpeker Osmundsen.

– Skal man leve av det digitale i fremtiden, må man prøve og feile – og tenke mange gode nye tanker. Internasjonalt er det et tema hvordan leseopplevelsen – og dermed lesetiden – skal overføres fra print til digitalt, understreker han videre og sier at betalingsløsningen er første skritt på veien. Men ikke endelig løsning. Han understreker at fordi papirutgaven står så sterkt, blir denne satset videre på. Også på papir gir det rom for mer innovasjon.

– Om en uke kommer vi med en avis som handler kun om ungdom og utfordringer de har. Det er ingen som jeg har hørt om som har gjort dette i Norge før. Vi kommer til å gjøre mer sprell fremover som vi ikke har gjort før, sier redaktøren.

Det er selskapet MediaConnect som leverer påloggingstjenesten. Det er disse som drifter avisens øvrige abonnementsløsninger. Påloggingen brukes av mange norske aviser, blant annet Nationen, Morgenbladet og Dagsavisen. Det er ikke samme som Fædrelandsvennen bruker.

Prisen på abonnement forblir uendret.

– Folk får mer nå. De får alt inkludert i en pris, avslutter Osmundsen.