Alethia Elliott er døv, utviklingshemmet og avhengig av tilsyn. Fædrelandsvennen har satt et nødvendiog fokus på den lille kvinne og familiens kamp mot et system som mener systemet har rett. Foreldrene søkte i 2017 Søgne kommune om opphold for dattera ved Signo Vivo i Sandefjord, et landsdekkende bo- og tjenestetilbud for døve. Kommunen har sagt nei. De vil lage et opplegg for Alethia i Søgne. Søgne kommune viser til lover og forskrifter, og mener alt er gjort riktig.

Kommunen svarer skriftlig slik til Fædrelandsvennen. «Denne aktuelle klagesaken er belyst og vurdert på flere nivåer. Både fra kommune, fylkesmann og helsetilsyn. Kommunen er gitt medhold i klagesaken. Vi har en oppfatning av at det har vært tilstrekkelig brukermedvirkning hele veien i prosessen fram til nå. Kommunen er klar til å gi nødvendige tjenester hvis personen velger å bo i Søgne kommune, både i forhold til praktisk bistand, tilbud på dagtid og også botilbud. Kompetanse innen tegnspråk mener vi er tilfredsstillende i kommunen. Vi har flere ansatte som har tilegnet seg denne kompetansen, og vi har kompetansen tilgjengelig på flere av våre tjenestearenaer, heter det i eposten.

Advokat Anne Sundøy i Wigemyr & co, som bistår familien i saken, har naturlig motsatt syn. Hun fremholder overfor Fædrelandsvennen at «Det er grunnleggende for et menneske å forstå og bli forstått. Den muligheten blir fratatt Alethia hvis hun blir plassert i Søgne, uten venner på sin egen alder og uten noen hun kan kommunisere med på sitt morsmål, som er tegnspråk.»

Saken viser et klassisk dilemma i norsk omsorg. Kampen om hvem som har rett, faginstanser eller familie. Fylkesleder i Fremskrittspartiet, Christian Eikeland, mener Søgne kommune må se mennesket, og ikke gjemme seg bak en paragraf. Nå vil han ifølge Fædrelandsvennen ta opp saken på nasjonalt nivå. Eikeland er også leder for tjenesteutvalget i Søgne kommune, som har ansvar for helsesaker.

Lokalpolitikere kan gjøre lite med et lovverk som tolkes rigid fra den offentlige forvaltningen. En måte å løse saken på er å sette Alethia, og andre enkeltmennesker i samme situasjon, i sentrum. Rett lovtolkning kan være feil anvendelse i praksis når ikke utfallet er til det beste for brukerne. Å sikre Alethia et verdig liv må settes høyere enn å ha loven på sin side.