Margaret Aase tok sølv i -70 klassen i jujutsu i Dutch Open. Selv veier hun 63, 8 kilo og skal ned ytterlige to kilo. Verdensmesteren er nå prøvekanin.

Av Per Inge Molvik

– Jeg merket at det var vanskelig å gå i kamp mot de som var seks-syv kilo tyngre enn meg. Teknikken er blitt bedre, men det ble litt mindre kraft, sier Aase.

Forrige helg var det Dutch Open og Margaret kjempet mot langt større og tyngre motstandere. Likevel holdt det til sølv, bare slått av dobbel World-Games-mester i finalen. Hun var over 10 år eldre og seks kilo tyngre enn prøvekanin Aase.

– Jeg tapte kampen på poeng selv om jeg gikk en veldig god kamp. Hun ble for rutinert og god for meg. Men om et par år tar jeg ho, sier friskusen fra Songdalen.

Aase har pleid å konkurrere i -70 klassen, nå må hun slanke bort to kilo til for å komme i matchvekt i -62 kilo. Det vet hun ikke om hun orker, trolig legger hun seg et sted midt i mellom.

– Jeg vet ikke om jeg vil dette, jeg skal gå en kamp i -62 før jeg tar en avgjørelse, men min idealvekt er nok på 65, sier hun.

En av grunnene til at hun skal gå ned er at konkurransen er tøffere, det er langt flere utøvere i klassen. Og Margaret Aase har vist seg å være uovervinnelig i sin klasse her hjemme. I fjor ble hun juniorverdensmester. Hun har også fått avslag flere ganger mot å konkurrere med gutta. De nekter å konkurrere mot henne.

– Det har hendt, ler hun. Forøvrig er det flere utøvere i -62 og det er hardere konkurranse der. Men jeg må se, det er viktig at du trives med vekten din også. Det er ikke sikkert det er verdt det, sier hun.

Nå skal hun være med i prøveprosjektet en stund før hun bestemmer seg. Første konkurranse er Paris Open. Aase er spent på hvordan det går i ny klasse og nye motstandere.

– Vi får se, det blir spennende. Før det skal jeg tre uker på treningsleir til Kina. Og jeg som hater kinamat. Jeg kommer vel hjem helt utsultet og kan konkurrere i -48 klassen, fleiper hun.

Margaret Aase er med i et prøveprosjekt og går på streng diett for å møte hardere motstand. Forrige helg tok hun sølv i Dutch Open.