Søgnejenta Sofie Langholm (22) har valgt en yrkeskarriere litt utenom det vanlige. Jobben hennes i Agder rørspyling går for det meste ut på å åpne tette avløp ved hjelp av vanntrykk. Bilen hennes, som nettopp er ferdig bygget for formålet, rommer blant annet en spesiallaget vanntank som tar 335 liter.

– Spesiallaget med tanke på utnyttelse av plass og vektfordeling. Det finnes ikke noe som er lite nok i en Caddy Maxi, sier Sofie med et smil. Fordelen med en liten bil i en slik jobb som den Sofie har, er at hun da kan ta seg greit fram overalt, både i trange gårdstun og i parkeringskjellere.

– Nett og hendig å ha stående i tunet. Og det virker som folk setter pris på når vi kommer, at bilene er små, sier Sofie. Blant alt utstyret i bilen, ligger der ei stor bunke vaskefiller.

Sofie er oppvokst på Vedderheia, men bor nå på Fjeldsgård i Finsland. Hun er ikke redd for å bli skitten på fingrene.

– Det er jo veldig ofte drit vi jobber med. Det hender vi må ta hånden ned i doen som har flytt opp, og det ligger kvalitetsvarer der. En sluk i en mørk kjeller må en ofte føle seg fram til. Det er bare å brette opp ermene og finne ut av det, sier Sofie. Og forteller om den gangen hun var med pappa Petter Langholm på jobb. De hadde kappet et rør, og plutselig var det noen som brukte det. Sofie sto rett under og fikk alt over seg.

– Heldigvis et kjøkkenavløpsrør, kommenterer hun tørt. Og legger til:

– Det er ekkelt der og da, men det er gøy i ettertid.

Service

Yrket Sofie har valgt, fører ofte til lange arbeidsdager. For som hun sier:

– Flommer det opp i kjelleren, så er det ikke så kult å vente til neste dag. Vi prøver å være der for kundene når de trenger oss. Takket være de fantastiske kundene, har vi fått mer å gjøre og funnet vår greie, sier Sofie. Bare ett par ganger har hun opplevd at folk ikke har hatt helt tro på at hun som jente kan utføre jobben.

– Jeg er litt sta og står litt ekstra på for å vise at dette kan jeg, sier Sofie.

Lært av pappa

Sofie har, helt siden hun var liten, vært veldig glad i å være med pappa Petter Langholm på jobb. Nå driver de to firmaet sammen. Sofie smiler godt, så kommer det:

– Han er et rotehue med papirer.

Dermed er det Sofie som tar seg av papirarbeidet i tillegg til alt det andre jobben innebærer, som for eksempel kamerakjøre avløpsrør og pumpe videre fra septiktank til nett.

Travle dager

Denne dagen har Sofie jobbet i 12 timer. Ofte blir det lengre.

– Det er nå jeg kan jobbe. Jeg trives på jobb, og da gjør det ikke noe å være på jobb til klokken 22 på kvelden. Jeg stortrives. Jeg digger jobben min.

– Hva er det gøyeste med jobben?

– Det har jeg tenkt på veldig mange ganger. Føler ikke jeg har et helt godt svar på det. Ingen jobber vi er på er like. Vi får tenkt en del. Det hender jeg må ringe pappa og tenke sammen med han. Å finne ei løsning og mestringsfølelsen etterpå, det er gøy. Og så er det veldig gøy når folk er takknemlige. Mye fint med jobben, svarer Sofie.

Det er nå etter sommeren at Sofie har fått egen bil og kjører ut på oppdrag alene. Selv om hun har med seg Pia, en Boston terrier på fire år, frykter hun at arbeidet kan bli litt ensomt. For å ivareta det sosiale fellesskapet på arbeidsplassen har hun gjort en avtale med pappa Petter:

– Vi har sagt til hverandre at en dag i uka skal vi ha lunsj sammen, og da får kundene vente.