Beslaglagte teiner etter mandagens aksjon. Politi og oppsyn holdt mandag kontroll på havet før hummerfisket startet. 19 forhold ble anmeldt etter aksjonen. Foto: Politiet

– Det foregår enda en del ulovligheter under hummerfisket, selv om ikke det er like mye som for 5 år siden, sier oppsynsmann for politiet på Agder, Espen Halvorsen.

Oppsynsmannen har travle dager i forkant og under starten på årets hummerfiske og allerede før startskuddet gikk 1. oktober avdekket politi og oppsyn ulovligheter.

– Vi avdekket under en aksjon på mandag flere hummer som var fanget før fisket lovlig starter. Vi hadde to aksjoner på gang og totalt avdekket vi 19 lovbrudd, sier Halvorsen.

Reglene for årets hummerfiske sier at hver båt maksimalt kan fiske med inntil 10 hummerteiner. Teinene skal også ha fri fluktåpning på 60 mm og være utstyrt med blåse med god merking. Ifølge oppsynsmann Halvorsen er det mange som synder mot utstyrsbegrensningene.

– Her syndes det en del og det er noen som ikke husker at fluktåpningen skal være helt ren. Det skal ikke være hyssing eller strips i selve åpningen som reduserer den faktiske diameteren på hullet. Det er også mange som tror at er man to i båten, kan samme båt sette 20 teiner. Det er faktisk slik at man da må til land og benytte en annen båt om man skal sette de siste ti teinene, sier Halvorsen og legger til:

Espen Halvorsen under mandagens aksjon mot ulovlige teiner og redskap. Foto: Politiet

– Det er lov å fiske med ti hummerteiner og ti krabbeteiner samtidig, men det er påfallende mange som aldri fisker etter krabber plutselig begynner gjøre det etter første oktober. Det er viktig at de forstår at det ikke er lov å beholde hummer fanget annet enn i lovlige hummerteiner, sier han.

Skjulte sankekister og tjuvstart

Under aksjonen i Søgne avdekket oppsynet også forsøk på å fiske hummer lenge før de første lovlige teinene er satt.

– Vi så flere steder at folk har satt teiner med agn i til trutning ved brygga. Det er ikke slik at teiner som skal vannes før fiske, kan ha agn i seg. Det er det heller ingen lovlig grunn til, sier Halvorsen.

Halvorsen er oppgitt over at det fortsatt råder en holdning om at lovbrudd mot hummerreglene er akseptert. For tidlig fanget hummer, ulovlig eller for mange redskap samt dårlig merking er lovbrudd oppsynsmannen har sett seg lei på.

– Vi ser at folk forsøker å skjule sankekister forkledd som vanlige teiner, merket helt etter boka. Men når vi drar dem opp for kontroll inneholder de hummer fanget før fiskestart. Sankekister skjult under brygger eller langt til havs er heller ikke uvanlig, sier han.

Miljøkrim-koordinator ved Agder politidistrikt, Torvild Selås, sier politiets vilje til å etterforske hummerlovbrudd absolutt er til stede.

– Det er klart at vi prøver gjøre en jobb selv om vi ikke alltid kommer til bunns i hver sak og hvert tips, men vi følger opp. Senest i går kom vi over ei ruse med hummer i hvor vi fikk kontakt med eier.

Espen Halvorsen minner om at alle sankekister også skal være merket. Enten på teina eller på med blåse. Foto: Politiet
Oppsynsmann for politiet, Espen Halvorsen og Ragnar Olsen, skipper for Skjærgårdtjenesten under mandagens aksjon. Foto: Politiet

Stjeler teiner og selger hummer

Hvert år blir det registert tap av teiner som følge av tyveri under fisket. Det er allerede registrert tyveri av flere teiner fra ei brygge i Søgne forrige uke. Halvorsen sier at oppsyn og politi har et øye til digitale salgskanaler, men savner at flere melder fra når tyveri oppdages.

– Det nytter ikke å melde inn stjålet redskap flere måneder etterpå. Da har vi ingen sjans for å få teinene inn i systemet og ingen mulighet for å finne dem igjen. Vi kan ha dratt opp stjålet teiner uten å vite de er tyvegods, sier han.

Det har også vært tilfeller av hummer som er stålet fra sanketeiner. Omsetningen av slik fangst er ifølge Halvorsen godt skjult og ytterst lokal.

– Markedet for slikt salg foregår ansikt til ansikt og er nok svært lokalt begrenset, men vi vet det foregår, sier han.

Teine hvor fluktåpning er stripset igjen var noen av de ulovlige redskapene som ble beslaglagt i mandagens aksjon. Foto: Politiet

Holdninger truer hummeren

Halvorsen sier at på tross av at fiskerne i større grad enn tidligere oppfører seg i tråd med regelverket, er det fortsatt mange som tar for lett på lovverket.

– Folks holdninger til ulovlig fiske er den største trusselen mot hummeren og det er absolutt på tide å gjøre noe med folks oppfattelse av fisket.

Samtidig som det fortsatt er hummer-cowboyer langs kysten, har selvsjustisen og tipsene om ulovlig fiske økt. Halvorsen bekrefter at oppsynet får inn mange meldinger om ulovlig hummerfiske.

– Vi får ofte henvendelser og melding om tjuvstartet fiske eller for mange teiner. Aksjonen vi hadde i fjor på Uvår var for eksempel utelukkende basert på lokale tips om en etablert ukultur.

Det er på denne teina tydelig at fiskeren har stripset igjen fluktåpningen for å ha større sjans til hummerfangst. Fluktåpningen i hummerteiner skal være minimum 60 mm. Foto: Politiet

– Folk som driver med ulovligheter under fisket skal være like bekymret som i fjor. Vi har økt antallet kontroller betraktelig, sier Halvorsen og minner om at hummerlovbrudd kan bli dyrt.

– Det er bøtesatser på lik linje som ved fangst av undermålshummer. Lovbrudd straffes med bøter opp mot 25.000 kroner. For en ulovlig teine begynner for eksempel bøtesatsen på 6000 kroner og øker ved flere ulovlige teiner.

Se video av politiets kontroll på sjøen:

(kilde: Politiets nettpatrulje Agder på Facebook.)