Innsendt tekst er skrevet av Kjell Olsen

Desember startet med med sol og lite vind, men ble etter hvert kald. Midt i måneden steg temperaturen og så kom nedbøren. 15 av dagene var helt uten gløtt av sol, og totalt i hele desember var det omtrent samme mengde sol som på én fin dag med sol i juli. Det var noen varierende temperatur i desember. Den kaldeste dagen var det minus 5,5 grader, mens på den varmeste desemberdagen var det pluss 8 grader. Rekordene er minus 16,5 i 1978 og pluss 11,4 grader i 1938, 1967 og 2006.

Middeltemperatur i desember ble såpass lav som 2,1 grader, og det var 1,9 grader under (ny) normal, og også 0,8 grader under (gammel) normal.

Nedbør i alle former

Så godt som all nedbør kom siste halvdel av desember, og nedbøren bestod av alle slags nedbørtyper. Totalt mengde nedbør var 98 millimeter, og det var 7 millimeter mindre enn normalt.

Det som har gjort nedbøren så «merkbar» er kulde som har gjort kjøre- og gåforhold vanskelig med mye is på bakken. Mest nedbør kom den 20. desember med «beskjedne» 18,8 millimeter.

Døgnnedbørrekorden er fra 2. desember 2001 (samme dagen som meteorologiske institutt monterte nytt måleutstyr på fyret) med hele 88,5 millimeter på 24 timer.

Temperaturen i sjøen

Sjøtemperaturen ble trolig påvirket av lav temperatur i luften, og den var under normalen mesteparten av desember. Gjennomsnitt for desember ble 6,8 grader i sjøen, mens det normale er 7,2 grader. Høyest sjøtemperatur ble målt i romjulen med to dager med over 9 grader.

Det har blåst en del som det pleier i desember, men ingen stormer, og det er uvanlig for desember. Det var mye østlig retning på vinden, og det var nok årsaken til det.

Det har likevel blåst noe, men kun 21 dager med kuling eller mer er også roligere enn normalt.