Ordfører Astrid Hilde (Ap) fulgte prosedyrer for lukket eller åpent møte til punkt og prikke da saken om å finne en løsning for Askildsen og Fidje skulle behandles i ekstraordinært formannskapsmøte torsdag ettermiddag. Det ble enstemmig vedtatt å holde møtet åpent da Askildsen og Fidje hadde gitt sitt samtykke om at møtet var åpent.

Jack Andersen (H), som hadde et forslag til løsning for at dommen fra Kristiansand Tingrett fra januar 2018 kan bli oppfylt, ga beskjed at sånn han ville legge opp saken var det ingen grunn til at ikke det kunne holdes åpent. Andersen har sammen med Roy Fardal (H), som hadde forfall denne torsdagen, jobbet fram forslaget som kom som et forslag i møtet.

– Jeg vil gå direkte på forslag til vedtak i steden for å snakke om gammelt grums, sa Andersen.

– Dette er en krevende øvelse, sier ordfører Astid Hilde og ga ordet til Andersen.

– Dette er en sak som har pågått en god stund. Jeg har blitt spurt om jeg kan finne en løsning som er gangbar for de impliserte partene. Mailen har dere fått og det det bunner ut i er studiepermisjon. Jeg skal ikke gå videre på historikken, men at vi samles om et vedtak som er akseptert av de to det gjelder, sa Andersen og las opp punktvis forslag til løsning:

Randi Fidje og Liv Tone Askildsen får innvilget studiepermisjon med lønn til kompetanseheving som omsøkt ut 2019. De skal beholde tilgang til kommunens nett, nøkler til rådhuset. Telefon og avtaler som i dag, benytte kommunens kopimaskin til kursrelatert kopiering. Utlegg som kursavgift skal refunderes og de skal beholde samme status og stillingsbeskrivelse som i dag og fremdeles ansees som ansatte i Søgne kommune. Begge vil være positive til dialog omkring sammenslåingsprosessen og de endringer det kan medføre i forhold til nye arbeidsoppgaver i ny kommune.

– De er ansatte og skal behandles som ansatte. Det skal ikke være en studiepermisjon som gjør at de havner ut av systemet. Derfor er det viktig at det er en studiepermisjon som det er reelt behov for. Partene må ha felles forståelse. En kan tenke seg at en studiepermisjon er for å kvitte seg med dem. Det er det ikke. De er ansatte og skal fortsatt være ansatte og gå kompetente inn i ny kommune, sa Per Kjær (SV) etter at forslaget var lest og vurdert av formannskapsmedlemmene.

Bjørn Egeli (Ap) var glad at saken får en ende.

– Jeg tar av meg hatten, dette er veldig bra. Jack Andersen sier at han ikke har interesse av å snakke om gammelt grums, og det betyr at han også ser at ikke ting har vært som det skulle tidligere. Godt hvis vi kan løse opp for dem, sa Egeli.

Kritisk

Tom Løchen (H) stemte ikke i mot forslaget, men han var ikke begeistret.

– De ansatte har vel bedt om dette. Det er ingen i administrasjonen som skyver dem ut. Jeg synes det er viktig å tenke på at det er mange på rådhuset som ser på dette på en annen måte. Jeg skjønner ikke hva de tenker skal skje fra 1.1. 2020, jeg tror ikke dette er noen god løsning, var Løchens budskap.

Bernt Daland (Frp) var vara for Egel Terkelsen lurte på om det var noe han ikke hadde fått med seg etter Løchens innlegg.

– Hva med andre ansatte, noe jeg ikke har fått med meg? spurte Daland.

– Dette er vanskelig å se at dette vil ha presedens for andre ansatte. I juni vet alle, inkludert disse to, hvor de skal være og hva de skal gjøre i ny kommune. De vil få beskjed om dette i likhet med andre ansatte. Dette er en spesiell sak og jeg verdsetter inititativet til Jack Andersen, sa Hilde.

Vedtaket ble enstemmig og Fidje og Askildsen har bekreftet at dette er en løsning som gjør at de anser at det er oppnådd løsning som innebærer at de ikke har andre krav mot kommunen som følge av dommen.

Grei løsning

– Det er en grei løsning i forhold til at det har vært en vanskelig sak. Jeg tror denne løsningen ivaretar alle parter, sa Kim Høyer Holum til bsnett på forespørsel om en kommentar til at Andersen nå kom opp med en løsning som løste en problematikken.

Måtte gripe inn

Administrasjonen har jobbet med løsning siden et enstemmig kommunestyre vedtok å ikke anke dommen hvor Søgne kommune tapte.

– Her ble administrasjonen satt under administrasjon fra et enstemmig formannskap, de klarte ikke å løse saken selv. Det er tydelig, sier Egeli etter møtet.