– Ikke utsett julehandelen på polet, understreker daglig leder på vinmonopolet Tangvall, Håvard Bjørkli.

Hvert år venter flere og flere med julehandelen på vinmonopolet, og til kundenes store overraskelse er kanskje den rødvinen de skulle ha til ribba utsolgt.

– Jeg vil oppfordre folk til å ta julehandelen tidligere.

– Jula er tross alt den travleste tiden for vinmonopolet. Det er som regel den siste uka mot jul hvor det tar litt av. Selv om vi gjerne skulle hjulpet alle strekker det seg ikke alltid til. Jeg vil oppfordre folk til å ta julehandelen tidligere, sier Bjørkli.

Før den travle perioden har de ansatte en prøvesmaking, hvor de kombinerer ulike julemiddager med vintyper.

– Vi ønsker å opprettholde det gode servicenivå, men dette er ikke alltid mulig med køer gjennom hele butikken, påpeker han.

Håvard Bjørkli forteller at det har vokst frem en trend av forbruk på alkoholfrie varer på vinmonopolet. Foto: Sebastian Faugstad

Alkoholfri til juletorsken

Foruten juletorsken, er det ikke mange juletradisjoner for vinmonopolet å ta hensyn til. Det de ser er at det er mye annet som må tilrettelegges for kundene om dagen.

– Drikkevaren skal være økologisk dyrket, etisk sertifisert, vegetar, vegansk, biodynamisk, alkoholfri, lokal. Flere produkter er nå i miljøsmarte emballasjer. Vi vil jo gjerne være en foregangsbedrift for bærekraft og miljø, og dette er ting kundene våre er opptatte av, forklarer han.

Bjørkli forklarer at særlig alkoholfrie alternativer har sett en økning på polet.

– Dette er nok produktene som øker mest i prosent. Nå som folk er mer og mer opptatte av helse er «No Lo» blitt mer utbredt, en trend hvor man kjøper øl og vin med «no» eller «low alcohol», sier Bjørkli.

Oppfordringer

Håvard Bjørkli har følgende å fremme til kundene.

– Jeg heier på alle de som tør å prøve noe nytt. Hva med å bytte ut den trelitersdunken med tre eller fire ulike flasker. Eller du kan prøve lokalt. Mange spør om lokalt brygg om dagen. Jeg oppfordrer absolutt kundene til å prøve brygg produsert på Sørlandet, sier Bjørkli, og fortsetter:

– Ikke stress. Om det er tilløp til kø, vi gjør så godt vi kan. Men om kundene kan fordele den julehandelen utover litt flere dager hadde det vært lettere for oss å gi den aller beste servicen. Helt til slutt må vi også tenke på barna. Benytt deg gjerne av alkoholfrie alternativer av og til. Det er viktig å tenke på de små. Det kan vær en trassig jul for enkelte om det går over styr. Vis måtehold, avslutter han.