Uka før påske, da mange i Norge starter grillsesongen, serverer Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) en ny vurdering av helserisiko ved å spise grillmat.

Vi har hørt det før: Grilling innebærer risiko for dannelse av helseskadelige stoffer i maten. Flere av stoffene øker risikoen for utvikling av kreft. Ulike faktorer øker risikoen, og rådene har vært å «grille skånsomt» og unngå å grille over åpne flammer.

Men til nå har det vært en vurdering fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) i 2007 som har ligget til grunn. Der ble det understreket at kunnskapen om hvor mye skadelige stoffer som finnes i ulike typer grillmat, var mangelfull. VKMs vurderinger var den gang ikke tilstrekkelige til å anbefale en grense for hvor ofte man bør grille.

Mye har skjedd

– Mange forhold kan være endret siden VKMs forrige vurdering. Grillsesongen har blitt lengre og utvalget av matvarer og grilltyper har blitt bredere. I tillegg har det kommet ny kunnskap om uønskede helseskadelige forbindelser, såkalte prosessfremkalte stoffer, som oppstår ved grilling, skriver VKM om bakgrunnen for den nye vurderingen, som presenteres på et åpent møte 21. mars.

Prosjektleder Helen Engelstad Kvalem i VKM vil ikke avsløre noe på forhånd, men sier til NTB at det har vært fint å kunne jobbe faglig uavhengig og med sterk metodikk, med et tema som engasjerer og påvirker mange.

– Grilling er «folkeeie», sier Kvalem, som er klinisk ernæringsfysiolog, med doktorgrad i ernæringstoksikologi.

Grillfrelste voksne og ukontrollerte barn

I 2007 forelå det ingen oversikt over norske grillvaner: hvilke grillmetoder som benyttes i Norge, hvem som griller, hva vi griller og hvor mye.

Spesielt etterlyste VKM kunnskap om grillmatkonsum blant de som griller hyppig, for å kunne si mer om helserisikoen for dem, og om barns konsum av grillet mat, som er vanskelig å kartlegge. Barn kan spise grillet mat også i skole- eller barnehagetiden, der grilling over bål/åpen flamme er vanlig for eksempel på tur. I 2007 fant VKM de høyeste konsentrasjonene av såkalte PAH-forbindelser nettopp i pølse grillet på bål.

Ikke minst manglet det bedre kunnskap og data omkring innholdet av kreftfremkallende stoffer i ulike typer matvarer, analysert med nyere analysemetoder.

Dette vil vi vite

I bestillingen ber Mattilsynet VKM om å identifisere helseskadelige prosessfremkalte stoffer som dannes i større grad ved grilling enn ved steking. Om mulig skulle VKM vurdere helserisiko knyttet til konsum av grillmat sammenlignet med stekt mat. De har også hatt oppgaven med å lage en oversikt over rapporterte mengder av disse stoffene i ulike typer grillmat.

Mattilsynet har også bedt om oversikt over faktorer, for eksempel grilltype, grillmetode og matvare, som har betydning for dannelse av de identifiserte prosessfremkalte stoffene i grillmat.

Det kan nemlig være at det blir forskjeller når mat grilles på gass, kull eller briketter, eller om man griller med eller uten lokk.

Vurdering nå, anbefaling senere

VKM påpeker til NTB at deres oppgave er å samle inn og vurdere tilgjengelig og relevant kunnskap for å gjøre en vurdering av faktisk helserisiko. Med oppdatert kunnskap vil Mattilsynet i neste omgang kunne gi aktuelle og relevante råd til forbrukerne om ulike matvarer ved ulike grillmetoder.

Kvalem er fullt klar over at det sitter mange grillentusiaster og er spent på svarene.

Vi har strenge rutiner rundt disse rapportene, så detaljene må vi vente med til vi legger fram rapporten på torsdag.

Iselin Vårøy

Bil i grøfta

En bil kjøre i grøfta ved Imesletta i Mandal. Foto: Iselin With Vårøy

Fredag kveld fikk politiet melding om en trafikkulykke. En bil hadde kjørt av veien ved Imesletta i Mandal.

Føreren var ved bevissthet, men hadde fått noe glasskår på seg etter at frontruta knuste under utforkjøringen.

Bilen havnet på jordet og var ikke i veien for annen trafikk. Føreren ble kjørt til legevakt for undersøkelse.

– Mye tyder på at fører har vært uoppmerksom etter utgang fra rundkjøring. Det har vært lav fart og mindre materielle skader, skriver John Repstad på politiets operasjonssentral.

Iselin Vårøy

Bilbrann på E39

En bil brenner på E39 i Lyngdal.

Nødetater er på vei. Det er ingen personskade og alle er ute av bilen.

Iselin Vårøy

Utgir seg for å være politi

Politiet i Agder melder at de i ettermiddag har fått flere telefoner fra innbygger som har blitt oppringt av personer som oppgir å ringe fra Økokrim, Politiets cybersenter og Politiet. Politiet skriver at disse er blitt forespurt om kontoinformasjon, koder, kortnummer og lignende da deres konti er blitt "hacket". De skriver videre at det IKKE er politiet som har ringt noen av disse, og at oppringningene er forsøk på bedrageri.

De skriver at det er viktig at ingen oppgir kontoinformasjon, koder, bankid, fødselsnummer og lignende da det kan føre til "tapping" av konti. Politiet spør ALDRI om denne opplysninger over telefon eller mail.

NTB

Prisen på plastposer øker igjen

Prisen på plastposer vil trolig øke igjen. Foto: Lise Åserud / NTB Foto: Foto: Lise Åserud / NTB

Handelens Miljøfond har besluttet å øke kontingenten på plastposen med 1 krone fra 1. mai. Det kan føre til at prisen øker med 1,25 kroner i butikkene.

– Selv om vi har blitt mye flinkere, brukte vi over 575 millioner plastposer i fjor, som er 104 poser per person i året. Dette må reduseres, og av erfaring vet vi at økning i kontingenten er en måte å få til dette, forteller daglig leder i Handelens Miljøfond Cecilie Lind i en pressemelding.

Det er kontingenten medlemmene betaler til Handelens Miljøfond, som øker fra to til tre kroner.

Selv om Handelens Miljøfond nå øker kontingenten. Så er det opp til butikkene selv om de vil øke prisen på plastposen, skriver NRK.

Totalprisen for en plastpose i butikken kan dermed bli på 5,50 kroner fra neste uke.

NTB

Økning i søkere til sykepleierutdanning – lærerutdanningen fortsetter å falle

Flere søker seg sykepleie. Her er universitetet Oslo Met som tilbyr sykepleierutdanning. Foto: Berit Roald / NTB

900 flere hadde sykepleie som førstevalg i sin søknad til høyere utdanning enn i fjor, viser nye tall fra Samordna opptak.

Til sammen har 142.416 personer søkt høyere utdanning via Samordna opptak, en økning på 4,7 prosent, skriver regjeringen i en pressemelding.

9943 personer har søkt sykepleie på førsteplass, mot 9012 året før. I toppåret 2018 var det hele 15.789 førsteplass-søkere til faget. Det tilbys 5419 studieplasser innen sykepleie, skriver Samordna opptak i sitt faktanotat.

Størst økning på historie

Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) kaller økningen på sykepleie «det aller mest positive med årets tall.».

– At over 900 flere har sykepleie som førstevalg i år, sier ganske mye om norsk ungdom. Det viser at vi har ungdom som er villige til å stille opp for andre og for samfunnet, sier han.

Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund er noe mer avmålt positiv, ettersom tidligere erfaringer har vist at det er noe frafall fra søkertallene publiseres til faktisk studiestart.

– Det er positivt at mange unge søker seg til det vi mener er verdens fineste yrke. Sykepleie er et sikkert jobbvalg for framtiden og en allsidig utdanning med mange muligheter. Sykepleiermangelen er blant de viktigste problemene vi som samfunn må løse, sier hun til NTB.

Til tross for at pendelen snur for sykepleie etter flere års nedgang, er det størst økning for historie, økonomi og samfunnsvitenskap. Historiefaget har 13 prosent flere søkere enn året før, og 4112 har søkt det som sitt førstevalg. Det skjer samtidig som antallet studieplasser faller med 7,8 prosent. Størst prosentvis nedgang er det innen reiseliv, som går fra 425 til 333 førstevalgssøkere.

Pørni-effekten

Det var kun 5,8 prosent som hadde lærerstudier på førsteplass, en klar nedgang. Nedgangen i absolutte tall er fra 8600 i fjor til 8235 i år. Det er også noe færre studieplasser innen lærerutdanningen.

Det er noe flere førstevalgssøkere innen barnevern, noe høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) spøkefullt spekulerte på om kunne skyldes TV-serien «Pørni», som handler om en kvinne som er ansatt i barnevernet.

– Er det Pørni-effekten som begynner? Strålende serie, sa han på Samordna opptaks pressekonferanse.

Fagskolene opplever også en stor økning i antall søkere, særlig innen teknologifag. Til sammen har søkertallene økt med 17 prosent til 15.742 personer.

Flest søkere på jussen

Flest førstevalgssøkere er det på rettsvitenskap med oppstart høst ved Universitetet i Oslo. Her har hele 2102 søkere valgt det på førsteplass og kaster seg inn i kampen om 224 studieplasser. Flest førstevalgssøkere per studieplass har man i «Business, economics and data science – siviløkonom» ved Norges Handelshøyskole, der det er 1101 førstevalgssøkere på 50 studieplasser. Det betyr hele 22 søkere per plass.

60,1 prosent av søkerne er kvinner, noe som er om lag det samme som året før. Innen helsefag er det hele 77,3 prosent kvinner, innen pedagogiske fag 74,5 prosent. Menn er i overtall innen økonomi og administrasjon, idrett, informasjonsteknologi og teknologifag.

Det er i alt planlagt 1496 flere studieplasser enn i 2023. Økningen er størst innen økonomi- og administrasjonsfag (9,7 prosent) og informasjonsteknologi (9,1 prosent).

Julie Johansen

Tunnel ble delvis stengt i Farsund etter mopedvelt

Fredag morgen varslet politiet om et trafikkuhell i Ørneheitunellen i Farsund.

Tunnelen var i en periode stengt i ett felt, etter at en moped skal ha veltet. Fører var våken og ved bevissthet, opplyste politiets operasjonsleder, Arve Myklebust, kort tid etter uhellet.

– Fører av mopeden fremstår lettere skadet, sier operasjonsleder Linn Andresen.

Trafikken ble i en periode dirigert manuelt på stedet, og føreren fraktet til legevakt for videre undersøkelser.

Geir Willy Haugen

Skal ha blitt påført seks måneders sykemelding

En mann i 40-årene bosatt i Lindesnes må møte i Agder tingrett tiltalt for både trusler og vold. Det var på tampen av sommeren i fjor mannen skal ha dratt en annen mann i bakken, for deretter å slå og sparke ham flere ganger på ulike deler av kroppen og ryggen.

Ifølge tiltalen skal den fornærmede mannen har blitt påført brudd i ryggen, og ble sykemeldt fra arbeidet sitt. I februar var han fortsatt 100 prosent sykemeldt.

Kort tid etter voldshendelsen, skal tiltalte ha tatt tak i en hammer og kommet med drapstrusler overfor den samme mannen.

NTB

Kaotisk dag for flytrafikken i Sør-Norge etter at luftrommet stengte

Det var store forsinkelser i flytrafikken torsdag. Her fra Oslo lufthavn. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Foto: Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Luftrommet over Sør-Norge var stengt i rundt tre timer torsdag morgen. Det skapte store forsinkelser og mange innstillinger i flytrafikken resten av dagen.

– Grunnet hendelsen vil det dessverre bli forsinkelser utover dagen, opplyste Avinor idet luftrommet åpnet gradvis fra klokken 9.35.

Da hadde en teknisk feil hos selskapets kontrollsentral på Røyken i Asker lammet flytrafikken i sør i flere timer.

Selv om trafikken tok seg opp i løpet av ettermiddagen, var resten av torsdagen preget av etterslep og kanselleringer. I 12-tiden var 16 avganger og 42 ankomster innstilt ved Oslo lufthavn. I tillegg hadde en rekke flygninger fått utsatt avreisetid.

Også på flere andre flyplasser i Sør-Norge, blant annet i Sandefjord, Molde, Ørsta-Volda, Ålesund, Bergen, Kristiansand og Stavanger, ble trafikken preget av den tekniske feilen.

Til dem som skal ut og reise fredag, er beskjeden fra Avinor å sitte stille i båten. Flyselskapet gir beskjed dersom det blir endringer.

Flere timer med stans

Ved Oslo lufthavn lettet det siste flyet før nedstengingen klokken 6 torsdag morgen, ifølge Avinors oversikt.

NTB snakket like etter klokken 6.30 med en passasjer på et fly som skulle reise fra Gardermoen til Zürich, men der piloten opplyste at flykontrollen var nede over hele Sør-Norge og at hele systemet var lammet.

Mens de ventet på ny beskjed, ble det servert kaffe og mat i kabinen. Halvannen time etter oppsatt avgang fikk passasjerene beskjed om at flygingen til Sveits var kansellert, og at de måtte forlate flyet.

Norwegian opplyste samtidig til TV 2 at de hadde fått beskjed om at luftrommet ville være stengt fram til klokken 11.

Alle flyginger berørt

Torsdag formiddag kunne Norwegian bekrefte at alle deres fly til og fra Oslo lufthavn var berørt.

– Vi venter at det blir forsinkelser utover dagen, og det kan bli kanselleringer, sa senior kommunikasjonsrådgiver Eline Hyggen Skari i Norwegian til NTB like etter klokken 10.

Flyselskapet jobbet med å booke om passasjerer som fikk flygningen sin kansellert som følge av den tekniske feilen. Passasjerer kunne også be om refusjon dersom de heller ønsket det.

– Vi jobber på for at kundene skal komme seg av gårde, sa Skari.

Forbrukerjurist Thomas Iversen forteller til Aftenposten at passasjerer bør sjekke hvilke rettigheter de har til erstatning på Forbrukerrådets flyrettighetskalkulator.

– Hendelser som denne kan være en omstendighet som fritar flyselskapene fra å betale standardisert erstatning, men alle andre rettigheter gjelder som vanlig, sier Iversen til avisen.

Ikke datainnbrudd

Årsaken til at luftrommet måtte stenge var en tid ukjent, men Avinor kunne i løpet av torsdagen opplyse at det ikke skyldtes datainnbrudd.

– Det kan jeg avkrefte at det er, sa pressevakt Helene Wattanapradit Jensen i Avinor til NRK.

Hun forklarte videre at den tekniske feilen skyldtes to systemer som ikke snakket sammen som de skulle.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) opplyste tidligere torsdag morgen til NTB at de ikke hadde mottatt noen informasjon som knyttet dem til det som skjedde over luftrommet i Sør-Norge.

Redningsoppdrag gikk som normalt

Redningshelikoptrene fikk fly som normalt, opplyste redningsleder Jan Erik Skorte i Hovedredningssentralen til NRK torsdag morgen.

– Er det snakk om liv eller død, flyr vi som normalt – helt uavhengig av dette, sa redningslederen.

Heller ikke Norsk Luftambulanse ble rammet av flystansen.

I etterkant av hendelsen skal Luftfartstilsynet motta en redegjørelse fra Avinor. Tilsynet skal da vurdere tiltakene og rutinene som ble gjort i forbindelse med nedstengingen.

– Men det er for tidlig å spekulere i noe som helst fra vår side. Både når det gjelder årsaker og en eventuell oppfølging fra oss, sier kommunikasjonsdirektør Håvard Vikheim i Luftfartstilsynet til NRK.

Han legger til at redegjørelsen fra Avinor skal komme ganske raskt etter hendelsen.

Luftrommet over Sør-Norge var stengt i rundt tre timer torsdag, noe som fikk store ettervirkninger for flytrafikken resten av dagen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Foto: Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Iselin Vårøy

Tatt i 76 km/t i 60-sone

Utrykningspolitiet har gjennomført laserkontroll på E39 i Mandal. 10 førere fikk forenklet forelegg. Den høyeste hastigheten ble målt til 76 kilometer i timen i 60-sonen.

NTB

Brudd i oppgjøret for vektere

Natt til torsdag ble det brudd i forhandlingene om vekteroverenskomsten mellom NHO Service og Handel og Parat og Norsk Arbeidsmandsforbund.

Rundt 6000 vektere er representert i forhandlingene, hvorav 4700 representeres av Norsk Arbeidsmandsforbund og 1350 av Parat.

– Partene kontakter nå riksmekleren og stiller seg i kø for meklerens hjelp, sier Parats forhandlingsleder Lars Petter Larsen.

NTB

Stengte luftrommet over hele Sør-Norge: Åpnes gradvis opp igjen

Hele luftrommet er midlertidig stengt i Sør-Norge torsdag morgen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Luftrommet i Sør-Norge ble stengt for all trafikk torsdag morgen. Utover morgenen ble trafikken åpnet noe opp, men det vil ta tid før alt er som normalt, opplyser Avinor.

Luftrommet over hele Sør-Norge ble tidlig torsdag morgen helt stengt som følge av en teknisk feil hos Oslo Kontrollsentral. Feilen skjedde litt før klokken 6.30. Årsaken var ukjent, men Avinor utelukket at det var snakk om et dataangrep.

Ved 8.40-tiden kunne noe trafikk åpnes opp igjen.

– Vi får beskjed om at det blir noe åpnet i restriksjonene, og at noen fly får lande nå. Det betyr at de har fått kontroll over luftrommet, men at det fremdeles vil være strenge restriksjoner, sier kommunikasjonssjef Cathrine Fuglesang Framholt i Avinor til NTB ved 8.40-tiden.

– Vi har ikke fått bekreftet at feilen er rettet opp og at det er 100 prosent i orden, men vi kan åpne for noe flytrafikk, sier hun.

Hun understreker at sikkerheten kommer først.

– Vi er jo en sikkerhetsbransje, hvor sikkerheten alltid er førsteprioritet. Vi åpner for noe trafikk, men så vil det ta lang tid før vi er helt tilbake til normalen, sier hun.

– Det vil nok bli prioritert fly som kommer langveis fra og som skal lande, sier Framholt, som blant annet viser til et fly fra New York til Oslo.

Avinor opplyser at det må forventes store forsinkelser utover dagen.

Jenny Ovlien Frisholm og Iselin Vårøy

To biler i trafikkulykke

Politiet oppretter sak etter at to biler var involvert i en trafikkulykke i et kryss i Marnardal. Foto: Iselin Vårøy

To biler er involvert i en trafikkulykke i et kryss på Marnarveien i Marnardal, melder politiet klokken 16.01.

– Det har vært et kraftig sammenstøtt, det er jo 80-sone her, sier innsatsleder Børge Tronstad i politiet.

Det var en person i hver bil. En av dem er kjørt til akuttmottaket ved sykehuset i Kristiansand. Den andre personen er kjørt til legevakten.

– De var våkne begge to, sier Tronstad.

Det er snakk om en påkjørsel fra siden eller bakfra. Det er ikke mistanke om rus.

Politiet oppretter sak.

– Videre etterforskning vil jo vise, men det er en som ikke har overholdt vikeplikten her, sier innsatslederen.

En person er kjørt til sykehuset i Kristiansand og en til legevakten etter en trafikkulykke i Marnardal. Foto: Iselin Vårøy
Julie Johansen

Brudd på vannledning i Mandal

Lindesnes kommune opplyser onsdag morgen at det har vært brudd på en vannledning ved Ulvegjelet ved E39. De berørte skal ha fått beskjed på SMS.

Noen vil kunne oppleve at vannet er grumsete og det er luft i vannkranen, men da anbefaler kommunen å la vannet renne kaldt en liten stund.

Skaden vil bli reparert i løpet av kvelden eller natten.

– På grunn av asfaltering og trafikkavvikling får vi dessverre ikke begynne å grave før. Vi beklager ulempen dette kan medføre, skriver kommunen på sin nettside.

NTB

FHI: Markant økning av antibiotikaresistente bakterier i 2023

FHI er bekymret for utviklingen av karbapenemase-produserende bakterier (CPO). Foto: Jil Yngland / NTB Foto: Foto: Jil Yngland / NTB

Antall personer i Norge som ble smittet med antibiotikaresistente bakterier økte markant fra 2022 til 2023. FHI er bekymret for utviklingen.

Det er spesielt økningen av karbapenemase-produserende bakterier (CPO) som bekymrer Folkehelseinstituttet (FHI). I 2023 ble 251 personer meldt smittet, sammenlignet med 180 personer i 2022. I 2021 var tallet bare på 68.

CPO er en bakterietype som er svært resistente mot effektiv antibiotikabehandling.

Tallene kommer fram i FHIs årsrapport «Forekomst av resistente bakterier og sopp med spesiell betydning for smittevern i helsetjenesten i Norge»

– Økningen av CPO-bakterier er svært bekymringsfull fordi de kan gi alvorlige infeksjoner, og vi har svært begrensede – noen ganger ingen – effektive antibiotika som fungerer, sier overlege Miriam Sare ved FHI.

Sare mener økningen av CPO skyldes en kombinasjon av utenlandsreiser og migrasjon til Norge fra land med høy forekomst av antibiotikaresistente bakterier.

NTB

EU skjerper reglene for emballasje – usikre følger for panteordningen

Framover blir det forbudt å surre ølbokser inn i engangsplast. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Foto: Foto: Fredrik Varfjell / NTB

En ny emballasjeforordning vil onsdag bli vedtatt av EU-parlamentet. Hvilke følger den får for Norges pantesystem, er foreløpig uklart.

Men ifølge en talsperson for EU-parlamentet trenger ikke norske drikkevareprodusenter uroe seg for panteordningen.

– EUs mål er ikke å ødelegge for systemer som fungerer, beroliger vedkommende overfor NTB.

Senere onsdag vil den nye emballasjeforordningen etter alle solemerker bli vedtatt av EU-parlamentet. Da gjenstår bare en formell godkjenning i EUs ministerråd før forordningen trer i kraft.

Den siste tiden har både næringslivet og politikere uttrykt sterk bekymring.

Den nye forordningen stiller nemlig krav til såkalt ombruk av ti prosent av drikkeemballasje som sendes ut på markedet. Dette er noe man i Norge har gått bort fra de siste 10–15 årene. I stedet presses plastflasker og bokser sammen, før materialet sendes til gjenvinning.

Å bygge opp en ombruksordning i tillegg, ville koste store summer i ombygging og betydd økte utslipp i form av vask og transport.

Men ifølge EU-parlamentets talsperson gjelder ikke de nye reglene dersom man innen 2026 kan dokumentere at 80 prosent av flasker og bokser blir samlet inn.

I Norge er returandelen på den vanligste formen for brusflasker, såkalte PET-flasker, allerede oppe i 97 prosent, ifølge NHO.

Julie Johansen

Mange klager på russestøy

Tirsdag kveld og natt til onsdag fikk politiet i Agder inn svært mange klager over russens forstyrrelse av natteroen.

– Russen flytter seg rundt, og klagene gjelder i hovedsak musikk fra russebusser, sier operasjonsleder John Repstad.

Klagene kom i hovedsak fra Kristiansand, Grimstad og Arendal. Politiet var ute på mange av klagene, men hadde ikke kapasitet til å følge opp alle.

Julie Johansen

Tyver brøt seg inn mens huseiere sov

I løpet av natten har det vært innbrudd i en enebolig i Daleveien i Mandal.

Politiet ble varslet onsdag morgen og dro til adressen for å gjennomføre åstedsundersøkelse.

– Foreløpig uklart hva som er borttatt, opplyser operasjonsleder John Repstad.

NTB

Tiktok har svart på EU-ultimatum

I flere land har Tiktok kommet på banen med en ny app som fryktes å være avhengighetsskapende for barn. Foto: Damian Dovarganes / AP / NTB Foto: Foto: Damian Dovarganes / AP / NTB

EU er bekymret for at Tiktoks nye «Lite»-app kan gjøre barn avhengige og svekke mental helse. Nå har Tiktok gitt et svar til EU innen fristen på 24 timer.

Det er ikke kjent hva Tiktok har skrevet i svaret, hvor de ble bedt om å svare på EU-kommisjonens innvendinger.

Det er belønningssystemet i applikasjonen Tiktok Lite som vekker bekymring. Der kan brukerne få belønning for å se på videoer. Belønningen kan veksles inn i eksempelvis kuponger til nettbutikken Amazon, ifølge kommisjonens tjenestepersoner.

Hvis ikke selskapet sørger for tilstrekkelig bevis for at belønningssystemet ikke gjør barn avhengige, kan Tiktok bli avkrevd høye bøter, og tjenesten kan bli forbudt.

Mandag skrev det kinesisk-eide selskapet at de var skuffet over at kommisjonen stilte et 24-timersultimatum. De vektlegger at belønningssystemet ikke er tilgjengelig for barn under 18 år og at det er daglig grense i systemet.

Tiktok Lite er ikke tilgjengelig i Norge.

NTB

Seks av ti førerhundbrukere har hatt problemer med syklister

Halvparten av førerhundbrukerne unngår å bevege seg i gitte områder på grunn av frykt for syklister. Foto: Kyrre Lien / NTB Foto: Foto: Kyrre Lien / NTB

Mange med førerhund har opplevd ubehagelige hendelser med sykler eller sparkesykler, ifølge en undersøkelse. 43 prosent har blitt sneiet av en sparkesykkel.

– Undersøkelsen viser at sykler og elsparkesykler er et stort problem for førerhundbrukerne våre, sier daglig leder Tommy Henriksen ved Norges Blindeforbunds førerhundskole.

Han mener det er urovekkende at halvparten unngår å bevege seg i gitte områder på grunn av frykt for syklister. Én av tre går ikke ut deler av dagen, og mer enn én av fire gruer seg for å gå ut på grunn av dette.

Undersøkelsen ble gjennomført av Respons Analyse for Norges Blindeforbund i mars.

– En del førerhunder blir også preget og må i verste fall tas ut av tjeneste, sier Henriksen i en pressemelding.

Problemet er størst i de store byene.

Det er rundt 300 førerhundbrukere i Norge, og Blindeforbundet markerer Førerhundens dag onsdag 24. april.

NTB

Viktig Ukraina-pakke videre i Senatet i USA

Senatsleder Chuck Schumer sier at det er opp til Senatet å skape historie. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB

Den store støttepakken til Ukraina har fått flertall til å gå videre i Senatet i USA. Det samme gjelder milliardstøtte til Israel og Taiwan.

Avstemningen var siste bøyerunding før støttepakkene kan bli endelig vedtatt i Senatet. Det ventes å skje tirsdag eller onsdag.

Støttepakken til Ukraina er på 61 milliarder dollar. Samtidig kan Taiwan få en støttepakke på 8,1 milliarder dollar, og Israel får militær støtte på 13 milliarder dollar.

80 stemte for å sende pakken videre til endelig avstemning, mens 19 stemte imot. Senatet sendte også videre en pakke som kan innebære at det sosiale mediet Tiktok forbys.

Etter den prosedyremessige avstemningen sa senatsleder Chuck Schumer at «dette er et vendepunkt i historien».

– Vestlige demokratier står muligens overfor sin største trusselen siden slutten av den kalde krigen, sier Schumer.

Støttepakken ble vedtatt i Representantenes hus lørdag etter uker med forsinkelser og debatt. Etter behandlingen i Senatet havner saken på Joe Bidens bord. Han har lovet å undertegne støttepakkene raskt.