Store deler av landet har vinterferie de neste dagene. Men det blir langt mellom solstrålene.

– Det som preger været både i nord og sør for hele uka er en lavtrykkspreget værtype, sier vakthavende meteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt til NTB.

Det er særlig sør for Stad og Dovre at man vil merke disse lavtrykkene, mens man slipper noe billigere unna fra Nordvestlandet og lengre nordover.

Det sammenfaller godt med områdene som har vinterferie den kommende uka. Det er vinterferie i uke 8 i fylkene Oslo, Akershus, Østfold, Vestfold, Telemark, Agder, Møre og Romsdal og Trøndelag, samt det tidligere Sogn og Fjordane, skriver Timeanddate.

Perler på en snor

Lavtrykkene kommer som perler på en snor og fører med seg milde luftmasser og fuktighet. Det meste av nedbøren vil komme som regn i lavlandet, og helt opp til 800–1000 meter kan snøen bli ganske våt.

– Tirsdagen ser ut til å bli den våteste dagen på Vestlandet, mens det blir verst på fredag og kanskje også siste halvdel av torsdag på Østlandet. Det er ikke snakk om nedbør i bøtter og spann, men ganske mye, sier Haga.

Noen steder kan det komme opp mot 100 millimeter i løpet av uka. Meteorologen advarer om ishålke og overvann.

– Bakken er jo frosset mange steder. Når det kommer regn og snøsmelting finner ikke vannet et sted å renne, og det kan bli litt ugreit enkelte steder i uka foran oss, sier han.

Sjekk skredvarsel

I Nordvestlandet, Trøndelag og Nord-Norge blir det ikke like mye nedbørsaktivitet, og heller ikke like mildt. I kyststrøkene kan nedbøren komme som regn, mens i de indre strøkene blir det mer vinterlig preg.

Nedbøren gjør at meteorologen anbefaler folk å følge godt med på skredvarslene på varsom.no dersom de skal ferdes i fjellet. I tillegg advarer han om at det kan bli noe vind i forbindelse med lavtrykkene, noe som kan skape problemer med sikten.

Noe sol

Men bildet er ikke helsvart. Mandag ettermiddag og kveld, samt onsdag blir det noe mulighet for å se sola mellom skyene på Østlandet. Lørdag og søndag er det håp om det samme på Vestlandet.

– Det blir kanskje best på søndag for deler av Vestlandet. Oppholdsvær og sol med opp mot fem-seks varmegrader kan gi en litt vårlig fornemmelse, sier Haga.

Kristian van Pelt

Rykker ut til trafikkulykke

Nødetatene rykker ut etter melding om trafikkulykke langs Gjervoldstadveien i området Holum.

– Moped som har kjørt ut av veien, en person involvert. Vedkommende er våken og bevisst.

Det melder Tom Einar Gausdal, operasjonsleder ved Agder politidistrikt.

Ambulanse og politipatrulje er på stedet klokken 20.43.

- Fører blir tatt med av ambulanse, opplyser Gausdal.

NTB

Kristoff spurtet til seier i Belgia

Alexander Kristoff etter 4. etappe av Tour De France sist år. Foto: Fredrik Varfjell / NTB. Foto: Foto: Fredrik Varfjell / NTB.

Alexander Kristoffs bein kan fortsatt. 36-åringen spurtet inn til seier i rittet Elfstedenronde Brugge søndag.

I det 199,9 kilometer lange rittet spurtet Uno-X-rytteren inn til tiden 4.04.06 og seier foran belgieren Jarne Van De Paar og franskmannen Pierre Barbier.

Lars Gudmestad satt også i det aller fremste feltet og kom inn til 9.-plass på samme tid.

Seieren til Kristoff sikret det norske profflaget sårt tiltrengte 125 UCI-poeng. Gudmestads 9.-plass ga 25 UCI-poeng.

Uno-X stilte med totalt sju ryttere i rittet.

Trine Vasby

Måtte taues til land

Båten taues til havn Foto: Redningsselskapet Mandal

En uheldig båteier måtte søndag ha hjelp av Redningsselskapet i Mandal, på grunn av fremdriftsproblemer. Mannskap på redningsskøyta Bill tauer båten trygt til Mandal havn, melder de selv på X kl. 12.51.

Trine Vasby

Mann bortvist fra sentrum

En mann ble kl.22.16 lørdag innbragt til arresten etter brudd på pålegg. Han var bortvist fra en privat adresse etter å ha vært involvert i et slagsmål der. Siden mannen ikke etterkom bortvisningen, ble han kjørt i arresten og anmeldt, melder politiets operasjonssentral.

Trine Vasby

Bortvist fra sentrum

Klokken 02.43 natt til lørdag ble to personer bortvist fra Mandal sentrum. De var uønsket på et utested fordi de hadde kranglet og oppført seg dårlig, melder politiets operasjonssentral.

Trine Vasby

Fartskontroll på gamle E39

Utrykningspolitiet har hatt fartskontroll i 70-sonen ved Aurebekk i Mandal. 18 bilførere fikk forenklet forelegg. Høyeste hastighet ble målt til 88 kilometer i timen, melder politiets operasjonssentral.

Geir Willy Haugen

Fire fraktet til legevakt

Brannvesenet på plass etter melding om brann. Foto: Signe Marie Rølland

– Vi fikk melding om bygningsbrann og slo full alarm. Da vi kom til stedet, hadde de som jobber her slukket brannen, og det var bare røyk igjen, sier brannsjef Terje Spilling til Lindesnes avis.

Brannvesenet rykket fredag formiddag ut på melding om brann i Mandal sentrum. Det ble slått full alarm, men den ble avblåst før neste bil hadde forlatt brannstasjonen.

Operasjonssentralen ved Agder politidistrikt meldte klokken 10.44 at alle beboere var ute av huset og at brannvesenet har kontroll på stedet.

– Brannårsaken er fortsatt ukjent, og vi etterforsker saken. Fire personer er sendt til legevakta for en sjekk, alle er oppegående og det er ikke snakk om brannskader, sier innsatsleder Geir Ljungqvist i politiet til Lindesnes avis.

Ifølge ham, skal det være snakk om en slags ulmebrann uten store materielle skader.

Brannsjef Terje Spilling på stedet. Foto: Signe Marie Rølland
Geir Willy Haugen

Mistenkt for ruskjøring uten førerkort

En bilfører ble i natt kontrollert av politiet ved Vestre Skogsfjord. Vedkommende er mistenkt for kjøring i ruspåvirket tilstand.

Føreren ble fremstilt for legeundersøkelse, og politiet oppretter sak på forholdet. Bilisten skal heller ikke ha gyldig førerkort, melder operasjonssentralen ved Agder politidistrikt.

NTB

Flere mener det er viktig å produsere egen mat i Norge

Over 81 prosent av de spurte mener at det er viktig eller svært viktig at vi er selvforsynte og produserer vår egen mat her i landet, viser en ny undersøkelse. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB

Over 80 prosent mener det er viktig at vi produserer vår egen mat i Norge, viser en ny undersøkelse. Andelen har steget fra i fjor.

Over 81 prosent av de spurte mener at det er viktig eller svært viktig at vi er selvforsynte og produserer vår egen mat her i landet, viser undersøkelsen, som InFact har utført for Nationen.

Det er en økning på 8,3 prosentpoeng fra i fjor. Da svarte nesten 73 prosent at selvforsyning er viktig eller svært viktig.

3 prosent svarer at det er helt uviktig.

Mens hele 88 prosent av kvinnene mener selvforsyning er viktig eller svært viktig, mener 75 prosent av mennene det samme.

NTB

Fare for ild i tørt gress

Vær spesielt forsiktig med åpen ild der det ligger tørt gress eller løv fra i fjor, melder Yr. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB Foto: Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB

Gult farevarsel om gress- og lyngbrannfare er sendt ut for deler av Østlandet og Sørvestlandet.

I varmt og tørt vær tørker det fort opp på bakken. Vær spesielt forsiktig med åpen ild der det ligger tørt gress eller løv fra i fjor, melder Yr.

Varselet gjelder fra Austevoll i Vestland fylke og langs kysten og inn i landet helt ned til Agder. På Østlandet omfattes hele Oslofjord-området godt inn i landet og videre opp til Lillehammer-traktene.

Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) setter ekstra beredskap med ett helikopter på sin base i Værnes og ett på basen i Sauda/Voss kommende helg, fra 3.–5. mai.

Den faste beredskapsmaskinen er på Torp, opplyser DSB.

NTB

Nesten en av fire norske biler er eldre enn 16 år

Flere av bilene som i dag brukes på norske veier, burde vært vraket mener Naf som etterlyser høyere vrakpant. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Foto: Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB

Norske biler har i snitt blitt to år eldre siden årtusenskiftet. Nå vil Naf ha høyere vrakpant.

I Norge var det i 2023 registrert 2.841.502 personbiler. Av disse var 651.633 biler 16 år eller eldre. Det tilsvarer 23 prosent av bilparken.

– Dette er ikke bra for verken trafikksikkerheten eller miljøet, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i Naf.

I 1999 var gjennomsnittsalderen på bilparken i Norge 9,9 år. I 2023 hadde den økt til 11 år.

– Det er altfor mange gamle biler på veiene. Vi vet at nyere biler er langt mer sikre i trafikken enn gamle biler. Derfor må vrakpanten settes opp, sier Sødal.

Vrakpanten for personbiler har stått stille på 3000 kroner siden 2013.

Siri Wichne Pedersen

Innbrudd i sentrum

– Uvedkommende har tatt seg inn i en bygning som er under restaureringer i Store Elvegate i Mandal, melder politiets operasjonsleder Miriam Stausland i Agder politidistrikt.

Politiet gjennomfører en åstedsundersøkelse onsdag formiddag.

– Det er stjålet en del verktøy fra stedet, melder operasjonslederen.

NTB

Ingen streik i kommunene – enighet mellom KS og LO, Unio og YS

Forhandlingslederne i kommuneoppgjøret før forhandlingsstart i april. F.v.: Geir Røsvoll leder i Unio, Tonje Leborg, leder i Akademikerne, Trond Ellefsen leder i YS, Mette Nord, leder i Fagforbundet og Tor Arne Gangsø, direktør i KS. KS er nå enige med alle disse unntatt Akademikerne. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: Foto: Heiko Junge / NTB

Kommunenes organisasjon KS og arbeidstakerne i LO, Unio og YS er enige om et sentralt tillegg på 5,2 prosent, på linje med frontfaget.

Det betyr en lønnsøkning på minst 22.000 kroner for 400.000 kommunalt ansatte. I tillegg er det sikret enighet om at kommunene skal utarbeide kompetanseplaner på alle nivåer, noe flere av arbeidstakerorganisasjonene har vært opptatt av.

– Det har vært krevende, men konstruktive forhandlinger for å klare å forene svært ulike krav. Resultatet gir alle grupper i kommunesektoren reallønnsvekst, med god lønnsutvikling for både lavtlønte og ikke minst utdanningspersonell, sier arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i KS.

Fornøyde arbeidstakere

Også arbeidstakerorganisasjonene sier seg fornøyde.

– Dette er et rettferdig og godt lønnsoppgjør for hele laget. Gjennom forhandlingene er vi blitt enige med arbeidsgiver om en avtale som sikrer medlemmene våre økt kjøpekraft, og som har en god fordeling mellom de ulike yrkesgruppene i kommunesektoren, sier LO Kommunes leder, Mette Nord.

– Vi fikk innfridd vårt krav om en klar reallønnsvekst, og vi fikk også til en prioritering til fordel for dem med lengst utdanning og lang ansiennitet. Vi mener derfor dette er et akseptabelt resultat for våre medlemmer i Unio kommune, sier Unios forhandlingsleder Geir Røsvoll.

– Vi er fornøyd med at oppgjøret etter krevende forhandlinger sikrer reallønnsvekst som gir mer i lommeboken for den enkelte. Det var viktig for våre grupper nå, sier leder Trond Ellefsen i YS Kommune.

Mekling hos Akademikerne

I natt valgte Akademikerne å bryte det sentrale oppgjøret, så deres oppgjør med KS går nå til mekling – men dette gjelder kun 6000 ansatte. Det sentrale kommuneoppgjøret gjelder ikke Oslo kommune, der det også har vært brudd så oppgjøret går til mekling.

Reallønnsvekst har vært en viktig kampsak for arbeidstakerorganisasjonene i år. Hvis anslaget Teknisk beregningsutvalg har kommet med for prisvekst i år – 4,1 prosent – treffer, vil den gjennomsnittlige reallønnsveksten bli på 1,1 prosent med dette oppgjøret. Men både Norges Bank og Statistisk sentralbyrå (SSB) mener prisveksten ender enda lavere. I så fall blir reallønnsøkningen enda høyere.

Reallønnsutviklingen er hvor mye mer eller mindre du sitter igjen med når prisveksten har tatt sitt.

NTB

To barnehagebarn i Hønefoss har fått meslinger – FHI varslet

Det har blitt påvist to tilfeller av den svært smittsomme sykdommen meslinger i en barnehage i Ringerike kommune. Folkehelseinstituttet (FHI) er varslet.

Ringerikes Blad meldte om meslingtilfellene mandag, og barnehagen skal ha blitt varslet fredag.

Barn og ansatte som ikke var vaksinert mot viruset fikk da tilbud om å vaksinere seg. Kommunen følger med på situasjonen, men anser den som under kontroll.

– Vi er varslet om smittetilfellene i Hønefoss, og har bistått med råd til kommuneoverlegen, sier FHI-overlege Tone Bruun til Dagbladet.

Viruset er på frammarsj i Europa, og ble påvist i Sverige i mars.

Siri Wichne Pedersen

Tyveri av påhengsmotorer

Politiet er på vei til åstedsundersøkelser i en båthavn på Skjernøy.

– Vi er snart fremme på stedet. Det skal ha blitt stjålet mer enn én påhengsmotorer fra båthavnen i Dyrstadvågen, sier operasjonsleder Tom Einar Gausdal til Lindesnes avis onsdag morgen.

Det har ellers vært en rolig natt til 1. mai i Lindesnes kommune.

– Det har vært en veldig grei natt, sier Gausdal.

NTB

Dette skjer i dag

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Foto: Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Det er 1. mai i dag, noe som markeres over hele landet. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) tar i dag turen til Torsnes i Fredrikstad, Sarpsborg og Moss. Statsministeren skal holde hovedtalen i Folkets Hus på Torsnes.

Handala seiler fra Oslo

Båten Handala fra organisasjonen Ship to Gaza seiler i dag fra Oslo mot Gaza, «for å bryte den folkerettsstridige blokaden – og som en protest mot det pågående folkemordet palestinerne er utsatt for», som organisasjonen skriver.

20 år siden siste EU-utvidelse

Det er i dag 20 år siden EU fikk ti nye medlemmer: Kypros, Estland, Latvia, Litauen, Malta, Polen Slovakia, Slovenia, Tsjekkia og Ungarn.

3. runde i NM i fotball for menn

1. mai spilles 16 kamper i NM i fotball for menn. Blant kampene er Bodø/Glimt – Lillestrøm, Fredrikstad – Rosenborg, Levanger – Brann, Sogndal – KFUM Oslo, Hødd – Molde, Sandnes Ulf – Odd, Strømsgodset – Kristiansund og Vålerenga – Tromsø.

Foto: Bernd Thissen/dpa via AP/NTB Foto: Foto: Bernd Thissen/dpa via AP/NTB

Mesterligaen i fotball

Borussia Dortmund (Tyskland), med norske Julian Ryerson i troppen, møter Paris Saint-Germain (Frankrike) i den første av sine to kamper i semifinalen i Mesterligaen.

NTB

Kraftig konkurshopp i april

Etter en nedgang i antall konkurser i mars, økte antallet med over 50 prosent i april, viser nye tall. Oppgangen skjedde i nesten alle bransjer.

Målt i antall konkurser er det ikke overraskende bygg og anlegg som topper data- og analyseselskapet Dun & Bradstreets liste, skriver Dagens Næringsliv.

I denne bransjen var det i april 118 konkurser, noe som er 35 flere enn samme måned i fjor, eller 42 prosent.

Men det er andre bransjer, som eiendom og engros/lagring, som øker mest målt i prosent. Her er antall konkurser mer enn doblet, mens antall konkurser i industrien følger like etter, med en økning på 80 prosent.

Analyseselskapet spår at det i år vil være 13 prosent flere konkurser enn gjennomsnittet de siste tre årene.

– Vi har sett høye konkurstall innen bygg og anlegg ganske lenge, og nå begynner utfordringene for alvor å smitte over på andre bransjer, blant annet med mer enn en dobling i antall konkurser innen eiendom, sier Kari Mette Almskog i Dun & Bradstreet.

NTB

Få tror dagens unge får det bedre enn sine foreldrene

71 prosent av befolkningen tror at de som er unge i dag, får det tøffere enn foreldrene sine, ifølge en ny undersøkelse. Foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB

Over sju av ti tror at de som er unge i dag, får det tøffere enn foreldrene sine. Det kommer fram i en ny undersøkelse gjort for Klassekampen.

Hele 71 prosent av befolkningen tror at de som er unge i dag, får det tøffere enn foreldrene sine. Bare 16 prosent tror at dagens unge får enklere liv enn generasjonen før, skriver Klassekampen.

I undersøkelsen som er gjennomført av Sentio Research, kommer det fram at pessimismen er jevnt fordelt i befolkningen. Uansett alder, bosted eller politisk preferanse mener rundt sju av ti at de unge vil få det vanskeligere.

Den eneste gruppa som skiller seg ut, er personer som tjener over 1,5 millioner kroner i året. Her tror «bare» 63 prosent at de unge får det tøffere.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) har kjøpekraften økt jevnt og trutt siden 1990-årene, da dagens foreldregenerasjon var unge. Fra 1990 til 2014 økte medianhusholdningens inntekt med 68 prosent, mens utviklingen det siste tiåret har stått i ro.

NTB

Undersøkelse: Flertallet mener eldre er underrepresentert i mediebildet

Et flertall blant Norges befolkning mener at eldre er underrepresentert i mediebildet. Foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB

Et flertall blant Norges befolkning mener at eldre er underrepresentert i mediebildet. Det kommer fram i Medieundersøkelsen 2024.

Ifølge undersøkelsen svarer 13 prosent at eldre er «svært underrepresentert», mens ytterligere 41 prosent mener at de er «noe underrepresentert».

Til sammen er det 54 prosent som svarer en av de to kategoriene. Bare fem prosent mener at eldre er overrepresentert i mediebildet.

Men det er ikke bare befolkningen som helhet som mener dette. Også blant norske journalister mener flertallet (52 prosent) at eldre er underrepresentert.

Redaktørene er derimot mindre kategoriske: 38 prosent mener eldre er underrepresentert, men litt flere mener de er passe representert i mediebildet.

Undersøkelsen, som er utført av Respons Analyse på oppdrag fra Nordiske Mediedager, presenteres på mediedagene 2. mai.

Julie Johansen

Oppgraderer mobilnettet – kan påvirke dekning

Kartutsnitt som viser hvilke områder som kan bli berørt. I røde områder kan dekningen forsvinne helt, mens det i oransje områder vil kapasiteten reduseres.

Torsdag 2. mai klokken 08.00 går Telenor i gang med å oppgradere mobilnettet i Lindesnes kommune. I den forbindelse kan noen oppleve perioder med lavere kapasitet eller ingen dekning.

Det opplyser kommunen på sin nettside mandag formiddag.

Oppgraderingen gjøres for at flere skal få tilgang til 5G og bedre kapasitet enn 4G.

Arbeidet skal etter planen være ferdig torsdag 16. april. Det antas at det vil være mest forstyrrelser på nettet i dagene rundt 15. mai.

Telenor varsler kunder som har trådløst bredbånd og mobilabonnement som de forventer vil miste dekning.