Men de jobber, enten det gjelder salg av toalettpapir og tørkeruller, eller det gjelder et gigantloppemarked 24. september.

– For da stiller vi med 100 meter med lopper, fordelt på rundt 50 elever som selger egne ting. Jeg kommer til å stille med en del tøy jeg ikke lenger har bruk for, sier Sarah Ree i 9. klasse på Vassmyra ungdomsskole.

– Og jeg skal kvitte meg med en iPad mini, legger Guro Brokke til.

For en sju dagers reise til Polen med innlagt Tyskland og Berlin-besøk koster. Hver elev får altså egen stand på loppemarkedet med ting de selv har valgt å selge. Det kommer også til å være kafé med salg av diverse godsaker. Næringslivet har villig sponset med forskjellige ting til kiosk og gevinster til loddsalg. I tillegg blir en av loppene, fra hver av elevene, auksjonert bort i løpet dagen.

– Hvilke forventninger har dere til turen?

– Tror turen vil spleise oss godt sammen. Og samtidig, at vi virkelig får lære noe om Holocaust og om de flere millioner jødene, polakkene og sigøynerne som døde i konsentrasjonsleirene. Mellom én og to millioner bare i Auschwitz, sier Thea Desiré Høksås.

120 blir med på turen. 68 elever og hele 52 foresatte.

Polenturen blir i regi av Aktive Fredsreiser, og foreldrerepresentasjonen skal blant annet bidra til en fornuftig debriefing av det som kan bli uhyre sterke inntrykk for elevene, bekrefter mor, Lise Farestad i Polenkomiteen.

Den tyske 17-talls filosofen Hegel sa at «det eneste vi lærer av historien, er at vi intet lærer av historien». Mulig 10. klasse på Vassmyra neste år nettopp skal gjøre ordene til skamme.