MANDAL/LINDESNES: Vest-Agder-museet ble overrakt prisen Årets museum 2016 av statssekretær Bård Folke Fredriksen under åpningen av Det nasjonale museumsmøtet på Krona, Romsdalsmuseet onsdag kveld. I vårt distrikt er det tre museum under Vest-Agder-museet: Mandal Museum og Vigeland Hus i Mandal og Sjølingstad Uldvarefabrik i Lindesnes.

– Vi synes dette er kjempegøy, og det er stor stas for oss. Prisen deles ut til museum som er engasjerte og samfunnsbevisste i alle ledd, og vi har vært nominert sammen med to andre svært gode kandidater, sier avdelingsleder ved Sjølingstad Uldvarefabrik, Sylvi Sørensen.

Vest-Agder-museet fikk prisen i konkurranse med Skimuseet i Oslo og Sør-Troms Museum. I juryens begrunnelse heter det at de nominerte utmerker seg ved en tydelig samfunnsrolle, og de er kompetente og strategiske i sitt arbeid. Alle de tre er nyskapende og viser vilje til å gå nye veier i formidlingen av samlingene sine.

Ambisiøst museum

Juryen understreker at vinneren er et ambisiøst museum med tydelig formulert –og utført – samfunnsoppdrag. Museet har som et tydelig mål å bidra til en «positiv samfunnsutvikling», og tør å sette tabubelagte og vanskelige deler av historien på dagsordenen.

– Vi jobber nå med et fattigdomsprosjekt, som vår formidlingsleder Judith Seland Nilsen har vært sterkt involvert i. Dette blir snart en utstilling. Vi ønsker å ha fokus på den utfordrende historien, men også teknologi og industriell historie. Vi ønsker å være synlige i samfunnet, sier Sørensen.

– For tiden er også ullvarefabrikken under oppgradering etter å ha fått midler fra Riksantikvaren, fortsetter hun.

Binder sammen flere historier

Ifølge juryen viser Vest-Agder-museet viser hvordan man kan lykkes i å binde sammen svært ulike museumsenheter til én samlet og samkjørt organisasjon selv om avdelingene er spredd over hele fylket. Museet har stor spennvidde i sine tilbud og sitt arbeid.

Juryen for årets museum består av stortingsrepresentant Svein Harberg (leder), museumsdirektø Isabella Nilsson fra Göteborgs konstmuseum og Haakon Bekeng-Flemmen, tidligere kulturredaktør i Klassekampen. Sekretær for juryen er Liv Ramskjær, generalsekretær i Norges museumsforbund.

Direktør ved museet, John Olsen, synes prisen er gledelig av flere grunner.

— Dette er en pris for hele museet, alle avdelingene inkludert de ansatte og frivillige! Det er positivt at museets arbeid blir lagt merke til både som en samfunnsaktør og for å sette fokus på de utfordrende historiene, men også den løpende driften med å ta vare på de tekniske industrielle kulturminnene, samlingene og bygningene. Prisen henger også veldig høyt da det er pris fra «våre egne» medspillere, sier Olsen i en pressemelding.

For tiden holder Vest-Agder-museet utstillingen "Bak fasaden" i Buen kulturhus. Denne blir stående til 9.otkober.

LES OGSÅ: