– Oslo politidistrikt er kjent med truslene som er angitt på et åpent nettsted. Vi jobber med å undersøke truslene og har også tett dialog med PST, skriver operasjonsleder Sven Christian Maximilian Lie i Oslo politidistrikt i en melding til mediene.

Truslene er rettet mot muslimske trossamfunn, opplyser operasjonsleder Øyvind Hammervold til NTB.

Han sier politiet har «en god formening om hva dette går i», men er tilbakeholden med mer konkret informasjon om hvor truslene er rettet.

Tidligere nasjonal væpning

Politidirektoratet hadde allerede besluttet nasjonal bevæpning under id-feiringen mellom 9. og 13. april. Etter at det lørdag ble fremmet trusler mot muslimske trossamfunn, er tiltaket framskyndet til å gjelde allerede fra lørdag ettermiddag.

– Bakgrunnen er trusler fremsatt mot muslimske trossamfunn, og at det i neste uke er den muslimske høytiden Eid al-fitr. Politiet er i dialog med PST om truslene, skriver fungerende beredskapsdirektør Jørn Schjelderup i Politidirektoratet.

Politiet viser til at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i en trusselvurdering vurderer høytider og merkedager hvor mange mennesker samles, som aktuelle terrormål.

Muslimske høytider er nevnt som eksempel på slike merkedager.

PST jobber med saken

– Vi samarbeider med PST for å avdekke hva dette faktisk går i. På bakgrunn av truslene har patruljene fått bevæpning og økt årvåkenhet, sier Hammervold.

PST ble kjent med truslene tidligere lørdag og jobber med saken, bekrefter seniorrådgiver Martin Bernsen overfor NTB. Han vil ikke gå inn på om det er spesielle trekk med den konkrete trusselen som gir grunn til å ta den på alvor.

En politipatrulje utenfor World Islamic Missions moské i Oslo. Det ble lørdag innført nasjonal bevæpning av politiet etter at det er blitt fremmet trusler mot muslimske trossamfunn. Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Vi forsøker å finne ut hvem som står bak og om det er noen realitet i dette. Det gjør vi blant annet ved å sette den i sammenheng med annen informasjon vi har. Vi samarbeider tett med Oslo politidistrikt, sier han.

Lørdag morgen har en post på en sosiale medier-plattform blitt spredt av mange, ifølge VG : En bruker skal ha lagt ut et bilde av våpen med en lapp som skal vise at dette er tatt i Norge.

Brukernavnet spiller på at forfatteren ønsker å begå voldshandlinger mot muslimer, og profilbildet er av en kjent terrorist.

Lagt ut på Discord

– Vi gjør vurderinger av alle trusler vi får inn. De truslene som er av denne karakter, tar vi alvorlig, og da er vi nødt til å jobbe med dem. Men det er for tidlig å si om dette er reelt eller ikke, understreker Bernsen.

Ifølge TV 2 ble truslene framsatt på Discord, en chatplattform som ofte blir brukt i forbindelse med videospill. I teksten fremsettes det som oppfattes som en trussel mot muslimske trossamfunn.

Oslo-politiet har iverksatt de tiltak de mener er nødvendig, ifølge Lie.

– Det vil være en løpende vurdering om behovet for eventuelle øvrige tiltak. Politiet har økt årvåkenhet og følger med, skriver han.

Politi utenfor moskeer

Lørdag ettermiddag var bevæpnet politi på plass utenfor World Islamic Mission på Tøyen, skriver Avisa Oslo. Styreleder Khalid Hussain Syed er kjent med meldingen som ble lagt ut på nettet.

– Vi fikk en melding om dette via personer som så det på nettet. Vi har informert politiet, og de vet om saken. Vi føler vi må holde oss sikre i moskeen. Vi kan ikke gjøre mer og ser an hvordan dette går, sier han til avisa.

VG melder at politiet også er utenfor Islamic Cultural Centre i Tøyenbekken.

– Det er veldig trist å ikke kunne føle seg trygg i eget bedehus. Mange ønsker å gå til moskeen og be, som er spesielt viktig under ramadan. Mange gleder seg til id som nærmer seg, men er samtidig bekymret, sier talsperson Ayusha Umme Awan i ICC til VG.

Støre orientert

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er orientert om at den midlertidige bevæpningen av politiet under årets id-feiring er fremskyndet.

– Alle trusler, uansett form, er uakseptable. Det skal være trygt å utøve sin religion i Norge. For mange muslimer er id en tid for fellesskap, solidaritet og takknemlighet. Truslene som har kommet, står i sterk kontrast til det. Det er uakseptabelt og hører ikke hjemme i Norge, sier Støre i en melding til flere medier.

Han forteller at regjeringen holdes orientert om truslene.