– I 2008 var vi klare til å bygge butikk og leiligheter, men da finanskrisen kom ble planene skrinlagt. Nå er vi klare for å realisere fjellhotell, restaurant, butikk, leiligheter og kontorer på Kapellodden. For meg er dette en superhobby, sier Sandvik, som ønsker å utvikle stedet gjennom selskapet Haakonseter AS som ble startet i 2017.

Kapellodden ligger sentralt plassert på Bortelid, der matbutikken i dag holder til.

Krever 800 kvadratmeter

Eiendomsutvikleren fra Kristiansand legger ikke skjul på at prosessen har vært lang og noe kronglete. Spesielt da Åseral kommune for noen år siden satte krav om doblet næringsareal på tomten.

– Kravet om næringsareal økte da fra 400 til 800 kvadratmeter (kvm). Med 400 kvm hadde jeg fullfinansiering, men kravet gjorde hele prosjektet vanskeligere å realisere, men samtidig mer spennende og morsomt. Samtidig har jeg brukt mye tid på å finne noe som kan være bærekraftig og fornuftig rent økonomisk. Jeg har blant annet brukt en masteroppgave om fremtidige muligheter for Kapellodden som mye av grunnlaget for planene, men også tett samarbeid med ordfører i Åseral og næringssjefen, sier Sandvik.

25 hotellrom

Planene han landet på er følgende:

  • To store næringsbygg. Ett bygg med fjellhotell, åtte leiligheter og kontorer. Hotellet vil ha 25 rom med plass til tre personer. En overnatting vil koste rundt 600 kroner per natt.

  • I det andre bygget er det planlagt en stor kolonialbutikk på 350 kvadratmeter, restaurant med «takeaway» og ti leiligheter.

  • Parkeringskjeller under byggene.

  • Utbyggingen er beregnet til 48 millioner kroner.

Om få måneder settes spaden i jorda.

– Vi starter å grave ut parkeringskjelleren til våren. Fjellhotellet, leilighetene og kontorer vil bli realisert først, slik at de nye driverne av butikken kan holde på så lenge som mulig. Når det er økonomisk mulig vil vi bygge det andre næringsbygget, sier Sandvik, som ønsker å trekke til seg utenlandske hotellgjester.

– Vi skal være så billige at tyske turister vil overnatte hos oss, sier han.

– Ingen «Walk in the park»

Han mener det første næringsbygget skal stå ferdig om tre år, og at år 2025 er realistisk med tanke på å realisere resten av prosjektet.

– Du er ikke litt skeptisk til å investere så mye penger i hotell på Bortelid?

– Nei. Altså, det blir ingen «walk in the park». Vinteren vil ikke bli noe problem, men vi satser på å lage Bortelid til et helårssted. Det er store planer for området, blant annet med konsertscene på tjønna her. Jeg tror det kan bli rått, sier han.

Geir Jakobsen fungerer som prosjektleder for satsingen på Kapellodden.

Selskapsnavnet Haakonseter baseres på hans beundring og vennskap med kommunens avdøde kunstner Haakon Thorsland.

– Åserals største visjonær

Kunstneren bygde blant annet hotell på nabotomten på 1970-tallet.

– Jeg kjente Haakon Thorsland personlig og har drukket noen kaffekopper sammen med han. Han var Åserals største visjonær og langt forut sin tid. Med utbyggingen ønsker vi å ære ham og ta hans planer videre, sier Eivind Godtfred Sandvik.

Prosjektet til Sandvik har fått 1,8 millioner kroner i tilskudd fra Åseral kommune.

Kommunen kan dermed få sitt andre hotell i løpet av få år. Nylig stod Eikerapen Gjestegard ferdig, og i tillegg har Ljosland fjellstove åtte hotellrom på Ljosland.

– Heier på dem

Åseral-ordfører Oddmund Ljosland beskriver satsingen som «kraftig» og sier han har stor tro på både planene og initiativtakerne.

– Jeg tenker det er moro at noen våger å gå mot strømmen. Hvis alle skulle tenke på hva som er riktig å satse på ville Åseral vært forlatt for lenge siden. Jeg heier på dem, understreker ordføreren.

Tro på prosjektet: Oddmund Ljosland, ordfører i Åseral kommune, har tro på hotell-investeringene på Bortelid. Foto: Dag Lauvland