De frivillige hjelperne ved Stiftelsen Langenes Arbeidskirke er opprørt etter at politikerne ikke har fremmet vedtaket fra august i storkommunen. Kommunen aksepterte å ta på seg det økonomiske ansvaret for bygget, driften av bygget og vedlikeholdet.

– Nå håper vi at politikerne står frem og opprettholder dette vedtaket, understreker Sverre Falch, leder i Stiftelsen Langenes Arbeidskirke.

Mer konkret etterlyste kirken en kirketjener i 50 prosent stilling kommunalt, som da vil holde bygget rent og klart til kirketjenester. De etterlyser en årlig sum på 700.000 kroner. Nåværende Søgne kommune aksepterte og vedtok dette tilskuddet, men men kommunedirektøren har så langt ikke tatt vedtaket med seg i budsjettet til nye Kristiansand.

Under sammenslåingen av kommunene har kirkene hatt sin egen fellesnemnd, hvor saken også har vært innom. Kirkevergen i Kristiansand støtter dette fullt ut.

– Men så har vi kommunedirektøren som ønsker å stryke denne posten. Langenes Arbeidskirke er den eneste av kirkene i den nye kommunen som er organisert som en stiftelse. Men det forventes at alle kirkene behandles likt og at driftsformen blir harmonisert gjennom hele kommunen, forklarer Solveig Sagatun, leder av Søgne Menighetsråd.

Solveig Sagatun (f.v.), Finn Georg Birkeland, Einar Skarpaas og Sverre Falch ønsker å bruke frivilligheten til annet enn å skifte lyspærer og å vaske vinduer. Foto: Sebastian Faugstad

Vil nytte frivilligheten bedre

Over de siste årene har det blitt dårligere økonomi i kirka. Det er også kommet et fallende engasjement, særlig blant den yngre generasjonen, rundt dette med dugnadsånden.

– Stiftelsen går akkurat i balanse økonomisk. Så det betyr at vi ikke har muligheter for videre vedlikehold. Vi ønsker jo mye inntekter fra julemesse og faste givere til bedre kvalitet på aktiviteter og arrangementer. Rett og slett å bruke frivilligheten på noe mer meningsfullt enn renhold og vedlikehold, forklarer Sverre Falch.

– Kirka er bygd på dugnad og innsamlede midler, og har vært i drift på dugnad og frivillig basis i 30 år. Nå er det forsåvidt nok. Vi ønsker heller å kunne bruke de menneskelige ressursene på innholdet, forteller Finn Georg Birkeland.

Leder av Søgne Menighetsråd Solveig Sagatun, og Leder av Stiftelsen Langenes Arbeidskirke Sverre Falch, er bekymret for fremtiden til kirken. Foto: Sebastian Faugstad

– Alle er innom i oppveksten

– Vi har snakket mye om bygget som en kirke, men det er mye mer. Det er et grendehus, det eneste forsamlingslokale mellom Vågsbygd og Søgne Gamle Prestegård. Alle ungdommer på Langenes er innom her iløpet av oppveksten, sier Falch.

– Selv om jeg bor helt ut på Ausvigheia er jeg jo her hele tiden, og nytter meg bygget hyppigt, tilføyer Sagatun.

– Etterhvert vil utgiftene overstige inntektene

Arbeidskirken har 230 aktiviteter i året. Økonomisk sett føler de som i dag drifter kirken på en frivillig basis seg usikre på fremtiden.

– Fra de ulike initiativene får vi jo inn rundt det samme hvert år, blant annet gjennom julemesser. Kronen blir jo mindre verdt for hver dag. Etterhvert vil utgiftene overstige inntektene, sier Falch.

– Det står i fare for at det kan bli mindre aktiviteter. I verste tenkelige scenario vil all økonomien ende opp med å gå til drift og vedlikehold, kommenterer Birkeland.

– Nå regner vi med politikerne er sitt ansvar bevisst og følger opp vedtaket fra Søgne kommune, avslutter Falch.

Fikk ikke rom i budsjettet

– Langenes er jo en arbeidskirke som blir drevet på eget vilkår. Det har ikke vært i samarbeid med det norske kirkefellesskapet, og er en stiftelse som har ansvar for egen økonomi, svarer kommunedirektør Camilla Dunsæd.

Kommunedirektøren forklarer at det ikke fantes rom for prioritering i budsjettforhandlingene.

– De har jo søkt om disse tilskuddene, som har blitt videreført til fellesnemnda. Vedtaket ble fatta i Søgne kommune, og ble tatt til vurdering, men vi fant i budsjettforhandlinga at kommunen vil gå 276 millioner i minus i den neste fire-års perioden. Dette er er tiltak vi ikke har noe rom for å få inn, forklarer hun.