– Vi som driver i utkanten har et annet fokus, det handler mer om å holde liv i bedriften. Det er ikke noe mål å ta ut noen store gevinster med det kundegrunnlaget vi har, forteller dagligleder, butikkeier og bygdeutvikler Vidar Finsådal.

Etter oppgradering av nye tanker og pumpe viser Finsland Bensin til en økende omsetning, men har et variert forhold til driftsresultater. Fra 2017 til 2018 økte omsetningen med 2,5 mill kroner men resultatet økte kun med snaue 100.000 kr.

– Det har aldri handlet om økonomien. Det handler om å holde liv i bygda. Å kunne ha et levende sentrum. Det å ha en nærbutikk, en bensinstasjon, og et tilbud om mat nær hjemmet er viktig for at bygda ikke skal fase ut, forklarer han.

Vidar Finsådal forteller det befinner seg omkring 150 elever på skolen i Finsland i dag , og at bedriften derfor er helt avhengig av å kunne få litt drypp fra trafikk som kjører gjennom. Foto: Sebastian Faugstad

Tilrettelegger for de lokale

Finsland er en liten bygd. Finsådal sier det befinner seg omkring 150 elever på skolen i dag, med stor variasjon i elevkullene.

– Derfor er vi helt avhengig av å kunne få litt drypp fra trafikk som kjører gjennom, selv om den også er svært liten her, forteller han.

Dessverre for bedriften velger de fleste å kjøre gjennom Setesdalen eller Marnardal på vei til Kristiansand. Mange av finslendingene pendler til Kristiansand, og har derfor også mulighet til å stoppe på de større bedriftene på vei hjem.

– Vi er derfor også avhengige av å kunne legge opp bedriften etter de lokale kundenes ønsker, og at kundene ser tilbudet som viktig nok, ellers går det ikke, forklarer han.

Nøkkeltall – Finsland Bensin

(i hele tusen)

År20172018
Omsetning7.60210,107
Resultat før skatt39130

– 2019 blir krevende grunnet anleggsarbeid i sentrum, og vi styrer derfor mot et 0-resultat, kommenterer Finsådal.

Finsland Bensin viser til en økende omsetning, men har et variert forhold til driftsresultater. Fra 2017 til 2018 mistet bedriften nærmere en million i resultater før skatt, men likevel økte omsetningen med nesten 100.000 kroner. Foto: Sebastian Faugstad

I utvikling, ikke avvikling

Som med mye annet blir spørsmålet om hvor Finsland står etter kommunesammenslåingen tatt opp. Men Vidar Finsådal har ikke noe tro på at dette kommer til å påvirke negativt.

– Vi har dannet gruppen «toppen av Kristiansand», som har fått en utrolig god dialog med den nye kommunen. Men jeg har alltid sagt at det er opp til de som bor her oppe, hvilken posisjon de ønsker seg i kommunen. Det er klart at det er folkene som bor her som skiller en bygd i utvikling, kontra en i avvikling, understreker Finsådal.

Songdalen kommune søkte statlig støtte fra Miljødirektoratet for å sikre et frilivsområde i Kilen. Søknaden ble sendt i år, det ble gitt tilsagn og det ligger nå øremerkede bevilgninger, men på grunn av en feil i søknaden blir dette sendt på nytt igjen gjennom nye Kristiansand.

Men det jobbes nå med en plan om å utbre stranden som ligger her, få lagt opp et amfi og tilrettelegge et område utforming for barn, unge og eldre.

Mange i lokalbefolkningen kan faktisk se tilbake til dette som første jobben. Reidun Petersen (t.v.) og Vidar Finsådal. Foto: Sebastian Faugstad

Rause med arbeidsplasser

Mange i lokalbefolkningen kan faktisk se tilbake til dette som første jobben.

– Å kunne gi ungdommene her dette tilbudet har alltid vært et viktig aspekt for oss. Det å kunne tilby lokale ungdommer arbeidsplasser mens de går på skole er vi ganske stolte av her, smiler Finsådal.

Så er det ikke bare de lokale ungdommen som jobber her. Reidun Petersen har også vært en lokalkjenning i Finsland, og har jobbet et par timer i uken på Finsland bensin i 35 år.

– Jeg har jo aldri vært avhengig av denne jobben. Det var aldri poenget med denne stillingen. Men det en sosial møteplass, hvor en ganske spredd bygd kommer i sammen. Her er det ikke travelt, forteller Petersen.

– På landet prøver vi å tilpasse oss stillingene, påpeker Finsådal.

– Vi avler raushet, kommenterer Petersen.

– Vi er avhengige av hverandre, avslutter Finsådal.

Reidun Petersen har jobbet et par timer i uken på Finsland bensin i 35 år nå. Foto: Sebastian Faugstad