Etter Søgne kommunes toårige pause fra elgjakt begynner viltlaget nå å se en svak økning i bestanden.

– Det er ikke forventet at kvoten skytes opp med det første. Flere av lagene velger å ta de rolig en stund fremover, men vi har sett en økning etter fredningen, forklarer lederen for Søgne Viltlag, Finn Andersen.

Kommunen valgte å ta avstand fra elgjakten både i 2016 og 2017 for å få opp bestanden.

– Målet for Søgne Viltlag er få en elgstamme som tåler en beskatning på 25–30 dyr i året, samt at kalvvekta kryper opp mot 60 kg og ungdyrene blir over 120 kg, forklarer Andersen.

Søgne Viltlag holder fortsatt tilbake, ettersom de ønsker at elgbestanden skal ta seg opp igjen i kommunen. Foto: Leiv Arne Åkset (arkiv)

Holder tilbake

Søgne Viltlag gir den godkjente bestandplanen mulighet til å ta ut inntil 23 elger årlig.

– Mest sannsynlig vil det kun bli tatt ut rundt 10 elg i år, utifra signaler sendt av de ulike lagene som er i Søgne Viltlag, sier Andersen.

Andersen forklarer videre at det er sett få kalver i Søgne, noe som har vekket bekymringer. Bare for 10 år siden kunne det bli sett over 20 forskjellige kalver i Søgne. Brått sank dette til bare 3–4, og siden har det ikke tatt seg opp.

– Skal vi få opp elgstammen trenger vi reproduksjon. Hva den nye europaveien i Søgne vil forårsake av forstyrrelse for elgstammen gjenstår å se, sier han.

Det gledes i Finsland over at elgsesongen endelig er i gang. Viltlaget her gleder seg svært mye til å dra ut på den offisielle starten, som etter lang tradisjon alltid har vært 5. oktober for dem. Foto: Leiv Arne Åkset (arkiv)

Bedre i Songdalen

For Songdalen er det en helt annen stemning. Her tilsier bestandplanen at viltlagene kan felle 41 elg. For Finsland Viltlag er det gitt tillatelse til å ta 26 elg.

– Det er store forventninger og god stemning. Alle har gledet seg veldig til jaktsesongen, forteller Morten Øvland leder for Finsland Viltlag.

Vitlaget kan si seg fornøyde med elgbestanden i området. Øvland forteller at laget har sett en oppgang de siste fem årene.

– Vi var 10 mann ute på søndag. Det ble ikke tatt noe elg, men på snare fem eller seks timer så vi åtte dyr. Det er jo klart at det er litt lokalvariasjon, men alt i alt er det en grei bestand her, forteller han.

For finslendingene ble det i fjor felt 25 av 26 elg tillat. I år håper de å få alle 26.

– Vår offisielle start er etter tradisjon 5. oktober. Her kan det forventes å ta elg allerede da, avsluttet Øvland.