Interpellasjon til bystyremøtet 30. oktober.

Ordfører, Vi snakker for lite om gutters psykiske helse, til tross for at gutter dominerer omtrent alle negative statistikker.

Flest gutter faller fra i skolen, havner utenfor arbeid, er sterkt overrepresentert i fengsel, og den vanligste dødsårsaken blant unge menn er selvmord. Vi må ta gutters psykiske helse på alvor, og sikre at guttene også føler at de kan be om hjelp den dagen det trengs.

Det er fortsatt tabu for gutter å dra på helsestasjon, og mye tilsier at det sitter lengre inne å snakke om følelser og problemer blant gutter. Slik skal det ikke være, men som mye annet løser ikke problemet seg selv.

Det var ikke gratis klamydiatesting disse guttene oppsøkte. De trengte noen å prate med om alt fra angst, depresjon og utfordringer knyttet til seksualitet.

På Frogner i Oslo ligger Oslos første helsestasjon for gutter. De forteller at guttene i bydelen uttrykte et ønske om en mannlig helsesykepleier, og sa det var ubehagelig å sitte i venterommet. Det var ikke gratis klamydiatesting disse guttene oppsøkte. De trengte noen å prate med om alt fra angst, depresjon og utfordringer knyttet til seksualitet.

Etter oppstart ser de også to ting: Flere og flere gutter oppsøker hjelp, i tillegg til at flere av guttene føler seg komfortabel med å benytte seg av helsestasjonen for ungdom. Vi må gi guttene trygghet i at det går fint å prate om ubehagelige ting, men da må vi også anerkjenne at de trenger noe eget.

Når guttene selv ikke oppsøker det tilbudet som er, må vi lage et tilbud de ønsker å oppsøke. Et slikt tilbud er helsestasjon for gutter, med helsebrødre som lytter og gir råd. Vi har ikke råd til å la gutta henge igjen.

Derfor ønsker høyre en egen helsestasjon for gutter i Kristiansand kommune.

Vil ordføreren prioritere å realisere dette og finne finansiering?

Amalie Gunnufsen

Unge Høyre

Bystyrerepresentant