MANDAL: — We made it, sier en jublende glad Faiz til Lindesnes.

Det er kun kort tid siden den tidligere kamptolken fikk beskjeden om at han får lov til å bli i Norge.

– Jeg vet ikke hva jeg føler eller hva jeg skal føle. Dette har jeg ventet på så lenge. Det skulle ha skjedd for ett år siden, men nå skjedde det endelig, nå kan jeg føle meg trygg igjen, sier han.

– Tok lang tid

– I går hadde jeg skrevet ferdig en mail til advokaten min hvor jeg ville spørre om hvordan det gikk med saken min. Jeg syntes det tok så lang tid. Men jeg ventet. I dag morges gikk jeg for å sjekke posten min på mottaket, og der lå det brevet, sier Faiz.

En av de ansatte på mottaket oversatte brevet, og meddelte dermed det positive svaret.

— Jeg spurte sikkert seks gang om det var sant, det var fantastisk, sier Faiz.

Snudde

Faizullah «Faiz» Muradi (22) tjenestegjorde som kamptolk i en av de skarpeste, norskledede styrkene i Afghanistan (ISAF, OMLT4). Han kom til Norge i fjor høst, men UDI ville da ikke behandle søknaden hans fordi de mente han falt inn under Dublin-forordningen, som sier at en asylsøknad skal behandles i det første Schengen-landet søkeren ankommer.

27. mai blir han like etter midnatt pågrepet i en privatbolig i Mandal og satt på første fly til Italia, som var landet han ankom først under sin flukt fra Afghanistan. Han ble i mai sendt ut av landet, men allerede dagen etter ba statsminister Erna Solberg om at det skulle gjøres en realitetsvurdering av søknaden hans.

Ikke trygg i hjemlandet

Ifølge UDI må søkeren ha en velbegrunnet frykt for sitt liv for å kunne bli i Norge. Risikoen for forfølgelse er knytte til etnisitet, avstamning, hudfarge, religion, nasjonalitet, medlemskap i en spesiell sosial gruppe, eller politisk oppfatning. UDI mener at hvis Faiz hadde vært trygg et annet sted i Afghanistan, måtte han ha reist tilbake. UDI mener nå at søkeren ikke kan få effektiv beskyttelse et annet sted i hjemlandet.

I begrunnelsen fra UDI som Faizullah mottok torsdag står det blant annet at UDI mener at søkeren har en velbegrunnet frykt som kan knyttet til en eller flere forfølgelsesgrunner. UDI mener at søkeren ikke kan få effektiv beskyttelse et annet sted i hjemlandet, fordi at de ser på intern forflytning.