– Jeg kjenner jeg er irritert på treneren min. Det er han som har satt opp dette treningsopplegget, og akkurat nå har jeg litt hat mot ham, sier Søren Wærenskjold med et glimt i øyet.

Proffsyklisten er i full gang med en treningsøkt som han har kledd seg usedvanlig godt til.

– Jeg har på meg ullsokker, tre ulltrøyer, vinterbukse, en bukse til utenpå den, vinterjakke, regnjakke utenpå den igjen, to buff, lue, hette over luen og skotrekk. Jeg har pakket meg godt inn. Jeg har ikke på hansker, for det blir så ubehagelig, sier Wærenskjold.

Han er samtidig klar på at dette er riktig bekledning på dagens økt.

Søren Wærenskjold kler seg opp for å simulere varmen på Den arabiske halvøy. Foto: Espen Sand

– Det er for å tilpasse meg varmen i Saudi Tour. Det går greit de 20 første minuttene, men så merker du at pulsen stiger veldig. Du får lav muskulær belastning, men mer belastning på hjertet. Jeg har 30–40 slag høyere i puls enn normalt. Om det er veldig sunt, vet jeg ikke, men det er heldigvis ikke så lenge jeg holder på, sier Wærenskjold.

Tar steg for steg

I fjor fikk sykkelverden virkelig med seg hvem Wærenskjold er. Han syklet hele Tour de France for Uno-X, og i løpet at det prestisjetunge rittet, imponerte «Flodhesten fra Mandal» med noen voldsomt gode opptrekk. Snart begynner en ny sesong for Uno-X, som nylig ble invitert til Tour de France også kommende sommer. Wærenskjolds sesong sluttet på senhøsten, og nå er han altså snart i gang igjen for fullt.

Søren Wærenskjold trener for tiden hjemme i garasjen i Mandal. Foto: Espen Sand

– Jeg føler meg bra, men det blir spennende å se i Saudi Tour hvordan formen er i forhold til januar i fjor. Jeg tror nivået mitt er bedre, men formen må times, sier Wærenskjold.

Mandalitten mener at fjorårets sesong ga ham både mer selvtillit og respekt i feltet. Foran denne sesongen er målet å heve nivået sitt enda noen hakk.

– Jeg synes det er viktig å utvikle meg jevnt. Når jeg har tatt ett nivå, så kan jeg ta neste nivå. Det er unaturlig for meg å tenke at jeg skal gå fra å ha et par proffseiere til å bli blant de beste i verden. Jeg må bygge meg litt og litt oppover. Når jeg får mer selvtillit, så er det mer naturlig å ta mer plass, sier Wærenskjold.

Han kom nylig hjem fra 19 dagers treningsopphold med Uno-X på Gran Canaria. I helgen reiser han igjen, og da går turen til Saudi Arabia for å delta i sesongens første ritt.

– Dette er det verste jeg vet, sier Wærenskjold, etter å ha fått på seg tre lag med ull og regntøy ytterst. Foto: Espen Sand

– Hvem som deltar i Saudi Tour blir først klart i løpet av helgen, men jeg tror at flere gode spurtere kommer til å stille fra start. I vårt lag skal Erlend Blikra, som kom på en fjerdeplass på en etappe i Saudi Tour i fjor, sykle så godt han kan for oss på et par etapper. Etter det, skal jeg få sjansen på noen etapper, forteller spurteren.

Målet med rittet er at laget tar én etappeseier, men det er ikke det viktigste med deltakelsen i Saudi Tour.

– Dette rittet er mest for at vi får bygget opp formen, slik at vi kan takle de lange, harde rittene som kommer senere i sesongen.

Syklisten hiver på seg flere lag klær for å være ekstra varm under treningen i garasjen. Foto: Espen Sand

Ny sjef

Nylig ble det klart at sykkellegenden Thor Hushovd er den nye toppsjefen for Uno-X.

– Jeg synes dette er veldig spennende! Jeg har vokst opp i denne sporten, og det er dette jeg kan mest om, sa Hushovd til NTB tidligere denne uken.

Wærenskjold mener tidligere sjef Jens Haugland har gjort en solid jobb, men at Hushovd trolig kommer til å tilføre laget mye.

– Thor har et enormt stort nettverk. For å ta det neste steget, er nok Thor riktig, sier Wærenskjold.

På skjermen kan Wærenskjold holde tritt med andre syklister. Foto: Espen Sand

Sykler med en bismak

Etter at varmeøkten er ferdig, har Wærenskjold en kroppstemperatur på 39 grader.

– Jeg har jo egentlig feber i kroppen, og det er akkurat sånn det kjennes ut. Heldigvis går det over etter en lang, kald dusj, forteller mandalitten.

I løpet av økten på 50 minutter har han mistet rundt to liter væske.

– Det er ikke noe gøy å trene slik i det hele tatt. Jeg har som sagt ikke satt opp dette opplegget her frivillig, men jeg vet at det funker. Det er bedre å kjenne på varmen her hjemme enn å få sjokk når du sykler nede i ørkenen, sier Wærenskjold.

– Hva synes du om å sykle Saudi Tour?

– Jeg sa nei til å sykle for emiratene da jeg ble tilbudt kontrakt av dem. Det er en mye større avgjørelse enn å sykle i en konkurranse. Jeg kunne sagt fra meg løpet, men en totalvurdering gjør at jeg drar. Det er med blandede følelser. Det er den beste oppladningen jeg kan få, men det er noen baksider også. Det påvirker samvittigheten. Det gjør det, sier mandalitten.

Søren Wærenskjold legger bak seg mange mil i garasjen. Foto: Espen Sand

Saudi Tour starter tirsdag 30. januar. Senere i år er det flere store ritt for mandalitten. Han håper også å få sykle i OL i Paris i slutten av juli og starten av august.

– Hvis jeg gjør det slik jeg gjorde det i fjor, så er det reelt at jeg deltar. Det ligger an til at det blir jeg og Tobias Foss som sykler, men det kommer så klart an på hvilken form vi er i senere i år, sier Wærenskjold.