Forsøket gjøres til inntekt for barnekreftforskning.

Dahl har uttalt at han håper å fullføre turen på under seks døgn.

racetracker.no er det mulig å se hele den planlagte ruta, og til enhver tid se hvor langt Øystein Dahl har kommet.

Var ved bevissthet

– Vi har ikke fått noe medisinsk rapport så langt. Han var ved bevissthet da han ble hentet av ambulansehelikopteret, forteller Rose Aker, medprodusent og koordinator i Sykkelaksjonen 2021 klokken 22.05.

I en pressemelding beskriver Sykkelaksjonen 2021 ulykken:

– Da han syklet inn i Skarvbergtunnelen ved E69, var det nokså dårlig belyst og en del fukt på veien. Crewet hadde kontakt med Øystein underveis. Da han nærmet seg andre siden, begynte det å gå nedover og Øystein kom opp i en fart på opp mot 30 km/t. Plutselig utfoldet det seg et stort hull i veien, som Øystein traff. Dette resulterte i et fall hvor han i landingen slo hodet, skriver de i pressemeldingen.

Øystein fikk umiddelbart bistand fra legen som er med på turen, mens de andre i hjelpeapparatet ringte luftambulansen. Da luftambulansen kom var syklisten ved bevissthet.

– Det er fryktelig trist at noe slikt skal skje når han er så nærme mål, men det viktigste er at Øystein blir godt fulgt opp, samt at hans familie blir ivaretatt, sier produsent Chris Thomas Johansen i pressemeldingen.

Den videre planen for Sykkelaksjonen 2021 var i utgangspunktet at resten av gjengen fra torsdag skal sykle fra Harstad og gjennom alle landets fylker. De vil nå avvente Øysteins situasjon, før de går videre med del to av aksjonen.

Lindesnes avis kommer tilbake med mer om situasjonen.

– Det er kjempetrist

– Vi er spent på hvor ille det har gått, men det er helt klart at forsøket nå har stoppet og at det ikke er snakk om å fullføre. Det er kjempetrist at han var så nærme og at dette skjedde, forteller Runar Skuggevik til Lindesnes avis klokken 20.50 mandag kveld.

Han var med i gjengen som sammen med Øystein satte verdensrekord opp til Nordkapp sommeren 2020. Skuggevik var sågar med på de første milene av årets forsøk.

Etter planen skal Skuggevik og de seks andre i gjengen sykle fra Harstad og gjennom alle norske fylker, fra fredag 2. juli. Det er planlagt å være den andre delen av Sykkelaksjonen 2021. Mandag kveld pakket syklistene ned syklene før de skulle sendes til Harstad. De var samlet da de fikk sjokkbeskjeden om Øystein.

– Alt avhenger nå av hvordan det går med Øystein. Vi må ha klarhet i situasjonen før vi setter oss på sykkelen, sier Skuggevik.

Hentet av ambulansehelikopter

Like før klokken 19.00 mandag kveld la Sykkelaksjonen 2021 ut en melding på sin Facebook-side der de skrev at det har skjedd en ulykke på veien, hvor Øystein har falt og slått seg. Han ble fort tatt hånd om og har blitt hentet av et ambulansehelikopter.

Direktesendingen ble avsluttet før ulykken inntraff.

Politiet i Finnmark skrev på Twitter klokken 17.40 at en syklist falt og slo hodet på nordsiden av Skarvbergtunnelen. De skrev videre at Sea-King var på tur til stedet, og at bilister måtte vise hensyn. De varslet også om mulige veisperringer som følge av hendelsen.

– Vi har fått inn en pasient på Hammerfest sykehus, men skadegraden er foreløpig ikke klar. Vi regner med at den er klar ganske snart, fortalte kommunikasjonsrådgiver på Finnmark sykehus, Malene Nicolaysen klokken 19.26.

Kort tid etterpå skrev Nicolaysen i en SMS til Lindesnes at pasienten sendes videre til Universitetssykehuset i Nord-Norge, avdeling Tromsø. Hun hadde dermed ikke mulighet til å uttale seg om skadegraden.

– Jeg kan bekrefte at vi får inn en pasient etter den omtalte ulykken. Jeg kan ikke opplyse om noe ytterligere, fortalte kommunikasjonsrådgiver på Universitetssykehuset i Nord-Norge, Solveig Jacobsen klokken 20.05.

Etappe fem:

Mandagens etappe er rundt 44 mil og går fra Olderdalen til Nordkapp.

Rundt klokken 15.00 fortalte svigersønn Adrian Dahl at Øystein så for seg å komme i mål på Nordkapp mellom 22.30 og 23.00. Syklisten var imidlertid svært sliten, og har sovet kun seks timer sammenlagt på turen så langt. I det siste har det vært nødvendig å tape opp øyelokkene slik at de ikke falt ned.

Øystein satt konstant i telefonen med familien eller andre for å holde seg våken.

Klokken 15.45 var det drøye 14 mil igjen av turen. Øystein Dahl syklet nokså bratte bakker, og fikk smertestillende av hjelpeapparatet. Han var tydelig sliten, men fortsatt godt foran skjemaet.

Etappe fire:

Klokken 23.00 nærmet Øystein Dahl seg etappemålet Olderdalen. Derfra er det kun 440 kilometer igjen til Nordkapp. Han hadde da syklet 1963 kilometer på 88 timer. Så langt har han kun sovet seks timer siden starten på torsdag morgen.

Han har holdt et meget høyt tempo gjennom dagen, og Racetracker anslår at han vil nå målet sitt etter 113 timer og 37 minutters sykling. Så selv om anslaget ikke tar hensyn til eventuelle stopp, vil det si at verdensrekordforsøket kan unne seg en tre timer lang stopp i Olderdalen for søvn før siste etappe, og likevel ligge an til å slå lagrekorden fra i fjor.

Øystein Dahl kjører noe voldsomt på søndag. Han ligger godt an til å slå lagrekorden som han selv var med på å sette i fjor. Foto: Skjermdump

Vil være fremme mandag kveld

Dahl har klart seg fint til tross for fallet tidligere på søndagen. Klokken 19.55 har han 111 kilometer igjen av dagens etappe, og han regner med å være fremme før midnatt.

Dermed gjenstår bare en liten overnatting, før han tar løs på de siste 440 kilometrene til Nordkapp. Teamet i følgebilen slår fast at de satser på å ankomme Nordkapp mandag kveld.

Med mindre noe alvorlig skulle skje kommer Øystein Dahl til å sette en suveren verdensrekord i å sykle alene fra Lindesnes til Nordkapp. Han har lyst til å prøve å slå lagrekorden han var med på å sette i fjor, som er på 116 timer og 59 minutter. Dersom han skal klare det må han være i Nordkapp senest klokken 03.58 natt til tirsdag.

Øystein Dahl ligger an til suveren verdensrekord. Nå vil han også slå lagrekorden han og flere andre syklister satte i fjor. Foto: Skjermdump

Krasjet i gjerde

Klokken 16.45 var Dahl uheldig og mistet kontroll på sykkelen på en del av veien der det var grus, slik at han syklet inn i et gjerde. Han kom seg opp igjen og fortsatte på etappen etter kort tid.

– Det var ganske dramatisk, men det går fint. Han er på sykkelen igjen, sa de i følgebilen noen minutter senere når alle var i gang igjen.

– Sykkelen ser ut til å fungere 100 prosent. Med meg så, jeg vet ikke, jeg har slått fingrene i alle fall, og kneet, sa Øystein Dahl kort tid etter uhellet.

Klokken 16.15 mistet Øystein Dahl kontroll på sykkelen på en grusvei og syklet inn i et gjerde. Han kom seg raskt opp igjen og syklet videre. Foto: Skjermdump

Vil slå fjorårsrekorden

Da Dahl og syv andre lokale syklister syklet distansen i fjor på fire døgn og 20 timer og 59 minutter satte de ny verdensrekord. Nå gjør han det så godt på egen hånd at han tar sikte på å slå fjorårets rekord.

– Vi hadde en prat i går, om farten og tiden jeg har brukt, og ser at jeg er på skuddhold på rekorden fra i fjor. Jeg har lyst til å prøve, men det kommer til å bli tøft. Jeg skal gå «all in» for det, sier Øystein Dahl til Fædrelandsvennen.

For øyeblikket ligger Dahl godt over døgnet foran skjemaet for å slå verdensrekorden i å sykle distansene alene.

Klokken halv to på søndag passerte Dahl Narvik. Da hadde han syklet i nesten 79 timer siden oppstarten torsdag.

Olderdalen er det planlagte målet for dagens etappe. Da er det omtrent 440 kilometer igjen til Nordkapp. Klokken 16.15 var det 207 kilometer igjen til Olderdalen.

Klokken 16.15 var Dahl på vei mot Bardu med vinden i ryggen. Da var det 207 kilometer igjen til dagsmålet. - Det er kortere enn fra Mandal til Bortelid, slo Øystein Dahl fast. Foto: Skjermdump

Ett døgn foran verdensrekorden

Rett etter klokken 10.00 søndag morgen var det på an igjen, med avreise fra Kjøpsvik.

– Det går veldig bra. Har fått to timers søvn igjen i natt, så nå er jeg klar, sa Dahl før han tråkket av gårde på fjerde etappe.

Dermed har han sovet totalt seks timer siden han begynte på rekordforsøket torsdag morgen.

Da rekordforsøket ankom ferga fra Drag søndag morgen var det tilbakelagt 1576 kilometer, og Dahl hadde da brukt 72 timer.

Ifølge Fædrelandsvennen hadde Erlend Sunstrøm, som har rekorden på 147 timer, 40 minutter og tre sekunder, brukt om lag 99 timer på samme distanse. Dermed ligger Øystein Dahl mer enn ett døgn foran verdensrekorden.

Rett etter klokken 10.00 startet Øystein Dahl på fjerde etappe. Da han i morgentimene ankom Drag lå han godt over ett døgn foran verdensrekorden. Foto: Skjermdump
Når klokken nærmer seg ti lørdag kveld har Øystein Dahl endelig nådd toppen av Saltfjellet, og kan se frem til en fin tur nedover. Foto: Skjermdump

Høy snittfart

Klokken 12.40 var det på tide med en liten pause. Da hadde Dahl syklet 149,6 kilometer. Snittfarten var på mer enn 28 kilometer i timen.

Etter noen timers sykling passerte han fylkesgrensa til Nordland. Rett før klokken 12.00 passerte Dahl Trofors, og da var det nesten 53 timer siden rekordforsøket startet.

– Jeg var litt sliten en perioden etter morgenen. Ikke sånn som i går. Jeg må drikke mer. Den siste halvtimen har jeg kviknet veldig til. Det går veldig bra, absolutt, sa syklisten under en liten pause fire timer etter oppstart.

En kort pause etter fire timers sykling, rett før Trofors i Nordland fylke. Formen er fin, etter en litt tung periode på morgenen. Foto: Skjermdump

Etappe 2:

Ved midnatt nærmet verdensrekordforsøket seg Steinkjer. Siste del av etappen skal være tung, med en del bakker opp og ned, så det kan bli en tung avslutning, før det er på tide med en sovepause.

Øystein Dahl har et godt tempo fredag kveld i ti-tiden. Dersom han klarer å holde samme tempo hele veien til Harran Camping, som er målet for dagens etappe, er han trolig fremme før klokken to natt til lørdag. Det er i så fall nesten sju timer foran skjema.

Klokken fem over halv ni fredag kveld var det klart for en liten pause. Øystein Dahl var sliten, men hadde fortsatt litt energi i beina. Det var da 18 mil igjen til Harran Camping, som er målet for dagens etappe. Pausen var ferdig fem på ni.

Fredagens mål er Harran, nord i Trøndelag. Da klokken var 20.00 hadde han drøye 20 mil igjen å sykle for å nå målet.

Klokken 17.30 har Øystein Dahl unnagjort den tyngste delen av fredagens etappe, med flere tunge og lange motbakker.

Klokken 13.40 syklet Dahl gjennom Røros sentrum. Et par timer senere hadde han kommet et godt stykke inn i Trøndelag.

Øystein Dahl sa til hjelpeapparatet sitt at han føler seg bedre og bedre, etter å ha kjent seg «kake» på morgenen. Den beskjeden ga han omtrent klokken 12.10.

Også andre etappe har gått bra for Øystein Dahl. Han ligger mange timer foran verdensrekordskjemaet. Foto: Skjermdump

Peptalk

Klokken 11.10 fredag tok Dahl seg en kort pause for å tisse og få i seg litt drikke. Da var han om lag 10 kilometer fra Tynset.

Produsent Chris Thomas Johansen gikk en tur ut fra bussen for en kort peptalk med syklisten. Han fortalte Dahl at han lå godt an, og at det var helt greit at det gikk noe tyngre i dag, på grunn av den harde første dagen.

Chris Thomas Johansen har en kort peptalk med Øystein Dahl rundt 10 kilometer fra Tynset. Foto: Skjermdump

Nytt sykkelbytte

Rundt klokken 09.30 fredag valgte Dahl å bytte tilbake til temposykkelen, da han synes det gikk tyngre på landeveissykkelen. Hovedgrunnen var at han merket motvinden ekstra godt på denne sykkelen.

Dahl var på dette tidspunktet om lag 30 kilometer fra Tynset.

Temposykkelen gjøres klar, etter at Dahl har funnet ut at han vil bytte tilbake igjen fredag morgen. Foto: Skjermdump
Øystein Dahl tilbake på temposykkelen Foto: Skjermdump

Klokken 07.40 fredag hadde Øystein Dahl fått på seg klærne og var klar for andre etappe av rekordforsøket. Da hadde han sovet i om lag to timer, fem mil nord for Rena.

Dahl uttalte til filmcrewet at han følte seg bra, og at det var godt med søvn etter å ha vært trøtt dagen før. Den største nyheten er kanskje at syklisten nå planlegger å sykle rundt åtte–ti timer på en annen, mer alminnelig landeveissykkel. Temposykkelen har gjort Dahl noe sår.

Han vurderer eventuelt å skifte sykkel igjen når de kommer til Røros-området.

Innsamlingsaksjonen som foregår parallelt med syklingen har per fredag morgen fått inn 108.700 kroner.

Legen fester en hjertemåler på Øystein, slik at han kan følge hjerteaktiviteten hans. Foto: Skjermdump
Dahl uttalte fredag morgen at han følte seg bra, men at temposykkelen hadde gjort ham sår. Derfor starter han fredagens sykling på en alminnelig landeveissykkel. Foto: Skjermdump

Fem og en halv time før skjema på Rena

Klokken 01.30 ankom de Rena. Da fikk Øystein seg litt mat og en dusj, men ville fortsette litt til. Så syklet han til klokken 04.15 før han sa at nok var nok for dagen. Da var de fem mil nord for Rena. Der sov han i to timer.

Da klokken var 22.30 lå han omtrent tre timer foran tidsskjemaet sitt. Den opprinnelige planen var å ankomme Rena klokken 07.00 fredag morgen, men med tempoet som holdes vil altså hvilepausen komme langt tidligere.

I åttetiden fredag kveld syklet han gjennom Lillestrøm. Rett etter klokken 21.30 var det på tide med en pause i nærheten av Minnesund.

Klokken 17.00 rakk Øystein Dahl akkurat fergen mellom Horten og Moss, like før avgang.

Planla fem timers hvile

Klokken 13.45 forteller produsent Chris Thomas Johansen at Øystein Dahl planla å være på Rena klokken 07.00 fredag morgen.

Når de ankommer Rena er planen å ta fem timers hvile.

racetracker.no er det mulig å se hele den planlagte ruta, og til enhver tid se hvor langt Øystein Dahl har kommet.

Klokken 17.00 på fredag nådde Øystein Dahl ferga mellom Horten og Moss. Da var han to timer foran skjema. Foto: Skjermdump
Øystein Dahl har fått en kjempestart på rekordforsøket. Foto: Skjermdump

– Flying start

– Han har fått en flying start, fortalte Runar Skuggevik klokken 12.47. Han er del av gjengen som var med på fjorårets verdensrekordtur til Nordkapp. Dahl har fått selskap fra gjengen et stykke på veien. De har ikke hjulpet ham, men ligget bak ryggen hans.

Skuggevik opplyste at de to hadde hatt litt medvind, og at Dahl så pigg ut. Selv ga Skuggevik seg ikke langt unna grensen til Vestfold og Telemark fylke.

Her gjør Øystein Dahl de siste forberedelsene før avreise fra Lindesnes fyr torsdag morgen. Foto: Iselin With Vårøy
I starten sykler resten av gjengen fra Sykkelaksjonen rett i bakkant. Foto: Iselin With Vårøy
Øystein Dahl i gang ved Lindesnes fyr. Foto: Iselin With Vårøy

Etappe 1: Spent før start

Rett før start var hovedpersonen svært klar for å starte på den heftige turen.

– Det blir godt å komme i gang. Jeg har vært litt spent, men nå er jeg klar, fortalte Øystein Dahl.

Han forventer at det blir et slit å komme seg opp til Nordkapp.

– Kreftene kommer til å tappes sakte men sikkert, sa han før start.

– Du har tidligere nevnt at du er bekymret for vinden, nå er det vind allerede?

– Ja, men nå blåser det riktig vei. Det kan endres. Når jeg kommer opp til Stjørdal og Steinkjer er det meldt regn.

Øystein Dahl fra Mandal skal sykle Lindesnes-Nordkapp på temposykkel, til inntekt for barnekreftforskning. Foto: Audun Fegran Kopperud