Først i mål på maraton: Under tre timer brukte Jørn Hjørungnes fra Kristiansand på Mandalsmaraton. Foto: Signe Marie Rølland
Jubilant: Arnt Evald Gabrielsen løp Mandalsmila på sin egen 80-årsdag søndag. Foto: Signe Marie Rølland
Løypevakt: Abraham Syum hadde skadet seg og kunne ikke løpe. Han sto derfor løypevakt og satser på å komme sterkere tilbake under Berlin Maraton neste helg. Foto: Signe Marie Rølland
På startstreken: Rundt 150 deltakere er klare når startskuddet går. Foto: Signe Marie Rølland
Først på mila: Hadi Moradi (27) var først i mål på Mandalsmila, med en tid på 35,39 minutter. Foto: Signe Marie Rølland
Tøyer ut: Bernt Mushom (48, i gul singlet) og Asle Foss (53) tøyer ut etter Mandalsmila. Foto: Signe Marie Rølland

MANDAL Den spreke 64-åringen er godt fornøyd med tiden på 3.58.07. Neste helg løper han under Berlin Maraton.

– Jeg er veldig fornøyd, og det er moro å komme under fire timer. Jeg synes det gikk bra, og jeg er jo kommet litt oppi årene nå, sier Kristen Bue etter å ha kommet seg over målstreken. Han hadde også på seg T-skjorte med påskrift, som markerte jubileet.

Over en fjerdedel av maratonene har han løpt i Mandal, totalt 27 hele og 2 halvmaraton. Sønnen Robert Bue (26) slo følge med faren, etter å ha løpt halvmaraton i Oslo dagen før. Eldstesønnen Nils Rune løp 10 kilometer i Mandal og skal være med faren til Berlin for å løpe maraton helgen etter.

– Jeg trives godt i maratonmiljøet, og så ligger det jo litt prestisje i å klare maraton. Det er gøy å ha fullført nummer 100, men jeg er ikke den som har deltatt på flest maraton her i dag. Det var noen som hadde løpt 53 av dem bare til nå i år, sier Kristen Bue.

Først i mål på Mandal Maraton var Jørn Hjørungnes fra Kristiansand. Han kom i år i mål med en tid på 2.55.08. – Jeg har deltatt i Mandalsmaraton 11 ganger. I dag var det litt for varmt, selv om løypen er perfekt. Jeg satte ikke ny pers i dag, og jeg konkurrerer først og fremst mot meg selv, sier Hjørungnes.

Raskeste dame

Ikke overraskende var det Inger Saanum som kom først i mål av damene med tiden 3.08.24. – Det er tungt å løpe maraton, men jeg synes det gikk ganske etter planen. Jeg er godt fornøyd, selv om jeg ikke satte ny pers. Jeg tror jeg har deltatt i Mandalsmaraton 28 ganger, sier hun.

Totalt 150 kvinner og menn deltok i Mandalsmila, Mandalsmaraton og halvmaraton søndag. Distansene er på henholdsvis 10, 42 og 21 kilometer.

– I dag er det så fint vær at noen kanskje velger å gjøre andre ting isteden. Vi håper alltid på 200 deltakere, men vi er godt fornøyde også med 150, sier maratongeneral Kalle Glomsaker.

Mandalsmaraton er et år eldre enn Oslo Maraton som gikk av stabelen året før.

– Vi har holdt på i 37 år nå, og vi mener det er viktig å arrangere maraton lokalt. Ikke alle har anledning til å reise bort og løpe maraton, selv om mange gjør det også. Mange trener mot en utfordring som maraton og halvmaraton, sier Glomsaker.

Mila på 80-årsdagen

Arnt Evald Gabrielsen feiret sin egen 80-årsdag med å løpe Mandalsmila. Han fikk jubel fra de andre deltakerne, da Glomsaker informerte dem om jubilanten blant dem. Den spreke 80-åringen har deltatt i flere løp også tidligere.

– Så får vi håpe at jeg greier å komme i mål i dag også. Vi skal ha feiring etterpå, sier Gabrielsen.

Først i mål på mila var Hadi Moradi (27) med tiden 35,39 minutter. Han er med i MHI.

– Jeg har en skade i beinet, men syntes det gikk ganske bra. Neste helg skal jeg løpe maraton i Berlin. Det var ikke ny pers, men jeg det var gøy å være først i mål, sier Moradi.

Erik Udø Pedersen kom forøvrig ikke hjem, og deltok ikke i Mandalsmaraton i år. I fjor kom han i mål som nummer to, etter Andi Noot fra Estland. Abraham Syum fra Eritrea pådro seg en hjernerystelse etter et fall på sykkel for en tid tilbake, og måtte søndag nøye seg med å være løypevakt.

– Det går bedre, selv om jeg enda har litt vondt i hodet. Jeg skal også løpe i Berlin neste helg, men jeg må kanskje ta det litt roligere. Min pers på 10 kilometer er 30 minutter i Kristiansand, og i Mandal har jeg løpt på 31 minutter, sier Syum, som til daglig løper for MHI

Alle deltakerne løper i det samme løypenettet, men med forskjellig vendepunkt. Løypen går gjennom byen og oppover vestsiden av Mandalselva mot Holum og Øyslebø. Mandalsmaraton arrangeres MHI-Friidrett, Konsmo IL og Maratonklubben Vest-Agder.