– Det er gøy å vinne Svalandsgubben, for det er et av årets høydepunkt. Løpet er gjørmete, vått, tungt og krevende, sier Ingrid Ukkelberg (40) etter å ha kommet først i mål av de 127 kvinnene som stilte til start søndag.

Løpet i Birkeland er 25,1 kilometer langt, og Ukkelberg har vunnet det tidligere også. I 2019 stod hun også øverst på pallen, mens hun i 2021 og 2022 måtte nøye seg med andreplassen.

– Jeg synes ikke løypen er fin, og jeg koser meg ikke mens jeg løper Svalandsgubben. Det er blaut og kjassent.

– Hvorfor deltar du da år etter år?

– Det er et særdeles tøft løp, men det er høyt nivå på det. Det er også gode premier. 6000 kroner gir en god timelønn, sier hun og ler.

Hun kom i mål på tiden 2:25:26. Det var to minutter og åtte sekunder raskere enn Ingvild Sangesland som kom på 2. plass.

– Jeg har trent litt lite på langturer, og det fikk jeg kjenne på i dag. Jeg ble stiv og støl på slutten, så da ble den solide ledelsen etter hvert spist opp. Jeg løp også 140 meter feil en plass, men men, sier Ukkelberg.

Ingrid Ukkelberg og Martin Ukkelberg Sløgedal koste seg etter solide prestasjoner under Svalandsgubben. Foto: Svalandsgubben

I mammas fotspor

Sønnen Martin Ukkelberg Sløgedal vant det korte løpet på 13 kilometer for junior herrer. Han løp i mål på tiden 54:18. Nestemann kom inn tre minutter og ti sekunder senere.

I premie fikk 18-åringen også gavekort på en sportsbutikk, men Martins gavekort var på 2000 kroner.

– Det kommer alltid godt med. Både han og jeg sliter jo ut treningsklærene, spesielt på slike løp, sier Ukkelberg.

Sønnen går siste året på Kristiansand Katedralskole Gimle og satser som langdistanseløper.

– Han deltar på en rekke løp, og dermed blir det til at jeg også reiser rundt og deltar på de samme, forteller Ukkelberg.

Hun skal delta på to løp til i år før sesongen avsluttes.

– Til helgen er det et lokalt orienteringsløp på Øyslebø, og det gleder jeg meg til. Det kolliderer dessverre med Hålandsheia rundt i år, men sånn er det. Helgen etter er det terrengløpet Morothon i Søgne. Det er også et veldig artig løp å være med på, for det er ganske langt og tungt, sier Ukkelberg.

Martin Ukkelberg Sløgedal løp i mål på Kortgubben med tiden 54:18. Foto: Svalandsgubben

Mer tid til trening

Løperen trådte nylig ut av politikken. Hun har derfor store ambisjoner for neste sesong.

– Jeg fikk trent så lite da jeg var i politikken. Da gikk mye av tiden til å lese sakspapirer og sitte i møter, istedenfor å være ute og trene. Nå er det på tide å bli skikkelig trent igjen, slår hun fast.

Tross sine 40 år, er hun klar på at hun ennå kan satse.

– Nå kan jeg trene nok til å løpe maraton igjen. Jeg satser på å løpe nok et maraton under 2:52. Det har jeg klart to ganger tidligere. Men egentlig er målet mitt faktisk å komme under 2:45, sier den spreke marnardølingen.