Elsker blodslitet: Rune Lia har gjort det det til tradisjon å gå langløpet Marcialonga. Søndag ettermiddag fullførte han den italienske klassikeren for sjette gang.
ålk og jga 2.jpg Foto: Jan Rune Pedersen

CAVALESE Det ligger an til å bli flere starter på Rune som for lengst har tapt sitt hjerte til det vakre Val di Fiemme-området og de norditalienske alper. Rune er en del av et lokalt reisefølge som i slutten av januar bruker å vende blikket mot Mellom-Europa. Det er fast takst at flere av de innleder turrennsesongen i alpesol ved foten av Dolomittene.

— Jeg tror jeg kan si at det har blitt en tradisjon at vi stiller her ettersom vi når gått Marcialonga så mange ganger. For min del er det 70-kilometer lange rennet et treningsmål og sesongens høydepunkt på skifronten. Det er bestandig trivelig å få gå i disse omgivelsene, sa Lia da han hadde gjort seg ferdig med kraftanstrengelsen. Han slapp litt billigere enn vanlig i år.

Forkortet utgave

Marcialongas 2015-utgave var nemlig 13-kilometer kortere enn det rennet bruker å være. Det hadde sammenheng med den prekære snømangelen i Mellom-Europa om dagen. Grønne jorder var det som møtte mandalittene og de andre turlangrennsløperne i lokalavisas nedslagsfelt da de ankom den nordlige delen av Italia. Selv på 2000-meters høyde var det lite snø.

— Det er imponerende at de klarer å produsere kunstsnø til en nesten seks mil lang trase, sa Rune til lokalavisas frilanser. Han og nesten 3000 norske turlangrennsløpere fikk på nytt erfare at det sitter langt inne for italienerne å avlyse det som er et av verdens mest populære og spektakulære turrenn. De jobber hardt for at de tilreisende skal få best mulig form under rennet.

Skal gå Birken

— Både rennet, turen og oppholdet er viktige grunner til at jeg ønsker meg tilbake til Cavalese og Marcialonga. De fleste som deltar her har forhåpninger om å få oppleve stemningen og atmosfæren i rennet flere ganger, sa 56-åringen til Lindesnes Avis. Rune Lia ser mye fin natur når han deltar i norske turrenn. Det kan allikevel ikke måle seg med det han opplever i Marcialonga.

De høye og mektige fjellene er flotte. Praktfullt vær bruker det som oftest også å være i arrangementet som har så godt tak på de norske deltakerne. Rune Lia kan fortelle at han har planer om å gå to store turrenn i vinter. Han har også meldt seg på og fått plass i Birkebeinerrennet som går i mars. Mellom Marcialonga og Birken kan det hende han stiller i lokale turrenn.