På grunn av vedlikehold på båten kansellerer Color Line avganger mellom Kristiansand og Hirtshals. Det melder de på sine hjemmesider.

Avgangene som er kansellert er:

  • Kristiansand-Hirtshals 13. april klokken 08.00-11.15.

  • Hirtshals- Kristiansand 13. april klokken 12.15-15.30.

  • Kristiansand- Hirtshals 13. april klokken 16.30-1945.

Det er båten SuperSpeed 1 som skal på vedlikehold.

Siri Wichne Pedersen

Innbrudd i sentrum

– Uvedkommende har tatt seg inn i en bygning som er under restaureringer i Store Elvegate i Mandal, melder politiets operasjonsleder Miriam Stausland i Agder politidistrikt.

Politiet gjennomfører en åstedsundersøkelse onsdag formiddag.

– Det er stjålet en del verktøy fra stedet, melder operasjonslederen.

NTB

Ingen streik i kommunene – enighet mellom KS og LO, Unio og YS

Forhandlingslederne i kommuneoppgjøret før forhandlingsstart i april. F.v.: Geir Røsvoll leder i Unio, Tonje Leborg, leder i Akademikerne, Trond Ellefsen leder i YS, Mette Nord, leder i Fagforbundet og Tor Arne Gangsø, direktør i KS. KS er nå enige med alle disse unntatt Akademikerne. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: Foto: Heiko Junge / NTB

Kommunenes organisasjon KS og arbeidstakerne i LO, Unio og YS er enige om et sentralt tillegg på 5,2 prosent, på linje med frontfaget.

Det betyr en lønnsøkning på minst 22.000 kroner for 400.000 kommunalt ansatte. I tillegg er det sikret enighet om at kommunene skal utarbeide kompetanseplaner på alle nivåer, noe flere av arbeidstakerorganisasjonene har vært opptatt av.

– Det har vært krevende, men konstruktive forhandlinger for å klare å forene svært ulike krav. Resultatet gir alle grupper i kommunesektoren reallønnsvekst, med god lønnsutvikling for både lavtlønte og ikke minst utdanningspersonell, sier arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i KS.

Fornøyde arbeidstakere

Også arbeidstakerorganisasjonene sier seg fornøyde.

– Dette er et rettferdig og godt lønnsoppgjør for hele laget. Gjennom forhandlingene er vi blitt enige med arbeidsgiver om en avtale som sikrer medlemmene våre økt kjøpekraft, og som har en god fordeling mellom de ulike yrkesgruppene i kommunesektoren, sier LO Kommunes leder, Mette Nord.

– Vi fikk innfridd vårt krav om en klar reallønnsvekst, og vi fikk også til en prioritering til fordel for dem med lengst utdanning og lang ansiennitet. Vi mener derfor dette er et akseptabelt resultat for våre medlemmer i Unio kommune, sier Unios forhandlingsleder Geir Røsvoll.

– Vi er fornøyd med at oppgjøret etter krevende forhandlinger sikrer reallønnsvekst som gir mer i lommeboken for den enkelte. Det var viktig for våre grupper nå, sier leder Trond Ellefsen i YS Kommune.

Mekling hos Akademikerne

I natt valgte Akademikerne å bryte det sentrale oppgjøret, så deres oppgjør med KS går nå til mekling – men dette gjelder kun 6000 ansatte. Det sentrale kommuneoppgjøret gjelder ikke Oslo kommune, der det også har vært brudd så oppgjøret går til mekling.

Reallønnsvekst har vært en viktig kampsak for arbeidstakerorganisasjonene i år. Hvis anslaget Teknisk beregningsutvalg har kommet med for prisvekst i år – 4,1 prosent – treffer, vil den gjennomsnittlige reallønnsveksten bli på 1,1 prosent med dette oppgjøret. Men både Norges Bank og Statistisk sentralbyrå (SSB) mener prisveksten ender enda lavere. I så fall blir reallønnsøkningen enda høyere.

Reallønnsutviklingen er hvor mye mer eller mindre du sitter igjen med når prisveksten har tatt sitt.

NTB

To barnehagebarn i Hønefoss har fått meslinger – FHI varslet

Det har blitt påvist to tilfeller av den svært smittsomme sykdommen meslinger i en barnehage i Ringerike kommune. Folkehelseinstituttet (FHI) er varslet.

Ringerikes Blad meldte om meslingtilfellene mandag, og barnehagen skal ha blitt varslet fredag.

Barn og ansatte som ikke var vaksinert mot viruset fikk da tilbud om å vaksinere seg. Kommunen følger med på situasjonen, men anser den som under kontroll.

– Vi er varslet om smittetilfellene i Hønefoss, og har bistått med råd til kommuneoverlegen, sier FHI-overlege Tone Bruun til Dagbladet.

Viruset er på frammarsj i Europa, og ble påvist i Sverige i mars.

Siri Wichne Pedersen

Tyveri av påhengsmotorer

Politiet er på vei til åstedsundersøkelser i en båthavn på Skjernøy.

– Vi er snart fremme på stedet. Det skal ha blitt stjålet mer enn én påhengsmotorer fra båthavnen i Dyrstadvågen, sier operasjonsleder Tom Einar Gausdal til Lindesnes avis onsdag morgen.

Det har ellers vært en rolig natt til 1. mai i Lindesnes kommune.

– Det har vært en veldig grei natt, sier Gausdal.

NTB

Dette skjer i dag

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Foto: Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Det er 1. mai i dag, noe som markeres over hele landet. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) tar i dag turen til Torsnes i Fredrikstad, Sarpsborg og Moss. Statsministeren skal holde hovedtalen i Folkets Hus på Torsnes.

Handala seiler fra Oslo

Båten Handala fra organisasjonen Ship to Gaza seiler i dag fra Oslo mot Gaza, «for å bryte den folkerettsstridige blokaden – og som en protest mot det pågående folkemordet palestinerne er utsatt for», som organisasjonen skriver.

20 år siden siste EU-utvidelse

Det er i dag 20 år siden EU fikk ti nye medlemmer: Kypros, Estland, Latvia, Litauen, Malta, Polen Slovakia, Slovenia, Tsjekkia og Ungarn.

3. runde i NM i fotball for menn

1. mai spilles 16 kamper i NM i fotball for menn. Blant kampene er Bodø/Glimt – Lillestrøm, Fredrikstad – Rosenborg, Levanger – Brann, Sogndal – KFUM Oslo, Hødd – Molde, Sandnes Ulf – Odd, Strømsgodset – Kristiansund og Vålerenga – Tromsø.

Foto: Bernd Thissen/dpa via AP/NTB Foto: Foto: Bernd Thissen/dpa via AP/NTB

Mesterligaen i fotball

Borussia Dortmund (Tyskland), med norske Julian Ryerson i troppen, møter Paris Saint-Germain (Frankrike) i den første av sine to kamper i semifinalen i Mesterligaen.

NTB

Kraftig konkurshopp i april

Etter en nedgang i antall konkurser i mars, økte antallet med over 50 prosent i april, viser nye tall. Oppgangen skjedde i nesten alle bransjer.

Målt i antall konkurser er det ikke overraskende bygg og anlegg som topper data- og analyseselskapet Dun & Bradstreets liste, skriver Dagens Næringsliv.

I denne bransjen var det i april 118 konkurser, noe som er 35 flere enn samme måned i fjor, eller 42 prosent.

Men det er andre bransjer, som eiendom og engros/lagring, som øker mest målt i prosent. Her er antall konkurser mer enn doblet, mens antall konkurser i industrien følger like etter, med en økning på 80 prosent.

Analyseselskapet spår at det i år vil være 13 prosent flere konkurser enn gjennomsnittet de siste tre årene.

– Vi har sett høye konkurstall innen bygg og anlegg ganske lenge, og nå begynner utfordringene for alvor å smitte over på andre bransjer, blant annet med mer enn en dobling i antall konkurser innen eiendom, sier Kari Mette Almskog i Dun & Bradstreet.

NTB

Få tror dagens unge får det bedre enn sine foreldrene

71 prosent av befolkningen tror at de som er unge i dag, får det tøffere enn foreldrene sine, ifølge en ny undersøkelse. Foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB

Over sju av ti tror at de som er unge i dag, får det tøffere enn foreldrene sine. Det kommer fram i en ny undersøkelse gjort for Klassekampen.

Hele 71 prosent av befolkningen tror at de som er unge i dag, får det tøffere enn foreldrene sine. Bare 16 prosent tror at dagens unge får enklere liv enn generasjonen før, skriver Klassekampen.

I undersøkelsen som er gjennomført av Sentio Research, kommer det fram at pessimismen er jevnt fordelt i befolkningen. Uansett alder, bosted eller politisk preferanse mener rundt sju av ti at de unge vil få det vanskeligere.

Den eneste gruppa som skiller seg ut, er personer som tjener over 1,5 millioner kroner i året. Her tror «bare» 63 prosent at de unge får det tøffere.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) har kjøpekraften økt jevnt og trutt siden 1990-årene, da dagens foreldregenerasjon var unge. Fra 1990 til 2014 økte medianhusholdningens inntekt med 68 prosent, mens utviklingen det siste tiåret har stått i ro.

NTB

Undersøkelse: Flertallet mener eldre er underrepresentert i mediebildet

Et flertall blant Norges befolkning mener at eldre er underrepresentert i mediebildet. Foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB

Et flertall blant Norges befolkning mener at eldre er underrepresentert i mediebildet. Det kommer fram i Medieundersøkelsen 2024.

Ifølge undersøkelsen svarer 13 prosent at eldre er «svært underrepresentert», mens ytterligere 41 prosent mener at de er «noe underrepresentert».

Til sammen er det 54 prosent som svarer en av de to kategoriene. Bare fem prosent mener at eldre er overrepresentert i mediebildet.

Men det er ikke bare befolkningen som helhet som mener dette. Også blant norske journalister mener flertallet (52 prosent) at eldre er underrepresentert.

Redaktørene er derimot mindre kategoriske: 38 prosent mener eldre er underrepresentert, men litt flere mener de er passe representert i mediebildet.

Undersøkelsen, som er utført av Respons Analyse på oppdrag fra Nordiske Mediedager, presenteres på mediedagene 2. mai.

Julie Johansen

Oppgraderer mobilnettet – kan påvirke dekning

Kartutsnitt som viser hvilke områder som kan bli berørt. I røde områder kan dekningen forsvinne helt, mens det i oransje områder vil kapasiteten reduseres.

Torsdag 2. mai klokken 08.00 går Telenor i gang med å oppgradere mobilnettet i Lindesnes kommune. I den forbindelse kan noen oppleve perioder med lavere kapasitet eller ingen dekning.

Det opplyser kommunen på sin nettside mandag formiddag.

Oppgraderingen gjøres for at flere skal få tilgang til 5G og bedre kapasitet enn 4G.

Arbeidet skal etter planen være ferdig torsdag 16. april. Det antas at det vil være mest forstyrrelser på nettet i dagene rundt 15. mai.

Telenor varsler kunder som har trådløst bredbånd og mobilabonnement som de forventer vil miste dekning.

NTB

Bondeorganisasjonene har hatt en rekke innmeldinger etter demonstrasjonene

Tor Jacob Solberg er leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag. Siden bondedemonstrasjon i forrige uke har Norsk Bonde- og Småbrukarlag (NBS) fått 134 medlemmer. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: Foto: Heiko Junge / NTB

Nye medlemmer har strømmet til Norsk Bonde- og Småbrukarlag etter demonstrasjonene i forrige uke. Også Norges Bondelag har fått flere medlemmer.

Siden bondedemonstrasjon har Norsk Bonde- og Småbrukarlag (NBS) fått 134 nye medlemmer, skriver Nationen.

Per nå ligger Bonde- og Småbrukarlaget på noe over 7020 medlemmer.

– Sist vi var over 7000 var ifølge det jeg finner av historikk, i 2007, siden da har vi ligget rundt 6500-6800, forteller Inga Haugdahl Solberg, organisasjonsmedarbeider i NBS.

Også Norges Bondelag har merket en oppsving i innmeldinger. Så langt i april har de hatt 157 innmeldinger. Ifølge Norges Bondelag.er dette langt over det som er vanlig.

Nå har Bondelaget 57.614 medlemmer.

Verken Bondelaget eller Bonde- og Småbrukarlaget har tall på hvor mange som har meldt seg ut av organisasjonene den siste tiden.

NTB

Jordskjelv på Vestlandet

Et jordskjelv med styrke 3,3 ble natt til mandag registrert i Voss kommune. Ingen grunn til å være engstelig, ifølge Institutt for geovitenskap.

– Vi fikk først melding klokken 4.22 av en mann i Vaksdal som hadde følt jordskjelvet. Han beskrev det som en tydelig risting i huset og som en slags rumling, sier Berit Marie Storheim, senioringeniør ved Institutt for geovitenskap, til NTB.

Hun opplyser at skjelvet er lokalisert til Mjølfjell, som ligger øst i Raundalen i Voss kommune i Vestland fylke.

– 3,3 er et lite skjelv i verdenssammenheng. I Norge er det ikke uvanlig med skjelv på 3,3. Vi har en del skjelv på denne styrken i Norge, sier hun.

Storheim legger til at folk ikke har grunn til å være redde eller engstelige.

– Nei, det er ingen grunn til å være engstelig. Vi venter ingen skade på bygg eller infrastruktur, sier hun.

NTB

Nå mekles det for å unngå stor butikkstreik

Svært mange butikker i Norgesgruppen og Coop har ansatte som blir tatt ut i streik dersom meklingen med Virke ikke fører fram. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Foto: Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Tusenvis av ansatte i Handel og Kontor (HK), Parat og Negotia kan gå ut i streik fra tirsdag om ikke mekling med Virke fører fram.

Meklingene kom i gang klokka 10.00 i dag, og fristen er midnatt natt til tirsdag.

Særlig byggevarebutikker, dagligvarebutikker og taxfreebutikker vil rammes av en streik. HK advarer om at svært mange butikker i Norgesgruppen og Coop har ansatte som blir tatt ut i streik, samt i administrasjonen i Coop Norge.

Både HK og Parat varsler også at det vil tas ut medlemmer i byggevarekjedene. Også butikker i andre bransjer kan bli rammet. Særlig oppmerksomhet har det fått at det kan bli streik på taxfreebutikkene.

Handel og Kontor skrev sist onsdag at streiken kunne føre til stengte taxfreebutikker, noe Travel Retail Norway avviste.

Iselin Vårøy

Kjørte 95 km/t i 70-sone

Utrykningspolitiet har hatt laserkontroll på fylkesvei 439 ved Austre Vatne. Det ble gitt sju forenklede forelegg.

Den høyeste hastigheten ble målt til 95 kilometer i timen i 70-sonen.

Iselin Vårøy

Forsøker å svindle folk fra Lindesnes

Politiet i Agder skriver at de har fått telefoner fra seks innringere fra Mandal som sier at de har blitt oppringt fra «Politiet» eller «Politiet fra Innlandet».

Personene som har blitt oppringt opplyser at noen har tatt opp ulovlig lån i deres navn og at politiet skal hjelpe de, med å hindre at de blir lurt.

Poltieit skriver at dette IKKE er politiet som ringer. De oppfordrer folk til å legge på telefonen, fordi politiet aldri skal ha kontoinformasjon over telefon, SMS eller mail.

Julie Johansen

Innbrudd i Harkmark kirke

Klokken 04.35 ble politiet varslet om innbrudd i Harkmark kirke. En patrulje kjørte til stedet for å foreta åstedsundersøkelse kort tid etter.

– Så langt er det uklart om noe er tatt, opplyste operasjonsleder Knut Odde er drøy halvtime senere.

Det opprettes sak på forholdet.

Iselin Vårøy

Rykket ut på pipebrann

Brannvesenet har rykket ut på en pipebrann på Vigeland. Foto: Iselin With Vårøy

Brannvesenet rykket ut på en pipebrann på Vigeland lørdag kveld.

– Det var noen som observerte brannen og fikk varslet beboere, som deretter varslet oss om brannen, sier innsatsleder i Brannvesenet Sør, Torbjørn Høyland.

Klokken 22.09 meldte brannvesenet om at brannen var slukket og at de var ferdig på stedet.

Brannvesenet slukker en pipebrann på Vigeland. Foto: Iselin With Vårøy
Iselin Vårøy

Innbrudd på Doneheia

Lørdag kveld mottok politiet melding om at det hadde vært innbrudd i et drivhus på Doneheia i Mandal.

– Det er borttatt en del elektrisk utstyr, gressklipper, løvblåser, motorsag og mer, skrev John Repstad på politiets operasjonssentral.

Politiet dro ut og gjennomførte en åstedsundersøkelse på stedet.

De ønsker at folk skal ta kontakt med politiet dersom de har opplysninger om innbrudd eller tyvegods fra stedet.

NTB

Ber om høyere lønn for å unngå barnehagelærer-krise

Barnehagelærere er en mangelvare, og går ikke lønna opp vil situasjonen vedvare, mener FUB-lederen. Foto: Emilie Holtet / NTB Foto: Foto: Emilie Holtet / NTB

Det ligger an til å bli altfor få barnehagelærere de kommende årene. Foreldreutvalget for barnehager (FUB) mener lønnsøkning er helt nødvendig.

– SSB har regnet ut at vi kommer til å mangle 13.000 barnehagelærere i 2030. Det er 40 prosent mangel, så det er sterkt bekymringsfull når vi ser tallene som kom fredag, sier FUB-leder Tor Eirik Rasmussen til Utdanningsnytt.

Tallene Rasmussen snakker om er søkertallene for lærerutdanningen. I fjor var det en kraftig nedgang i søknader til barnehagelærerutdanningen, i år er tallene like lave.

FUB-lederen er klar på hva som skal til for at flere velger utdanningen.

– Heve statusen, og det må tilføres mer midler, både penger og folk. Lønna må opp, forteller Rasmussen til nettstedet.

Iselin Vårøy

Bil i grøfta

En bil kjøre i grøfta ved Imesletta i Mandal. Foto: Iselin With Vårøy

Fredag kveld fikk politiet melding om en trafikkulykke. En bil hadde kjørt av veien ved Imesletta i Mandal.

Føreren var ved bevissthet, men hadde fått noe glasskår på seg etter at frontruta knuste under utforkjøringen.

Bilen havnet på jordet og var ikke i veien for annen trafikk. Føreren ble kjørt til legevakt for undersøkelse.

– Mye tyder på at fører har vært uoppmerksom etter utgang fra rundkjøring. Det har vært lav fart og mindre materielle skader, skriver John Repstad på politiets operasjonssentral.

Iselin Vårøy

Bilbrann på E39

En bil brenner på E39 i Lyngdal.

Nødetater er på vei. Det er ingen personskade og alle er ute av bilen.